Spoilers!

Komende week in GTST: Schaamtevolle slippertjes en de penibele pot- en pillendiefstal

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Valentijn die restaurateur Amelie wilde overhalen een replica te maken van de Lord Kingsley om zo Henk geld af te troggelen.

Amelies goede daad

Amelie wil echter niks weten van Valentijns spelletjes en maakt hem keihard duidelijk dat ze ‘m direct aangeeft zodra ze iets hoort over een duplicaat van het doek. Valentijn moet daarop al zijn charme in de strijd gooien. Hij weet haar wonderwel te overtuigen van de oprechtheid van zijn zaak: de kopie van het schilderij is niet voor de handel, maar puur omdat het Henk doet denken aan zijn overleden vrouw. Geroerd door dit smoesverhaal besluit Amelie belangeloos mee te werken, ze rekent alleen materiaalkosten. Maar, om alle schijn van vervalsing te voorkomen, wil ze de handtekening niet overnemen. Valentijn vindt dat geen punt en begint stiekem zelf al de handtekening te oefenen.

Tiffy’s trouwstress

Tiffy stemde vorige week in met Lucas’ huwelijksaanzoek ondanks de vele praktische bezwaren. Nu ze midden in de voorbereidingen zitten, begint ze toch weer te twijfelen. Lucas heeft daar weinig oog voor, maar Puck merkt wel degelijk dat Tiffy niet goed in haar vel zit. Tijdens de bespreking van haar bruidsjurk spreekt ze haar twijfels uit: Tiffy droomde als kind van een bruiloft in een mintgroene japon met madeliefjes in ‘t haar en met een bebaarde man van wie ze volledig houdt. Lucas is dat niet. Puck raadt haar daarom aan eerlijk te zijn, maar Tiffy kan niet opboksen tegen het ratelende enthousiasme van haar aanstaande.

Als Lucas echter in ondertrouw wil en haar mee wil slepen naar het gemeentehuis, trekt Tiffy eindelijk aan de rem. Ze wil helemaal geen bruiloft, dat burgerlijke instituut is niet geschikt voor hun liefde. Sowieso omdat ze heus nog weleens seks wil en dat niet met Lucas gaat krijgen. Lucas is boos en teleurgesteld en wordt door Daan meegenomen om af te koelen. Puck helpt Tiffy op het juiste spoor: ze bepaalt eindelijk wat ze wél wil: een samenlevingscontract waarin ze alles goed regelen voor Wolf én een groot feest om hun liefde te vieren dat ze helemaal zelf mogen invullen. Lucas stemt in en oogt zelfs opgelucht.

Saskia gepakt

Ook deze week zit weer vol tegenslag voor de familie Verduyn. Julian krijgt een schadeclaim van 4000 euro aan z’n broek van De Rozenboom omdat hij opa Henk en Rik een lift liet repareren. Dat geld heeft hij niet, wat tot een luide ruzie met Saskia leidt. Rik en Shanti staan toevallig op hun balkon en vangen een deel van het gesprek op. Rik voelt zich verantwoordelijk en besluit actie te ondernemen. Samen met Shanti en Henk organiseert hij een spontane pub quiz in De Koning die mede dankzij een riante gift van Laura een kleine 500 euro oplevert.

Maar Saskia maakt zich ernstige zorgen om Julians rug. Hij crepeert van de pijn en wil nu helemaal geen geld meer uitgeven aan een specialist. Daarom besluit ze krachtige pijnstillers te stelen in het ziekenhuis. Ze wordt echter betrapt door Anton die uiteraard wil weten wat ze met die pillen moet. Saskia denkt weg te komen met een goede smoes, maar als later melding gemaakt wordt van verdwenen medicatie dan kan Anton niet anders dan Saskia’s naam noemen.

Julian heeft wel baat bij de pillen, hij kan zowaar weer iets bewegen zonder in elkaar te krimpen van ellende. Maar Saskia moet direct op het matje komen in het ziekenhuis waar ze haar acties onvoldoende kan verdedigen. Omdat ze nog in haar proeftijd zit, komt ze niet weg met een waarschuwing: ze is per direct ontslagen. Korte tijd daarop komt ze Anton tegen die schrikt van het nieuws. Hij dwingt haar te vertellen waar ze die pijnstillers voor nodig had. Hij heeft begrip voor haar redenen. Anton zorgt ervoor dat haar ontslag wordt teruggedraaid door persoonlijk te garanderen dat het nooit meer zal gebeuren.

Laura’s lieve zorgen

Mede door de pub quiz heeft Laura door dat het rommelt in huize Verduyn. Ze weet echter ook dat Julian als echte binnenvetter heel moeilijk problemen wil toegeven. Ze probeert subtiel hulp aan te bieden en laat hem weten hoe trots ze is op hoe hij het doet als vader. Hij geeft zijn kinderen precies wat hij zelf vroeger tekortkwam. Om toch haar steentje bij te kunnen dragen, besluit Laura dat ze Merel binnenkort een keer meeneemt naar Amsterdam, nu ze haar schoolreisje naar Parijs moet missen.

Merel doet later in de week een beroep op Jojo als ze iemand nodig heeft die haar voetbalelftal coacht. Normaal gesproken doet haar vader dat, maar met zijn rug is dat onmogelijk en z’n vaste vervanger is ook ziek. Na lang aarzelen laat Jojo zich overhalen. Om zich te bewijzen, beweert ze tijdens de training een sterspeler uit de Arubaanse selectie te zijn. Jojo valt echter hopeloos door de mand zodra ze zelf een bal aan de voeten krijgt. Merel staat voor schut, maar opa Henk blijkt de redder in de nood. Hij stond dan wel 20 jaar geleden voor het laatst op ’t veld, trainen verleer je nooit. De meiden zijn dol op Henk die maar wat graag permanent de coachingtaken op zich neemt.

