Spoilers!

Komende week in GTST: Benarde bachelors en de biggelende bijstandsmoeder

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Janine die besloot af te zien van een nieuwe chemokuur. Ze is helemaal klaar met al het gif in haar lijf.

Amputatie confrontatie

Eenmaal thuis bij Ludo vertelt Janine dat ze met haar arts heeft besloten om toch onder het mes te gaan. Ze wil die groeiende tumor zo snel mogelijk uit haar lijf, zelfs als dat een volledige borstamputatie betekent. Ludo probeert nog van alles: van nieuwe medicatie tot Duitse specialisten, maar ziet al snel in dat Janine niet terugkomt op haar beslissing. Hoe verdrietig en heftig ook, hij besluit zijn vrouw te steunen en extra te verwennen in deze moeilijke tijd.

Lucas' liefdesbeslissing

Als Janine haar kinderen vertelt dat ze binnen drie weken geopereerd moet worden, slaat de angst Lucas om het hart. Niet alleen vanwege de ingreep, maar vooral omdat het uitgerekend in de week valt van zijn liefdesfeest met Tiffy. Lucas beweegt hemel en aarde om de boel te vervroegen zodat zijn moeder erbij kan zijn. Met toestemming van Tiffy besluiten ze de ceremonie twee weken eerder te houden in huiselijke kring. Janine overlegt met Nina om het paar te verrassen met een groot vrijgezellenfeest dat zij mag organiseren.

Daan moet door

Daan is jarig maar nu Rik hem verstoten heeft en ook Nina hem niet meer wil, is het een eenzame dag. Laura is zijn verjaardag niet vergeten en geeft hem in De Koning naast een stuk taart ook goed advies: maak het weer goed met Rik. Daan heeft z’n twijfels of dat zin heeft, maar laat zich toch overtuigen en staat al snel met taart en al op de stoep bij Rik en Shanti.

De broers hebben een openhartig gesprek, maar concluderen wel dat ze over zaken als liefde en echtelijke trouw heel anders in het leven staan. Rik vindt nog steeds dat Daan niets met de getrouwde Nina had moeten beginnen, terwijl Daan zich als ongebonden single nergens verantwoordelijk voor voelt. Om de lieve vrede te bewaren, besluiten de twee zich voortaan niet meer met elkaars liefdesleven te bemoeien.

Daags daarop kan Rik het toch niet laten. Tijdens een potje sparren in Boks ziet Rik een knappe vrouw die hij aan Daan wil koppelen. Daan wil er niets van weten en wordt kwaad als Rik blijft aandringen. Pas nadat ze samen een flink stuk door het park gerend hebben deelt Daan hoe diep de situatie met Nina hem gekwetst heeft: ze maakt hem helemaal gek met haar gedrag en hij kan haar domweg niet vergeten.

Nina speelt hoog spel

Nina heeft hele andere dingen aan haar hoofd sinds ze vorige week besloot Sjors te chanteren. Nina eist volledige inzage in het dossier dat Sjors als Bings echtscheidingsadvocaat tegen haar heeft opgebouwd. Als ze dat niet doet, vertelt Nina tegen Amir dat Sjors en Bing met elkaar naar bed zijn geweest. Om haar dreigement kracht bij te zetten komt Nina heel uitdagend langs bij het stel om verre van subtiel Sjors de stuipen op het lijf te jagen.

Sjors voelt zich in een hoek gedreven. Als advocaat mag ze het dossier niet vrijgeven, daarom gaat ze naar Bing om aan te kondigen dat ze eerlijk gaat zijn tegen Amir. Bing is woest als hij hoort dat Nina erachter zit en besluit het heft in eigen handen te nemen. Hij wil dat Sjors zwijgt, onder geen beding mag Amir de dupe worden van hun onbedoelde fout. Dat Nina voor de vorm nog even voorbijkomt maakt Bing alleen maar nijdiger.

Bing neemt het initiatief en biedt Nina zelf het dossier aan. Het maakt hem niets uit omdat het geen geheimen bevat: alleen al haar misstappen staan erin beschreven, met feiten en bewijzen. Dat Nina dreigt zijn slippertje met Sjors te onthullen, lacht hij ook weg. Het is haar woord tegen dat van hun en dankzij dit soort ongefundeerde beschuldigen komt Nina over als een labiele moeder.

