Spoilers!

Komende week in GTST: Uitzichtloze uitslagen en andere wanstaltige waarheden

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Henk die geheel tegen zijn principes 500 euro pikte uit de pot van De Koning om zo Valentijn zijn voorschot voor de restauratie te kunnen geven.

Henk biecht op

Henk brengt het geld snel naar Valentijn, maar heeft wel een stevige eis: binnen een week wil hij het schilderij hebben, anders stapt hij zelf naar Ludo. Valentijn kan niet anders dan toezeggen, maar eist wel meteen de overige 2000 euro. Daardoor zit hij wel in het nauw, want restaurateur Amelie is pas net begonnen met de kopie en heeft absoluut geen haast. Een week gaat echt niet lukken, al belooft ze haar best te doen.

Ondertussen komt Laura erachter dat er honderden euro’s uit de pot missen. Henk is zichtbaar nerveus als ze het nieuws vertelt, maar besluit eerlijk te zijn als Laura het verdwenen geld zelf wil bijleggen. Ze is verbijsterd als ze Henks relaas hoort over de 2500 euro en het schilderij. Maar als de eerste woede wegzakt, is Laura vergevingsgezind. Ze drinken er een borrel op.

Laura leent Henk zelfs de benodigde 2000 euro die hij aflevert aan Valentijn. Henk is als een kind zo blij en weet niet beter dan dat hij over een weekje de originele Lord Kingsley at Milton Manor in handen heeft. Hij kan de tonnen op de veiling al ruiken en belooft de rest van de Verduyntjes dat al hun geldzorgen over een week voorbij zijn.

Julians probleemrug

Die opsteker kunnen ze wel gebruiken, want ook deze week is het weer kommer en kwel bij de familie Verduyn. Julian laat eindelijk een specialist naar zijn geblesseerde rug kijken. Na een scan heeft de arts slecht nieuws: Julian heeft een compressiefractuur overgehouden aan zijn val. Hierdoor is een deel van zijn wervelkolom instabiel geworden. Therapie of een operatie zijn geen opties, hij zal zijn rug vanaf nu ernstig moeten ontzien, anders is de kans groot dat hij levenslang in een rolstoel belandt.

Julian is geschokt door het nieuws: het betekent dat hij nooit meer als klusjesman aan de slag kan. Tegen beter weten in besluit hij zijn mond te houden tegen Saskia. Zij heeft namelijk te horen gekregen dat het ziekenhuis ondanks Antons aanbeveling haar ontslag tóch niet terugdraait. Ze zit er helemaal doorheen en Julian wil haar een beetje rust gunnen voordat hij wéér met slecht nieuws komt. Daarom vertelt hij dat het weinig meer is dan een fikse kneuzing: met wat oefeningen kan hij binnen een week als vanouds weer aan de slag.

Saskia is blij, maar buurman Rik heeft direct door dat er niets klopt van die positieve berichten: Julian heeft zoveel pijn dat hij niet eens een zak tuinaarde kan tillen. Rik snapt Julians keuze, maar raadt hem toch aan eerlijk te zijn. Volgens Rik is het beter om samen met Saskia naar een oplossing te zoeken. Met de moed in de schoenen gaat Julian naar huis om het te vertellen, maar ’t is met drie kinderen, een hond en Henk zo druk dat er niets van komt. Stilletjes begint Julian met vacatures zoeken.

Merels moeilijke tijd

Julians leugentje om bestwil heeft ook effect op Merel. Ze had haar schoolreisje naar Parijs afgezegd zodat er geld was voor de scan en nu blijkt haar vader niets te hebben dat niet vanzelf was overgegaan. Als ook haar favoriete schoenen uit elkaar vallen en haar enige vriendin Jojo moeite heeft om af te spreken, is ze helemaal niet te genieten. Jojo doet haar best om door te dringen tot Merel en te ontdekken waarom ze altijd zo heftig reageert als het aankomt op vriendschap en afwijzing. Na lang pushen geeft Merel zich bloot: ze is op haar vorige school systematisch gepest door de hele klas en niemand kon er iets tegen doen. Sindsdien heeft ze moeite mensen te vertrouwen, uit angst dat de geschiedenis zich herhaald. Jojo vindt het vreselijk voor Merel en samen kijken ze gezellig een horrorfilm, maar dat er meer speelt is duidelijk.

