Met dalende kijkcijfers...

GTST-kijkers ergeren zich aan puberale verhaallijnen

23 juni 2019 10:42 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
GTST kampt al enkele maanden met dalende kijkcijfers. Fans van de soap uiten op sociale media hun ongenoegen: vooral de verhaallijnen rond jonge soapies lijkt de kijker niet te kunnen bekoren.

De tijd van onbezorgde kijkcijfers is definitief voorbij voor 's lands langstlopende soap. Waar in het verleden moeiteloos meer dan 1 miljoen kijkers geboeid keken naar het reilen en zeilen in Meerdijk is dat aantal geslonken naar een kleine 700.000. 

Teveel jongeren

RTL-baas Peter van der Vorst heeft al verklaard dat de cijfers te laag zijn en meer dan een aantal twitterende kijkers weet precies waardoor de zwijgende massa wegzapt: er zouden teveel jongeren in de soap zitten. Ze steken hun ongenoegen niet onder stoelen of banken. Vooral sinds de introductie van Vincent Visser (foto, rechts) als de ondeugende Valentijn Sanders is de kritiek niet van de lucht.

Vloggen

De laatste weken is de Meerdijkse jeugd massaal aan het vloggen geslagen en foppen ze elkaar in de serie voor het vlogkanaal Grappenmakers dat Valentijn samen met Rover (Floris Bosma), Kimberly (Britt Scholte) en Jojo (Stephanie van Eer) heeft opgezet. Naast pranks draaien de jongeren ook met luduvudu om elkaar heen. Zo is Jojo gevallen voor Valentijn die echter alleen oog heeft voor haar beste vriendin Lana (Faye Bezemer). Kijkers denken er 't hunne van.

 

Klein gedeelte

Maar zitten er echt teveel jongeren in de serie? Aan het eind van seizoen 29 bestaat de cast van de soap uit 21 vaste spelers die allemaal een plekje in de leader hebben. Van deze groep spelen vijf acteurs overduidelijk een jongerenrol. Van hen zijn Stephanie van Eer (21), Floris Bosma (24) en Britt Scholte (22) al puber af. Alleen Faye en nieuwkomer Vincent, beiden 18, zitten officieel nog in de puberteit. Dit betekent dat dus 'slechts' 1/5e van de totale cast uit jongeren bestaat. In de begindagen van de soap, toen Linda, Arnie en Peter nog tieners waren, waren tien van de 25 castleden nog maar broekies. De soap begon in 1990 ook als een serie over pubers die vlak na hun eindexamen hun weg in het leven moesten zien te vinden.

Kinderlijk

Wellicht komt de ergernis ook voort uit het soort verhaallijnen die de jonge soapies krijgen. De jeugd wordt vaak ingezet om voor een komische noot te zorgen, maar een tekort aan zware verhaallijnen zorgt ervoor dat de personages als lichtgewichten overkomen. Opvallend genoeg schelen Alkan Çöklü en Floris Bosma slechts 5 maanden. Maar waar Alkan als Amir worstelt met verantwoordelijke zaken als ouderschap, zijn huwelijk en z'n werk als arts, heeft Floris als Rover het vooral druk met verliefdheidjes, online pranks en een loopbaan als dj die niet echt van de grond wil komen. Het contrast zorgt ervoor dat de belevenissen van de jongeren extra kinderlijk overkomen. 

Al helpt dat wolvenmasker niet mee.

Meer over