Ambitieus is ze zeker...

GTST-nieuwkomer Annefleur van den Berg: 'Puck is impulsief maar niet slecht'

Annefleur van den Berg (26) debuteerde vrijdag als de ambitieuze mode ontwerper Puck Odolphy in GTST. De actrice keek als kind al naar de soap en moest best wennen toen ze voor het eerst op de set stond.

We spraken Annefleur over haar personage en haar band met de soap die dit seizoen alweer dertig jaar op de buis is.

Hoe zou je Puck omschrijven?
“Puck is iemand die verlangt naar erkenning: status is voor haar heel belangrijk en ze heeft hele duidelijke doelen. Ze is een echte flirt en niet bang om haar charmes in te zetten om te krijgen wat ze wil. Ze droomt er van om net zo’n bekende modeontwerper te worden als Nina, met wie ze ooit studeerde en ze is bereid alles te doen wat nodig is om haar doelen te bereiken. Ook als het om de liefde gaat.”

Staat ze ver van je af?
“Ja en nee. We hebben zeker overeenkomsten: ik vind mezelf ook best ambitieus, maar als ik ergens een hekel aan heb dan is het liegen. Ik kan het echt niet: ik word rood, ga raar praten en iedereen heeft het direct door. Puck kan zonder te knipperen een leugen verzinnen en daar in doorslaan. Pucks kledingstijl is ook wel de mijne, maar waar ik altijd voor donkere tinten kies, zie je Puck altijd met veel kleur: groen, oranje, rood. Ook draagt ze graag hoge hakken en gebruikt ze lekker veel lippenstift. Ze is altijd super on point, terwijl ik mezelf meer zie als one of the guys. Dat verschil helpt wel heel goed om in haar huid te kruipen.”

Moet je Hartsvriendinnen? gezien hebben om Pucks verhaallijn te volgen?
“Nee, dat hoeft niet, maar het geeft wel meer achtergrond over haar verleden. Zo heb ik het zelf wel ervaren: we waren drie weken aan het draaien voor GTST voordat we begonnen aan de opnames van Hartsvriendinnen?. De Puck die je daar ziet is nog anders dan hoe ze uiteindelijk in de serie komt. Ondanks al haar ambitie zat Puck vast. Ze had werk waar ze niet blij van werd en had een relatie met een man die haar klein hield. Uiteindelijk besloot ze voor zichzelf te kiezen en haar droom na te jagen in Meerdijk.”

Is Puck ambitieus of opportunistisch?
“Ze is zo ambitieus, impulsief en gedreven dat ze zich vaak leugentjes permitteert om haar doel te bereiken. Daardoor komt ze in allerlei vervelende situaties terecht waar ze zich dan met nog meer leugens uit probeert te redden. Uiteindelijk komt zo ook aan het licht dat ze niet helemaal eerlijk is geweest tegen Nina over haar zogenaamde mode carrière in Parijs. Maar in de kern is ze echt geen slecht persoon, ze wil niemand bewust kwetsen.”

Was het erg wennen aan het tempo van GTST?
“De eerste paar weken waren heftig, zeker omdat ik de afgelopen jaren alleen musical heb gedaan. Dan repeteer je ruim een maand om een stuk van drie uur onder de knie te krijgen en daarna kun je nog eens 1.5 jaar iedere voorstelling je rol verder ontwikkelen. Bij GTST moet je het na hooguit twee keer repeteren gewoon doen. Supervlot, maar ook heel erg leuk omdat ik het niet gewend ben. En door telkens nieuwe scenes te spelen, werk je ook aan je personage. Maar iedereen was hartelijk en vriendelijk, ik heb me geen moment een newbie gevoeld.”

Je hebt een musicalachtergrond, gaat Puck ook dansen en zingen?
“Haha, nee, voorlopig niet, al zou ik het zeker leuk vinden om dat te doen. We hebben wel meer muzikaal talent in de cast, dus wie weet beginnen we nog eens een boy & girl band? ”

Wat gaat Puck de komende tijd dan wél meemaken?
“Puck gaat werken als ontwerper bij La Nina. Ze wordt haar tweede hand, al is de vraag of Pucks talent wel net zo ver reikt als haar ambitie. Verder pikken ze de draad van hun vriendschap weer op zoals ze ooit op het Fashion Institute begonnen. In Meerdijk loopt ze ook Daan tegen het lijf en net als ze zeker is over haar werk, is ze er ook van overtuigd dat ze hem kan veroveren. Ze gaat er volledig voor, maar komt ongemerkt terecht in een driehoeksverhouding omdat ze niet weet dat er ook iets speelt tussen Daan en Nina. Dat gaat ook weer zorgen voor spanningen tussen Puck en Nina.”

Hoe is het om met Marly te spelen?
“Marly is écht een superlieve meid, heel toegankelijk, open en geïnteresseerd. Totaal anders dan haar personage Nina. Dat is natuurlijk logisch, maar vroeger keken we thuis met het hele gezin trouw GTST. Je hebt jaren met ze op de bank gezeten, dus de karakters gaan een eigen leven leiden. Je hebt toch een bepaalde verwachting van iemand op basis van de rol die ze spelen.”

Welke GTST-verhaallijn is je als kijker het meeste bijgebleven?
“Ik weet nog dat het heel spannend was toen Janine een dubbelganger bleek te hebben en dat ze levend begraven werd. Dat vond ik als meisje zo heftig dat ik er nachtmerries van had, haha. En Ludo is en blijft een icoon. Hij maakte als bad guy altijd zo’n indruk op me, zoals hij met mensen af kon rekenen door ze van een berg te gooien. Ook daar heb ik enge dromen van gehad en dan sta je ineens zelf met ‘m te spelen. Dat was in het begin best even gek.”

Is GTST in de loop der jaren veranderd?
“De afgelopen vijf jaar stond ik ’s avonds zelf te spelen in het theater, dus ik heb ik het niet echt gevolgd omdat ik ’s avonds zelf in het theater stond, maar als ik het vergelijk met vroeger is er naar mijn idee weinig veranderd. Goed, er waren minder mobieltjes en er werd niet gevlogd, maar dat is gewoon de tijd. GTST gaat nog altijd over de verhalen van mensen: hun goede en slechte momenten, hun verliefdheden en angsten, hoe ze omgaan met geluk en tegenslag. Er is altijd wel een bad guy of iemand die kampt met een ziekte of verslaving. Dat maakt de serie herkenbaar.”

De Instastories soap Hartsvriendinnen? is te bekijken via deze link 

Meer over:

Reageren