Anton en Amirs keuze

Saskia’s gedwongen vertrek is voor Anton de druppel. Hij ergert zich al langere tijd aan de bureaucratie en vergadercultuur van het ziekenhuis en neemt ontslag. Met twee maanden opzegtermijn in het AZM heeft hij ruim de tijd wat anders te zoeken dat wél bij hem past. Linda is op z’n zachtst gezegd not amused, maar Anton garandeert haar dat het goedkomt. Desnoods nemen ze een tweede hypotheek op het huis zodat hij zich kan inkopen bij een maatschap. Hij verzekert Linda dat het leven er leuker op wordt.

Antons plannen komen wonderwel overeen met die van Amir. Nu hij is begonnen aan zijn huisartsenspecialisatie, is hij op zoek naar een praktijk om zijn stages te lopen. Amir heeft echter geen match met de bestaande praktijken en dat brengt hem op een idee: hij haalt Anton over om weer een eigen huisartsenpraktijk op te zetten waar hij dan als leerling aan de slag kan. Anton houdt de boot af, maar laat zich toch door Linda overtuigen. Al is hij bang dat mensen nog niet zijn vergeten waarom hij ooit moest stoppen als huisarts: het mishandelen van Lucas.

Bing is te eerlijk

Bing en Nina krijgen bezoek van Nola’s lerares die een ernstig woordje met de ouders wil wisselen. Nola vertoont de laatste weken afwijkend gedrag en heeft zelfs een klasgenootje geslagen. De juf merkt ook de spanningen tussen het stel en kan niet anders dan adviseren dat ze zoveel mogelijk rust en stabiliteit creëren, zowel voor zichzelf als Nola.

Daarop hebben Bing en Nina een heel lastig, openhartig gesprek met hun dochter waarbij ze haar eerst uitleggen dat je geen andere kinderen mag slaan, wat voor lelijke dingen ze ook over mama zeggen. Daarna besluit Bing tot afgrijzen van Nina aan het meisje te vertellen dat papa en mama niet meer verliefd op elkaar zijn en dat het ook nooit meer goedkomt. Nola druipt begripvol, maar verdrietig af.

Maar de gifbeker is nog niet leeg voor Nina, want Bing deelt nog een ongemakkelijke waarheid: hij is met Sjors naar bed geweest. Nina meent precies te weten waar Bing mee bezig is: hij wil Sjors helemaal niet, maar heeft het alleen gedaan om Nina jaloers te maken. Toch doet het haar zeer. Als ze Boks verlaat met tranende ogen komt ze Daan tegen. In een ongemakkelijk gesprek biedt Daan zijn excuses aan voor het opblazen van haar huwelijk. Nina is echter realistisch: dat heeft ze helemaal aan zichzelf te wijten.

Daags later is Nina een stuk minder rationeel als ze Sjors confronteert met het slippertje. Sjors voelt zich er vreselijk onder en wil het afdoen als een simpele zoen, maar Nina laat niet zomaar los. Ze probeert Sjors te chanteren: als ze haar niet alle informatie geeft die ze met Bing over de echtscheiding bespreekt, vertelt ze Amir wat ze weet. Sjors zit in een lastig parket en overweegt bijna om het Amir zelf te vertellen, maar trekt op ’t laatst de keutel terug.