Dat is voor Nina de druppel. Ze besluit het keihard te spelen en neemt contact op met haar advocaat. Korte tijd later staat ze bij Bing voor de deur met slecht nieuws: officieel is Nina eigenaar van Boks en de appartementen erboven. Ze kondigt aan per direct weer in haar eigen huis te trekken om voor de kinderen te zorgen. Ze laat Bing direct op straat zetten. En de omgangsregeling draait ze ook om: vanaf nu mag Bing de kinderen wekelijks één middagje zien.

Anton en Amirs nieuwe stap

Amir is zich niet bewust van al dit drama, hij is drukker met zijn toekomst. Nu hij heeft besloten samen met Anton een huisartsenpraktijk op te zetten, is het grote plan- en regelwerk begonnen. Aan het begin van de week zitten ze al bijna opgescheept met een doktersassistente als de werkeloze Saskia zich opzichtig opdringt. Omdat Anton indirect verantwoordelijk was voor haar ontslag in het ziekenhuis, meent ze dat hij haar die baan wel verschuldigd is. Amir en Anton doen echter geen toezeggingen.

Sowieso omdat ze nog niet eens een praktijk hebben. Daar komt al snel verandering in als Anton hoort dat dokter Leersma van plan is met pensioen te gaan. Hij kent de man als een arrogante, ouderwetse conservatieveling die het niet op jonge artsen heeft en wil eerst zelf het gesprek aan gaan zonder Amir. Maar Amir staat op zijn strepen: hij is volwaardig praktijkpartner en gaat gewoon mee. Wat volgt is een pijnlijke confrontatie in De Rozenboom. Leersma twijfelt openlijk aan Antons motieven en competenties, zeker gezien zijn verleden als gewelddadige homofoob. Anton wordt woedend, maar Amir neemt het voor hem op en weet in alle rust Leersma alsnog te overtuigen zijn praktijk aan hen over te dragen.

Eenmaal thuis treft Amir een wat opgefokte Sjors aan. In zijn blijdschap heeft hij niet door wat er speelt en hij belooft haar in een aandoenlijk moment dat ‘ie vanaf nu een betere man voor haar zal zijn. Sjors kan niet anders dan vechten tegen haar tranen. Toch zwijgt ze nog steeds.

Balen van de bijstand

Julian kan zijn medische toestand niet langer geheimhouden, zeker niet als Merel hem en Rik hoort praten over de situatie. Hij neemt zijn oudste dochter in vertrouwen over hoe slecht zijn rug er werkelijk aan toe is: hij kan nooit meer als klusjesman. Merel raadt hem aan het toch aan Saskia te vertellen. Die zit er helemaal doorheen als ze het slechte nieuws hoort. Nu hebben ze allebei geen werk meer!

Julian stelt voor dat ze bijstand aanvragen, maar dat is Saskia’s eer te na. Ze gaan gewoon werken voor hun geld en om aan wat extra centjes te komen verpatsen ze met pijn in het hart wat van hun spulletjes op de Meerdijkse Marktplaats-variant Vindie Verkoop. Van een paar laarzen tot juwelen en zelfs Julians klusbus. Zo weet ze al in rap tempo tientallen euro’s binnen te harken.

Maar dan zorgt Merel voor een enorme kostenpost. Haar fiets wordt gestolen omdat ze ‘m niet op slot heeft gezet tijdens een training met Jojo. En als ze online een goedkoop tweedehandsje op de kop tikt, krijgt ze Daan achter zich aan: die fiets is gestolen en op heling staat een boete van 250 euro.

Als Merel thuiskomt met het slechte nieuws, probeert Julian het positief te bekijken maar Saskia is razend. Zo komen ze toch nooit uit de financiële ellende? Huilend geeft ze toe aan Julian dat ze geen bijstandsmoeder wilde zijn. Ze is arm opgegroeid en wil niet dat haar kinderen dezelfde doffe ellende doormaken. Maar als zelfs haar jongste dochter d'r lievelingsknuffel wil verkopen om aan geld te komen, besluit Saskia over haar schaamte heen te stappen. Al was het maar omdat er niks anders opzit. Ze besluit samen met Julian de bijstandsaanvraag te regelen, maar hamert erop dat het wel hun geheimpje blijft.

