Spoilers!

Komende week in GTST: Coronaloze conflicten en Valentijns verachtelijke verraad

31 Augustus 2020 12:43 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe het 31e seizoen van GTST van start gaat? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De seizoensfinale eindigde met Valentijn die wakker werd in een auto met bloedsporen op de bumper.

Valentijns verhaal

Valentijn heeft geen flauw idee wat er met hem is gebeurd, maar schrikt zich rot als hij het bloed op de auto ontdekt. Hij gaat verhaal halen bij Richard van Nooten die niets van de gepanikeerde puber wil weten. Valentijn besluit daarop zo snel mogelijk Meerdijk te willen verlaten, maar voordat hij kan vertrekken heeft Leon ‘m al te pakken.

Eenmaal bij Ludo vertelt Valentijn na de nodige mitsen en maren wat er met hem is gebeurd. De hand van Richard wordt direct duidelijk als het nieuws naar buiten komt dat Amelie Hendrickx is aangereden. Ludo eist dat Valentijn een bloedtest doet om te bepalen of hij gedrogeerd is en zoekt daarna contact met Richard. Ludo maakt een afspraak met Richard om de kwestie te bespreken. In eerste instantie is de zakenman bereid L’Absence voor een redelijke prijs te verkopen, maar Richard heeft een ander voorstel: hij wil het schilderij zonder aanbetaling overnemen, anders laat hij de dashcam beelden van zijn auto aan de politie zien. Doorrijden na aanrijding is strafbaar, en de politie zal ongetwijfeld Valentijns vingerafdrukken in het voertuig vinden.

Amelie is okay

Saskia ontdekt Amelie per toeval terwijl ze Dolly uitlaat. Een spoor van spulletjes uit haar tas leidt naar de bosjes waar ze voor dood is achtergelaten door de handlangers van Richard. Saskia gebruikt Amelie’s telefoon om Amir te bellen die onmiddellijk naar haar toekomt. Ter plaatse schrikt hij zo van de situatie dat hij niet in staat is Saskia te helpen Amelie te stabiliseren. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt dat de fysieke schade reuze meevalt: Amelie heeft een hersenschudding, een beenwond en gekneusde ribben opgelopen. Als Daan Stern haar ondervraagt, doet ze alsof ze niets meer weet.

Amir heeft haar echter door, maar ze bezweert hem zijn mond te houden: aangifte doen tegen Richard van Nooten gaat alleen maar voor meer ellende zorgen. Amir denkt daar uiteraard anders over. Amelie mag het ziekenhuis alleen verlaten als er iemand bij haar kan blijven. De eerste dagen na hersenletsel kunnen riskante complicaties optreden en dan is het zaak dat er iemand in de buurt is. Als al haar vriendinnen het laten afweten, kan ze niet anders dan Amirs aanbod accepteren tijdelijk bij hem in te trekken.

Ludo’s nieuwe deal

Omwille van Valentijn gaat Ludo in op de eisen van Richard. Hij regelt dat L’Absence binnen drie dagen uit het depot in Londen naar Meerdijk komt. Van Nooten denkt gewonnen te hebben, maar aan Janine onthult Ludo dat het een truc is. Als hij Van Nooten zijn zin geeft, blijft Richard hem chanteren en dat mag niet gebeuren. Hij eist ondertussen dat Valentijn zich nergens mee bemoeit en uit het zicht blijft.

Ludo gaat zelf op onderzoek uit en bezoekt Amelie. Zijn voormalig werknemer is verbijsterd om de kille zakenman met bloemen en al aan haar bed te zien. Voordat Ludo subtiel informatie los kan weken, komt Valentijn binnengestormd om de boel te verstieren. De bloedtest heeft niets opgeleverd en hij smeekt Amelie om tegen de politie te verklaren dat hij niets met haar aanrijding van doen heeft. Hierdoor weet Amelie direct waarom Ludo er is en ze stuurt hen boos weg. Na deze blunder geeft Ludo zijn kleinzoon ’t zoveelste standje: hij wil hem veilig houden, maar dan moet ‘ie wel meewerken en 'm volledig vertrouwen.

