Komende week in GTST: Trieste tienertragiek en de hyperventilerende huisjesventer

14 mei 2020 12:17 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Bing, Nina en Daan die op basis van snoepzakjes in een speelhuisje concludeerden dat hun verdwenen kinderen er geweest waren.

Gevonden vondelingen

Het snoepgoed was een goede aanwijzing, maar daarmee is het kroost nog niet gevonden. Heel Meerdijk helpt inmiddels met zoeken. Saskia zorgt ervoor dat Amir onder z’n laatste spreekuurafspraak uit kan zodat ze samen op pad kunnen. Jojo, Merel en Demi gaan met hulp van Dolly de straat op in de hoop dat de pientere viervoeter de geur van de kinderen weet te vinden.

Ondertussen heeft Nina een totale meltdown: ze voelt zich een waardeloze moeder omdat ze alleen maar oog had voor ’t kapot maken van Bing. In haar frustratie haalt ze uit naar iedereen die wil helpen, gelukkig heeft de omgeving begrip voor haar hysterie. De redding is echter nabij, want in huize Sanders doet Lydia een verrassende ontdekking.

De kinderen zijn stiekem naar opa en oma gegaan en hielden zich schuil in het reusachtige landhuis. Ludo en Janine zijn opgelucht en willen direct Nina bellen, maar Nola houdt ze tegen. Ze willen eerst rustig bijkomen en niet direct weer tussen hun bekvechtende ouders belanden. Nadat ze op adem zijn gekomen, krijgen Bing en Nina het verlossende telefoontje en spontaan vallen ze elkaar in de armen.

Bing, Nina, Daan en Amir racen naar huize Sanders voor een emotionele hereniging. Nina belooft beterschap en dat de kinderen nooit uit elkaar gehaald worden. Maar Bing moet ze teleurstellen als Nola vraagt of dit betekent dat papa weer thuis komt wonen. Nina besluit daarop dat Bing best een nachtje kan blijven logeren als dat betekent dat ze weer zonder morren mee naar huis gaan. Van een afstandje kijkt Daan gepijnigd toe hoe vanzelfsprekend de exen met elkaar omgaan.

De situatie wordt nog pijnlijker als Nola de dag erop net zolang draalt tot Bing zelfs weer blijft eten. Nina staat het allemaal toe en Daan heeft geen keus haar beslissingen te accepteren, tot Bing zelf besluit weer terug te gaan naar zijn logeeradres bij Amir.  Even slaat de paniek Daan om het hart als Nina tot de conclusie komt dat ze misschien toch te snel zijn gaan samenwonen. Ze stelt voor dat Daan en Louise teruggaan naar het Paleis, maar Daan weet haar te overtuigen dat dit de zoveelste verandering zou zijn voor de kinderen. Nina geeft hem gelijk, ze besluiten samen te blijven.

Ondertussen heeft Bing een ontmoeting met zijn advocate die het wegloopincident als een gouden kans ziet Nina af te schilderen als een slechte moeder. Met pijn in het hart gaat Bing akkoord met haar voorstel de eisen extreem aan te scherpen.

Als Nina de nieuwe eisen van haar advocaat hoort, breekt ze: volledige voogdij voor Bing, ze moet alimentatie gaan betalen en ze moet haar huis in Boks afstaan. Verdoofd en in shock gaat ze naar Bing om de situatie te bespreken. Ze wil geen ruzie meer, ze wil alleen een goed ouderschapsplan met de beste uitkomst voor de kinderen.

Bing gelooft er in eerste instantie niks van, dit is vast weer een tactiek. Maar Nina weet tot hem door te dringen en samen stellen ze in alle redelijkheid een ouderschapsplan op waar ze beiden mee kunnen leven. Al wat nog nodig is, is de officiele ondertekening en de scheiding is rond. Iedereen is blij, ook Daan die het met de kinderen wil vieren. Maar Nina lijkt wel érg geraakt door de warme kanten van haar bijna ex-man.