Valentijn in het nauw

Opa Henk meent nog altijd dat hun geldzorgen binnenkort voorbij zijn. Deze week krijgt hij eindelijk het schilderij in handen waarvan hij meent dat het authentieke, gerestaureerde Lord Kingsley is. In werkelijkheid heeft Henk 2500 euro betaald voor een waardeloze kopie die door Valentijn zelf is gesigneerd.

De jonge Sanders denkt iedereen te slim af te zijn, maar de dankbare Henk gooit onbedoeld roet in het eten. Allereerst door bloemen te sturen naar Ludo als bedankje. Valentijn moet hemel en aarde bewegen om het boeket te onderscheppen voordat Ludo het kaartje te lezen krijgt. Maar Henk neemt ook de moeite om restaurateur Amelie persoonlijk te bedanken voor haar werk. Dankzij Henks complimenten beseft Amelie wat er gaande is. Ze zoekt Valentijn op en is in alle staten. Ze voelt zich gebruikt en wil direct naar Ludo om de waarheid te vertellen. Amelie droomt ervan om voor Ludo te komen werken en dit kan haar toekomst bij zijn veilinghuis in gevaar brengen.

Valentijn is echter niet onder de indruk. Hij verzekert haar dat ze beter kan zwijgen. Sowieso ontkent hij alles en Ludo stelt familie altijd boven buitenstaanders. Tandenknarsend stemt Amelie in, maar ze is helemaal klaar met hem. Wat Valentijn en Amelie allebei niet weten is dat Henk met hulp van Merel de Lord Kingsley kopie al online te koop heeft aangeboden. Via Vindie Verkoop stromen de aanbiedingen binnen.

Duizelingwekkende vrijgezellenfuif

Aan het eind van de week krijgen Tiffy en Lucas hun vrijgezellenfeest. Nina heeft geregeld dat ze met al hun vrienden en familie gaan survivallen op een hindernisbaan. Een beter synoniem voor de liefde is immers niet denkbaar. Het wordt een gezellige dag met een belangrijk moment: Anton ziet voor het eerst hoe goed Lucas voor zijn dochter is als Tiffy een angstaanval krijgt op het hoogste punt van de hindernisbaan.

Lucas weet haar te kalmeren en dat is wat Anton betreft voldoende bewijs dat ze een goed stel vormen die de uitdagingen van het leven met liefde en humor te lijf gaan. Na afloop wenst hij het paar alle goeds in een speech in De Koning terwijl hij samen met Ludo hun kleinzoon Wolf en de rest van het jonge gezin toespreekt.

Bing te logeren

Nina, Bing en Sjors moeten het heugelijke evenement missen want de oorlog is uitgebroken. Bing weigert te vertrekken uit zijn eigen huis en alleen Sjors kan voorkomen dat hij Nina en haar advocaat aanvliegt. Uit pure frustratie verwondt Bing zichzelf bij het rammen van een muur in zijn kantoor. Terwijl Sjors de wond verbindt, komen ze tot twee belangrijke conclusies: Bing mag níets meer fout doen, anders wordt alles dubbel tegen hem gebruikt in de rechtszaal en Sjors kan maar beter niet meer zijn advocaat zijn.

Bing besluit gehoor te geven aan Nina’s eis en vertrekt tot groot verdriet van de kinderen uit huis. Jojo mag wel blijven van Nina, maar die voelt zich ook gevangen tussen twee kampen. Bing is klaar om naar een hotel te gaan, maar Amir wil daar niets van weten. Vrienden moet je immers steunen en tot afgrijzen van Sjors biedt hij Bing een logeerplek aan. Verscheurd door emoties neemt Sjors een belangrijk besluit. Als Amir de volgende ochtend wakker wordt, ziet hij dat zijn vrouw haar koffers gepakt heeft. Met een afwezige, kille blik vertelt Sjors dat ze naar Berlijn vertrekt om een tijd bij Lana te gaan wonen.

En verder: Daan wil geen vriendin met 12 hamsters, Linda verknipt Antons overhemden voor haar Linlicious laagjesmode en Laura is de Fonzie van De Koning.

Meer over: