Spoilers!

Komende week in GTST: Symbolische seizoensfinales en de prepandemie pub quiz

21 mei 2020 09:52 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Merel die ontdekte dat haar jonge zusje Demi slachtoffer is van pesterijen op school.

Demi's lijdensweg

Merel springt direct tussen haar zus en de pestkoppen in en zorgt ervoor dat ze afdruipen. Ze maakt zich zorgen om Demi en vindt dat ze het direct thuis moet vertellen. Het jonge meisje is daar huiverig voor: misschien gebeurt dan hetzelfde als met Merel en moeten ze weer verhuizen.

Demi wil niet dat Merel iets vertelt en neemt zich dapper voor er het beste van te maken. Merel besluit ook te zwijgen als ze merkt dat haar moeder nog altijd agressieve neigingen krijgt als ze over pestkoppen praat. Later op de dag helpt ze haar zusje bij het aan elkaar naaien van d’r kapotgetrapte schooltas.

Merel merkt later in de week dat de pesterijen niet eenmalig zijn als Demi zich steeds gekker gaat gedragen. Ze krijgt kwetsende sms’jes van haar bedreigers en verzint van alles om niet naar school te hoeven. Toch zorgt Merel er nog altijd voor dat hun moeder niets te weten komt. Al wat Saskia meekrijgt is dat Demi worstelt met een eerste verliefdheidje en dat vindt ze alleen maar schattig.

Jojo’s romantische rommeltjes

Jojo geeft de strijd om Ilyas nog niet op en gooit het deze week over een nieuwe boeg als ze hoort dat hij meedoet aan een pub quiz in De Koning met Julian, Rik en Anton. Ze dringt zich op bij het team van Linda, Shanti en Saskia en werkt zelfs een andere vriendin eruit om ook mee te kunnen doen.

Maar alleen haar muziekkennis is niet voldoende om te winnen. Het vrouwenteam staat aardig achter op de mannen en de strijd moet beslist worden door een één-op-éen duel tussen Jojo en Ilyas. Daarom besluit ze de antwoorden stiekem te stelen van Laura zodat ze kan bewijzen hoe slim ze wel niet is.

Door haar voorkennis weet Jojo de pub quiz te winnen. Maar ze is teleurgesteld als Ilyas haar geen zoen maar een amper verdiend schouderklopje geeft. Weer is ze klaar hem op te geven, tot Ilyas haar de dag erop door toedoen van Laura toevoegt op Smoelaria en zelfs een foto van haar liket. Jojo is weer helemaal in de wolken.

Wat ze echter niet weet, is dat Ilyas heel stellig is in zijn overtuiging dat hij momenteel met school en werk echt geen ruimte in zijn leven heeft voor liefde. Plus het irriteert hem dat iedereen maar meent dat hij moet aanpappen met Jojo domweg omdat ze in dezelfde buurt wonen en ongeveer even oud zijn. Julian hoort hem aan, maar weet beter: stiekem vindt ‘ie haar heus wel leuk.

Borstbabbeltjes

Janine en Linda hebben een afspraak bij de plastisch chirurg in het ziekenhuis om te horen welke mogelijkheden er zijn voor een borstreconstructie. De arts spreekt echter zo onduidelijk, vaag en ongeïnteresseerd dat Linda ingrijpt en vraagt om verduidelijking, tot irritatie van de dokter. Maar mede dankzij Linda kan Janine uiteindelijk toch een weloverwogen keuze maken: ze kiest voor de tissue expander waarna onder in de vrijgemaakte huid een siliconenprothese wordt geplaatst.

Nina’s twijfels

Nina en Bing hebben vorige week alles op papier gezet om hun scheiding rond te krijgen. Nu rest alleen nog een handtekening onder het convenant en dan zijn ze officieel van elkaar af. De afspraak voor de ondertekening staat, maar daags voor het zover is, blijkt Nina heel onwennig en twijfelend. Ze reageert prikkelbaar op Daan die daar vriendelijk voor bedankt.

Ook Bing kijkt met weemoed terug, maar laat zich door Jojo verleiden om het net zoals hun vader Stanley lekker van te nemen. Het mag nu hij weer single is. Ze belooft een leuke chick te regelen voor haar broer die zich deze koppelpoging wonderwel laat welgevallen. Hij is in tijden niet zo los en vrolijk geweest.

Uiteindelijk tekenen Nina en Bing op de afgesproken dag buiten bij Boks hun scheidingspapieren. Nina had er liever een momentje van willen maken, maar Bing heeft een afspraak en dus moet het op ’t dak van zijn auto. Terwijl de inkt het papier raakt en hun huwelijk sterft, kijkt Nina weer als vanouds vol verlangen naar haar kersverse ex-man.

Nina is daags na het tekenen wat uit haar hum en ontploft als ze via Rik ontdekt dat Daan serieus heeft overwogen een baan in Maastricht te nemen. Daan snapt niet goed waar ze zich druk om maakt: hij heeft toch nee gezegd? Toch stormt Nina kwaad weg, waarna Daan alles uit de kast moet halen zijn vriendin te kalmeren.

Dat gaat niet vanzelf, want Daan heeft voor zijn gevoel niks verkeerd gedaan. Hij maakt de boel alleen maar erger door boos te roepen dat hij snapt waarom Bing van haar af wilde. Uiteindelijk maken ze het weer goed, Nina komt tot de conclusie dat ze moet wennen aan een relatie zonder drama en Daan belooft meer te overleggen.