Lana’s vaarwel

Nu Bobby achter slot en grendel zit, is Lana niet meer te genieten. In al haar onredelijkheid gaat ze volledig los op Sjors die haar zelfcontrole verliest als ze ‘kutwijf’ genoemd wordt. Sjors slaat haar dochter hard in het gezicht en daarna is er geen houden meer aan. Lana wil weg. Sjors kijkt machteloos toe hoe ze haar spullen pakt om voor onbepaalde tijd naar Berlijn te vertrekken. In sneltreinvaart neemt ze afscheid van Jojo die oprecht baalt van het besluit. Ze is de enige die Lana ziet vertrekken, Sjors en Amir arriveren te laat om iets te kunnen doen. Gebroken ziet Sjors haar dochter wegrijden zonder gedag te zeggen.

Sjors slaat door

Sjors is machteloos: Lana is achttien en mag beslissen waar ze gaat en staat. Maar dat maakt haar verdriet en boosheid er niet minder om. Uiteraard is ze ook kwaad op Amir die het verstandig vond Lana wat ruimte te geven, waardoor ze nu ongemerkt heeft kunnen vertrekken. Sjors gaat naar Bing om uit te huilen, maar op zijn kantoor gebeurt iets vrij onverwachts: de troostende gebaren van de twee oud-geliefden slaan al snel om in een gepassioneerde vrijpartij.

Bings berouw

Bing heeft direct berouw na de daad. Ook hij is emotioneel in de war vanwege de scheiding met Nina. Vooral nu blijkt dat de kinderen hun moeder enorm missen. Hij hoort z’n kroost via de babyfoon praten over Nina en hoe erg ze het vinden dat ze haar niet elke dag zien. Bing bezweert Sjors dat hun vrijpartij niets betekende en dat ze ook vooral niks tegen Amir moet zeggen.

Het hoeft niks te veranderen tussen hen. Uiteraard doet het dat wel, want Sjors kan de hele week aan weinig anders denken. Ze kan er met niemand over praten, maar lucht opvallend genoeg wel haar hart tegen Saskia als ze elkaar toevallig op straat treffen.

Amir vraagt door

Saskia snapt waar Sjors mee worstelt en kan met 17 jaar huwelijkservaring alleen adviseren zo eerlijk mogelijk te zijn. Wees open naar Amir en vertel hem dat je zo gemeen en naar doet omdat je jezelf rot voelt. Sjors besluit dat advies te volgen, maar eenmaal thuis merkt Amir direct dat zijn vrouw nog iets voor hem achterhoudt.

Iet wiet waai weg

Ludo keert terug naar zijn eigen huis, maar is bezorgd om Janine die zich zo zwak en misselijk voelt door haar chemokuur. Ze staat er echter op dat hij gewoon naar zijn werk gaat en niet thuisblijft om op haar te passen. Als ze ook geen privé verpleegster wil, besluit Ludo te vragen of Linda een beetje op haar wil letten. Dat wil ze wel, maar Linda heeft ook haar eigen sores. Door haar overgangsklachten slaapt ze hele nachten niet en is ze overdag een wrak dat zich met driedubbele espresso’s op de been houdt.

Als ze allebei uitgeblust op de bank zitten, krijgt Linda een idee: medicinale wiet kan mogelijk verlichting bieden. Ze haalt snel twee joints bij de plaatselijke coffeeshop en met enige aarzeling steken ze op. De cannabis doet al snel z’n werk: Janines eetlust keert terug en Linda valt eindelijk in slaap. Als ook Janine d’r ogen sluit, rolt de nog brandende joint op de grond en slaat de rookmelder alarm.

Ze ontwaken uit hun roes als twee brandweerlieden hen wat verbaasd aanstaren. Op dat moment komt ook Ludo binnen die not amused is dat Linda zijn vrouw aan de drugs geholpen heeft. Maar de twee giebelende vrouwen zijn niet onder de indruk. Uiteindelijk kan Ludo het positieve van de situatie inzien als Janine voor het eerst in tijden weer met smaak eet. Als Anton komt om de slapende Linda op te halen, bevestigt hij de diagnose: hoe onconventioneel ook, dit was precies wat beide vrouwen nodig hadden. Anton neemt Linda op z’n rug mee naar huis en een ontroerde Ludo sluit de dag af op de bank met ‘zijn hongerige hippiemeisje’.

Valentijns geldhonger

Aan het eind van de week krijgt Henk een aanbod van Valentijn die beweert dat hij Ludo zo ver heeft gekregen dat ‘ie uit de goedheid van z’n hart de Lord Kingsley gerestaureerd en wel wil verkopen. Kosten: 2500 euro voor de restauratie met een voorschot van 500 dat dezelfde dag nog betaald moet worden. Valentijn speelt hoog spel, want de materiaalkosten bedragen slechts 500 euro. Henk heeft niet eens 500, laat staan 2500 euro en neemt kleindochter Merel in vertrouwen. Die 2500 euro is een investering als ze het doek uiteindelijk voor 3 ton kunnen verkopen. Hij besluit daarom met pijn in ’t hart het voorschot bij elkaar te stelen. In De Koning doet hij ongemerkt een graai uit de collectebus voor Julian.

En verder: Bing is goed in pinguïns nadoen, Linda valt moeiteloos op de wc in slaap en Lucas blijkt in tegenstelling tot Ferry Doedens een geboren grappenmaker.

 

Meer over:

Reageren