Amirs frustratie

Amir is nog altijd boos over de wijze waarop hij buiten spel wordt gezet door iedereen. Als de eerste blijdschap over de veiligheid van Max-Ravi wegzakt, komt er frustratie voor terug. Hij wil meer zeggenschap in het leven van zijn zoon en als Ludo hem zelfs de toegang tot de kinderkamer van de kleine ontzegt omdat ‘ie net ligt te slapen, valt dat niet in goede aarde. Amir heeft definitief de bokkenpruik op en dat moet Linda de volgende dag ontgelden.

Linda’s studiestress

Linda zit te blokken voor haar eerste examen in haar opleiding tot huisartsassistente. Ze moet de menselijke anatomie onder de knie krijgen en ondanks hulp van Anton blijkt het erg zware, droge kost. Anton probeert haar subtiel te overtuigen dat ze heus niet minder is in zijn ogen als ze wil stoppen met de opleiding.

Pas als hij ziet hoe oprecht graag ze wil, besluit hij zijn eerdere beslissing terug te draaien. Linda mag haar eerste stage naar voren halen én 'm bij hem in de praktijk lopen. De Bouwhuisjes zijn blij, maar als Amir de dag erop van het besluit hoort, gooit hij de kont tegen de krib: Dit is zonder zijn medeweten beslist. Als het doorgaat, is hij weg.

Anton reageert uiterst gelaten op dit ultimatum: Linda blijft, punt uit. Uiteraard duurt die starheid niet lang. Linda is zelfs al bereid om een nieuwe stageplek te zoeken omdat ze Amirs punt wel begrijpt: Anton en hij zijn immers gelijkwaardige partners. Maar uiteindelijk is het Amir die terugkrabbelt nadat hij wat is gekalmeerd na een middagje met Max-Ravi. Hij biedt z’n excuses aan zijn beste vrienden en verwelkomt Linda met open armen in de praktijk.

Shanti’s slechte nieuws

Shanti is helemaal in de wolken als ze merkt dat ze overtijd is. Ze krijgt spontaan nesteldrang en begint de flat te schrobben in afwachting van Rik. Ook hij is in de wolken en wacht met spanning de uitslag van de zwangerschapstest af. Die test blijkt echter niet nodig, Shanti wordt later die dag ongesteld. Rik moet alles uit de kast halen om zijn teleurgestelde meisje te troosten en gerust te stellen. Het komt héus wel goed… Shanti hoort zijn woorden, maar voelt het toch anders.

Mierzoete teleurstelling

Het is ook in Meerdijk nog altijd ramadan en Jojo ziet dat als een nieuwe manier om indruk te maken op Ilyas. Ze hoort toevallig dat hij op zoek is naar een goed adres voor verse baklava en besluit hem te verrassen met een zelfgebakken schaal van de mierzoete lekkernij.

Ze heeft Ilyas nog steeds niet verteld over haar diabetes, zodat de situatie onbedoeld ongemakkelijk wordt als Ilyas haar in al z’n onwetendheid ook een stukje aanbiedt. De boel wordt nog pijnlijker als Ilyas doorkrijgt dat Jojo’s bakgebaar meer dan vriendschappelijk is. Met een smoesje werkt hij haar weer z’n winkel uit, waarna Jojo vertwijfeld achter blijft.

Henks huizenjacht

Merel, Demi en Steef zijn het aan ’t begin van de week zowaar eens: ze missen opa Henk. Vooral Steef had het zwaar toen hij verplicht bij Shanti moest blijven. Ondanks haar goede bedoelingen is ze niet de ideale oppas voor een tienerjongen die het liefst rustig voetbal kijkt. De kinderen besluiten een plan te bedenken om Henk terug te halen.

Ze menen dat een zielig verhaal over Dolly die niet wil eten omdat ze opa mist de doorslag gaat geven. Henk komt wel langs, maar heeft heus wel door hoe de vork in de steel zit. Hij voelt zich gevleid, maar legt zijn kleinkinderen nog eens rustig uit dat hun moeder gelijk had: het flatje is echt te klein met hem erbij.

Saskia komt toevallig thuis en is geraakt door de wijze woorden van haar vader en de noodkreet van de kinderen die het niet meer zo gezellig vinden nu hun beide ouders weer fulltime werken. Ze komt daarom met een nieuw idee: waarom gaat Henk geen woning zoeken in Meerdijk zodat de kinderen toch wat vaker bij opa langs kunnen?