Ludo’s dubbele teleurstelling

Amelie meende dat ze een goede beurt bij Ludo zou maken door met bewijs te komen dat Valentijn nog met Van Nooten werkt. Maar Ludo is alles behalve blij met het filmpje. Door Valentijn vervalste informatie mee te geven voor Richard, heeft ze hem misschien wel in levensgevaar gebracht. Ludo ontslaat een verbijsterde Amelie op staande voet.

Ook Valentijn krijgt een teleurstelling te verwerken als Van Nooten hem koud en kil confronteert met het feit dat zijn gestolen bedrijfsinformatie zinloos is. Hij smeekt Richard om een zoveelste kans en gaat weer bij Amelie langs voor hulp. Maar na haar ontslag heeft ze helemaal geen trek meer om hem te helpen of te woord te staan.

Later die dag krijgt Valentijn Ludo alsnog over zich heen. Hij confronteert hem met Amelies filmpje en foetert hem volledig uit: wat Valentijn heeft gedaan is verraad en precies wat zijn vader gedaan zou hebben. Hierop wordt de puber boos en scheldt hij z’n grootvader de huid vol: als Ludo hem niet als een kind had behandeld, zou hij geen reden hebben gehad met Van Nooten in zee te gaan.

Amirs relatiekans

Nu Amelie is ontslagen, heeft ze wat haar betreft geen reden meer in Meerdijk te blijven. Er is immers maar één veilinghuis en daar is ze niet meer welkom. Als ze afscheid komt nemen van Amir, reageert hij in eerste instantie uiterst rationeel en afstandelijk: ze hadden immers alleen maar een vrijblijvende seksrelatie.

Maar gaandeweg de week begint het toch aan hem te knagen. Goed, de timing is niet ideaal, maar ze delen heus wel meer dan alleen de lakens. Daarom probeert hij Amelie over te halen toch te blijven en hun relatie een kans te geven. Daar is ze echter heel stellig in: fuckbuddies nemen nu eenmaal een keer afscheid. Ze wenst hem veel geluk in het leven en vertrekt.

Richard in het nauw

Richard van Nooten blijkt toch minder onafhankelijk dan gedacht. In De Rozenboom wordt de zakenman geconfronteerd met een handlanger van zijn opdrachtgever: mysterieuze kunstliefhebbers uit Abu Dhabi die met smart zitten te wachten op L ’Absence. Van Nooten bezweert dat hij het doek heus wel kan bemachtigen.

Hij probeert nog een keer Ludo met geld te overtuigen L ’Absence van de hand te doen, maar dat heeft uiteraard geen zin. Hij krijgt een nieuw idee als ‘ie doorheeft hoe zeer Sanders aan familie hecht. Dankzij een handig foefje stuurt Richard via het nummer van Ludo een bericht aan Valentijn om naar een kamer in de Rozenboom te komen zodat ze het samen kunnen oplossen.

Valentijn had inmiddels al z’n spullen gepakt en was in het Paleis gecrasht, maar daar kon hij ook niet lang blijven omdat Lucas en Tiffy de enige vrije kamer aan Henk beloofd hebben. Net als Henk voor de deur staat, krijgt hij het bericht van ‘Ludo’, reden genoeg om naar het hotel te gaan. Eenmaal op de kamer schrikt hij zich rot als blijkt dat Richard er achter zit.

Ludo maakt zich ondertussen ernstige zorgen om Valentijn die nu echt onvindbaar is. Het is zelfs zo heftig dat hij voor de verandering Janine eerlijk vertelt wat er speelt. Ze heeft een simpele oplossing: laat Van Nooten het schilderij overnemen, dan komt alles goed. Terwijl Ludo begint met regelen, zet Richard zijn eigen plan in werking.

Crash cliff

Richards wraakactie is ingenieus in al z’n symbolische wreedheid. Hij liep destijds L ’Absence mis omdat Amelie zich met fiets en al voor z’n auto wierp zodat hij afgeleid was tijdens de slotfase van de online veiling. Daarom laat hij haar opjagen door een van zijn handlangers. Als Amelie dit doorkrijgt, belt ze Amir voor hulp, maar hij is zo down door haar afwijzing dat ‘ie niet op tijd reageert.

Het volgende deel van Richards plan heeft alles met Valentijn en zijn auto te maken. Hij praat rustig op de doodsbange jongen in, giet hem vol drank en gooit als ‘ie even niet kijkt een knock-out drug in zijn glas. Al snel verliest Valentijn het bewustzijn.

Valentijn komt weer bij op een verlaten terrein, achter het stuur van een auto met forse blikschade. Het spoor van de schade leidt naar een paar bosjes waar naast kledingstukken, een beschadigde telefoon en een fietswrak het levenloze lichaam van Amelie ligt. Dan begint de telefoon te rinkelen, het is Amir die eindelijk terugbelt maar wederom te laat is om een geliefde te beschermen.

GTST keert terug in september…

En verder: Daan ziet een liefdesbaby met Nina wel zitten, Tiffy krijgt een vulpen voor haar verjaardag en na tig seizoenen oberen in De Rozenboom mag Marcel eindelijk naar buiten.

Meer over