Nina’s twijfels

Nina is nog geen week gescheiden van Bing of ze begint alweer te fantaseren over hoe het is om samen met hem te zijn. De realiteit dat ze met Daan is verstoort die wensdroom en ze reageert geprikkeld als hij met een romantisch voorstel komt. Later probeert ze dat goed te maken door een etentje te koken, maar dat eindigt in een fikse sof als Daan moet overwerken vanwege de zaak Amelie Hendrickx. Ze lucht haar hart tegen Shanti die enigszins verbijsterd is als ze hoor van Nina’s twijfels. Shanti kan niets anders dan haar adviseren goed na te denken. Sowieso omdat het niet eerlijk zou zijn tegenover Daan. Daar kan Nina haar geen ongelijk in geven. Ze maakt haar afstandelijke houding goed door intiem met hem te zijn.

Bing aan de bal

Bing geniet ondertussen van het vrijgezelle leven. In Boks kijkt Rik met verbazing toe hoe hij aanpapt met een wildvreemde dame die hij moeiteloos het hof maakt. Onder het oog van Nina neemt hij de vrouw mee naar haar flat om elkaar ‘beter te leren kennen’. Tegenover Rik doet Nina alsof het haar koud laat: Bing is immers single en vrij te doen en laten wat ‘ie wil.

Maar de emoties tussen de twee blijven aanwezig. Zeker als ze enkele dagen daarna onverwacht weer samen zijn. Bing krijgt autopech vlak voordat hij met de makelaar heeft afgesproken om een nieuwe woning te bezichtigen. Nina biedt aan hem te brengen en eenmaal daar kan ze het niet laten een kijkje te nemen in het prachtige pand. Na de bezichtiging is ze eerlijk over haar verwarrende gevoelens, maar de twee exen zijn het er over eens dat dit gewoon een fase is die bij iedere scheiding hoort.

Jojo laat zich schaken

Jojo en Ilyas draaien nog altijd om elkaar heen. Ze blijft tevergeefs shoppen bij zijn buurtsuper en hij blijft verliefd turen naar haar foto’s op Smoellaria. Julian kan het gedraai niet meer aanzien en pusht Ilyas de goede kant op: je hoeft niet gelijk met een meisje te trouwen, je kunt ook gewoon een gezellige avond hebben. Ilyas besluit daarop Jojo uit te nodigen een potje met hem te schaken. Ze had immers tijdens de pub quiz gezegd er goed in te zijn.

Eén probleem: dat was een leugentje om bestwil. Jojo wist tijdens die quiz alleen de schaakterm ‘rokade’ omdat ze de antwoorden had afgekeken. Ze weet niks van schaken en klopt bij Henk aan voor een spoedcursus. Ze blijkt echter geen natuurtalent en wil de date afzeggen. Henk heeft een beter plan en probeert haar vanaf de bar in De Koning te coachen met zetsuggesties op bierviltjes. Het helpt allemaal niets: Jojo verliest jammerlijk en schaamt zich zo dat ze in haar frustratie alles opbiecht en wegrent met de mededeling dat ze hem écht niet leuk vindt. Dat laat Ilyas zich niet zomaar zeggen en hij zoekt haar daags later op in CS om het uit te praten.

Jojo wil daar niets van weten, maar Ilyas blijft aandringen. Hij komt haar zelfs thuis opzoeken waardoor Jojo zich nog vervelender voelt. Ze stuurt hem opnieuw weg en zweert zijn nummer te wissen en niets meer met hem te maken te willen hebben. Ook dat is van korte duur, de volgende dag staat ze bij hem in de winkel om open kaart te spelen. Al die leugentjes en al het gedoe waren alleen bedoeld om te zorgen dat hij haar de liefste, leukste en slimste vrouw zou vinden. Net als ze teleurgesteld wilt weglopen, komt Ilyas over de brug: wat hem betreft ís ze ook de liefste, leukste en slimste. Ze straalt van oor tot oor.