Henk gaat daarom op huizenjacht en klopt eerst bij Laura aan die hem best wil helpen, maar ze zit niet te wachten op een huisgenoot. Samen gaan ze op zoek naar woningen, maar met alleen een AOW’tje is het lastig om wat fatsoenlijks te vinden. Zeker als Linda ook weigert om Henk in de garagewoning van de Bouwhuisjes te laten trekken.

Gelukkig hebben Lucas en Tiffy ook een woningprobleem: nu zowel Daan als Puck vertrokken zijn, draaien ze alleen op voor de aanzienlijke huur van het Paleis. Dat kunnen ze niet alleen ophoesten dus zetten ze een advertentie voor een nieuwe huisgenoot waar Henk direct op reageert.

Lucas moet de ochtend van de eerste kennismaking wat eerder weg om Boks te openen, waardoor Tiffy voor het eerst sinds haar bijna-doodervaring weer alleen in het Paleis is. Ze is nog altijd niet over haar angsten heen, zo blijkt als ze een heftige hyperventilatie aanval krijgt. Gelukkig komt Henk net op tijd binnen om haar te helpen kalmeren.

Henk krijgt Tiffy pas weer kalm door haar een klap in het gezicht te geven. Dat helpt, maar daardoor meent Tiffy dat de aspirant huurder losse handjes heeft. Henk weet haar te overtuigen van zijn goede intenties, maar hij loopt bijna de kamer weer mis als Lucas thuiskomt na een baaldag in Boks waar hij mot had met een zeurende bejaarde. Hij wil door die ervaring echt geen senioren meer in huis en liegt daarom dat de kamer al vergeven is. Daarmee lijkt de kous af, tot Tiffy op hem inpraat om Henk alsnog een kans te geven. De oude baas is in z’n sas.

Valentijns volgende misstap

Richard laat Valentijn langskomen om hem slecht nieuws te vertellen. Omdat de inloggegevens die hij had geleverd waardeloos bleken, gaat Richard alsnog het gewraakte filmpje van Valentijns bezopen dodemansrit online zetten én naar de politie sturen. Valentijn smeekt om een laatste kans en Richard staat minzaam toe hem te verrassen.

Valentijn besluit dat Amelie nog altijd de beste manier is om aan bedrijfsinformatie van Ludo’s veilinghuis te komen. Hij papt met haar aan in De Koning en begint haar onder het mom van een schoolopdracht uit te horen over de bedrijfsvoering. Hij probeert Amelie zelfs gezellig dronken te voeren om zo meer bedrijfsgevoelige informatie los te weken.

Dat lijkt te lukken, ware het niet dat Amelie hem heus wel doorheeft. Ze doet alsof ze beschonken raakt en vervalst snel wat spreadsheets vol bedrijfsgevoelige informatie die ze zogenaamd onder hele hoge uitzondering meegeeft aan Valentijn. Wat hij niet weet, is dat ze hem stiekem volgt op afstand en zijn ontmoeting met Richard vastlegt.

Demi’s stille lijden

Aan het eind van de week merkt Julian dat zijn jongste dochter Demi smoesjes verzint om niet naar school te hoeven. Hij heeft haar echter door en stuurt ‘r gewoon op pad. Merel vertrouwt de zaak echter niet en besluit haar zusjes te schaduwen, zeker als het schuchtere meisje ineens contact lijkt te hebben met een knappe, oudere jongen.

Na schooltijd volgt Merel het stel naar een steegje waar ze van een afstand toekijkt hoe Demi wordt opgewacht door een groep meiden. Ze dacht dat de meisjes excuses wilden maken, maar ze beginnen haar juist opnieuw te treiteren. Merel kijkt machteloos toe hoe haar zusje belachelijk wordt gemaakt om haar kleren en haar ‘paardenbek’.

En verder: Henk denkt dat er een echte wolf in Meerdijk is, Julian is allergisch voor hondenpoep en volgens Amir is Amelie zijn speelkameraadje als Max-Ravi er niet is.

Meer over