Lucas bewijst zijn liefde

Nu Lucas en Tiffy voor een samenlevingscontract gaan, beluit Lucas zijn aanstaande te verrassen met een surpriseparty. Al haar vrienden wachten d’r op in het Paleis en het is al snel een gezellige boel. Maar Lucas gaat nog een stap verder door Anton uit te nodigen. In het bijzijn van alle aanwezigen houdt Lucas een geëmotioneerde speech waarin hij, compleet met behaalde diploma’s, laat zien dat hij wel degelijk een goede partij is en serieus is over zijn gevoelens voor Tiffy en Wolf.

Anton hoort het verbijsterd aan, maar weigert zijn zegen te geven. Lucas wordt daarop boos, maar kan op weinig bijval van Tiffy rekenen. Ze is niet blij dat hij dit zonder met haar te overleggen heeft gedaan en kiest de kant van haar vader. Ze gaat met Anton mee naar huis om het uit te praten. Tiffy vertelt Anton dat ze het samenlevingscontract wil tekenen om Lucas de zekerheid te geven die hij nodig heeft.

Zonder het papiertje gaat hij er misschien wel vandoor en dat is slecht voor alle partijen. Ze wil dat Wolf in tegenstelling tot haar wél opgroeit met een vader. Anton snapt dat, maar vraagt zich af of Tiffy haar eigen geluk wil opofferen voor die zekerheid. Toch geeft hij z’n zegen en maakt zelfs een speciale videoboodschap voor Lucas met het goede nieuws. Het stel kan hun geluk niet op.

Shanti’s nieuwe herinneringen

Shanti en Rik genieten nog altijd van hun ontluikende liefde. Toch heeft Shanti een wat droevig moment als ze ziet hoeveel foto’s en mooie herinneringen Rik heeft verzameld in zijn leven. Haar jeugd was een stuk eenzamer: ze leefde alleen met haar moeder, kreeg zelden visite en ook tijdens de feestdagen was het saai en stil. Ze benijdt Rik zijn volle, warme, sociale leven een beetje, als meisje droomde ze al van een groot huis met allemaal familie. Om hun nieuwe leven samen te symboliseren, verrast Rik haar daags later met een zelfgemaakt fotoalbum vol foto’s van hun leven voldoende lege pagina’s om samen te vullen.

Janines harde realiteit

Janine gaat een beladen week tegemoet. Ze is op de helft van haar chemokuur en krijgt een MRI-scan om te zien of de tumor in haar borst reageert op de behandeling. Alleen met hulp van Ludo weet ze de kracht te vinden om de invasieve, half uur durende scan te ondergaan. Het liefst zou ze helemaal niets weten en wel zien wat het leven brengt, maar Ludo vraagt haar toch door te zetten, desnoods voor hem.

In de dagen die volgen probeert Janine zich af te leiden om maar niet aan de naderende uitslag te hoeven denken. Ze gaat complexe taarten bakken ondanks haar misselijkheid en helpt Linda bij het brainstormen voor haar modemerk Linlicious. Dankzij Janine komt Linda op het lumineuze idee kleding met laagjes te gaan ontwerpen voor vrouwen die worstelen met opvliegers. De twee vriendinnen kunnen weer een beetje lachen om hun situatie.

Dat lachen vergaat Janine de volgende ochtend in de spreekkamer van de specialist die slecht nieuws heeft. De chemokuur heeft niet het gewenste effect gehad, sterker nog: de tumor is zelfs iets gegroeid. De grond zakt onder Janines voeten en ze hoort amper nog hoe de arts voorstelt een nieuwe, agressievere chemokuur te starten. Ludo en Nina proberen Janine op te beuren en moed in te spreken. Zeker omdat de arts heeft gezegd dat er nog een goede kans op genezing is. Janine hoort alles aan, maar heeft voor zichzelf al een besluit genomen. Ze gaat in haar eentje terug naar de oncoloog om haar besluit te delen: ze wil geen gif meer in haar lijf en weigert de voorgestelde behandeling.

En verder: Bing doet alles voor een roze eenhoorn, Nola wil weten wat een slet is en Amir heeft een leverworst bij elkaar gebingood.

Meer over:

Reageren