Steeds vergeetachtiger

GTST hint op dementie diagnose Laura

13 januari 2022 11:08 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
2022 dreigt niet geweldig te beginnen voor Laura in GTST. Ze krijgt te maken met groeiende vergeetachtigheid die weleens blijvende consequenties kan hebben.

Op Videoland is al te zien hoe de eerste, subtiele stappen gezet worden in de nieuwe verhaallijn van soapveteraan Jette van der Meij.

Vergeten

Laura's groeiende geheugenproblemen spelen al een tijdje. Vlak voor de zomerstop leek de doorgaans zo punctuele barvrouw ineens ook wat verstrooid. In een tv-serie als GTST blijven dat soort ontwikkelingen zelden zonder gevolgen. Nu wordt langzaam duidelijk hoe ernstig het met haar gesteld is.

'IJzerarmoede'

In de afleveringen die vanaf maandag 17 januari te zien zijn bij RTL 4 klopt Laura aan bij de huisarts. Ze is al een tijdje wat vermoeid en wil bloed laten prikken. Daar komt uit dat haar ijzerwaarden wat laag zijn. Maar verontrustender is dat ze totaal vergeten lijkt dat ze een dienst van Shanti zou overnemen. Nog zorgwekkender: ze doet net alsof ze het heus nog wel wist.

Dolly

Een week daarop gaat het volgens de gidsteksten van GTST al van kwaad tot erger als ze hondje Dolly vergeet bij de buurtsuper. Daarmee lijkt het onvermijdelijk dat pleegzoon Julian Verduyn (Cas Jansen) zich met haar gezondheid gaat bemoeien.

Blijvende gevolgen

De makers van GTST verwerken de laatste jaren steeds vaker ziektes en aandoeningen in de serie die blijvende gevolgen hebben voor de personages. Lucas bleek HIV-positief, Janine kreeg borstkanker, Jojo ontdekte dat ze diabetes heeft en Bing verloor een been. Kortgeleden introduceerden de schrijvers de moeder van Pieter (Martijn Fischer) die al in een vergevorderd stadium van dementie is.

Exit Jette

Mocht Laura inderdaad blijken te lijden aan de hersenziekte, dan zou het op den duur weleens het einde van Jette van der Meij in de serie kunnen betekenen. Daarmee zou GTST de laatste speler van het eerste uur verliezen. Maar Laura Selmhorst is een taaie, die is heus niet zomaar vertrokken en zeker niet snel vergeten.

Meer over