Demi’s nieuwe look

Merel voelt zich schuldig als ze merkt dat Demi nog altijd gepest wordt door haar klasgenoten. Ditmaal kraken ze op Smoellaria haar kleding af. Ze besluit daarom haar zusje een make-over te geven en de 13-jarige door wat hippere kleding en gewaagde make-up in een heuse vamp te transformeren. De meiden vinden het prachtig, Julian schrikt zich rot: zo komt zijn kleine meisje het huis niet uit.

Toch gaat Demi naar school in haar nieuwe kleding, maar het mag allemaal niets baten. De pestkoppen nemen haar als Merel even niet kijkt alsnog te grazen. Ze komt met gehavende kleding thuis waar Saskia en Julian nu weleens willen weten wat er speelt. Merel en Demi jokken er opnieuw een punt aan: volgens Merel heeft Demi zelf de kleding gescheurd omdat ze een bozige bui had. Haar ouders slikken de verklaring en Julian maakt zijn eerdere strenge uitbarsting goed door Demi te verrassen met nieuwe kleding die beter bij haar leeftijd past.

Linda’s studiestress

Linda werkt nog altijd aan haar opleiding voor doktersassistente, maar zo vlak voor een tentamen worstelt ze met de hoeveelheid stof. Anton probeert haar te helpen, maar als arts blijkt hij niet de aangewezen persoon. Hij weet zoveel dat zijn uitleg te complex is voor Linda, die bang is dat ze het allemaal niet gaat halen. Dat Anton haar geruststelt met de mededeling dat ze altijd nog kan herkansen helpt niet echt mee. Ze gaat op de koffie bij Janine in de hoop dat ze een gouden tip heeft. Maar het gaat van kwaad tot erger als Linda struikelt en haar enkelbanden verrekt. Al hinkend op krukken doet ze toch mee aan Janines geimproviseerde oefening: ze mag de medische malaise van poppen zien te diagnosticeren. De truc helpt, ze slaagt met vlag en wimpel.

Ludo’s dubbelspel

Aan het eind van de week heeft Leon goed nieuws voor Ludo. Hij heeft ontdekt dat Richard van Nooten werkt in opdracht van sjeik Rachid Al-Fad, een oliemagnaat die in Abu Dabi volgende week een exclusief kunstmuseum wil openen. De openingstentoonstelling bestaat uit 17e eeuwse Europese interieurkunst en daarom kreeg Van Nooten een riant voorschot om L’Absence voor hem veilig te stellen.

Ludo besluit contact te zoeken met Al-Fad’s advocaat om uit te leggen hoe de vork in de steel zit. Valentijn vindt het een gruwelijk slecht idee: als er iets misgaat, gaat Richard naar de politie en is hij de sjaak. Ludo garandeert hem dat z’n plan zal werken, maar Valentijn concludeert dat zijn grootvader alleen maar geeft om het schilderij en niet om hem. Janine kan de jongen niet van het tegendeel overtuigen. Ludo heeft een meeting met Al Fads advocaat die onderbroken wordt door Richard die alles ontkracht wat Sanders net verteld heeft. De advocaat eist de waarheid.

Vaarwel Valentijn

Na het vertrek van Van Nooten en de advocaat komt Ludo tot een pijnlijke conclusie: iemand heeft Richard ingeseind over zijn ontmoeting met de advocaat van Al-Fad. Hij kan niet anders concluderen dan dat Valentijn de boosdoener is. Als de tiener het toegeeft, neemt Ludo in stilte een besluit: na dit zoveelste verraad hij laat hem aan z’n lot over. Geen hulp, geen alibi, niets. Daags later geeft Richard hem aan en staan Daan en zijn collega’s op de stoep om Valentijn in te rekenen op verdenking van doorrijden na aanrijding. Ludo luistert naar opera terwijl een luidvloekende Valentijn in de boeien wordt weggevoerd.

En verder: Opa Henk belooft tegen beter weten in mee te voetballen met Merels elftal, Shanti's kinderwens wordt aangewakkerd door Louise en de jongste Verduyntjes lijken met de week minder op hun levensgrote wandportret.

Meer over