Spoilers!

Komende week in GTST: Daans driedubbel spel en de theatrale thuiskomst

28 oktober 2021 18:07 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Billy die besloot terug te keren naar Nederland.

Billy’s oude leventje

Daan wilde al zelf vertrekken naar Dubai, maar ontdekt op tijd dat Billy naar Meerdijk komt. Hij licht Ludo in die haar helemaal in z’n eentje wil opwachten om zo direct een deal te kunnen sluiten: zij geeft hem het boekje met belastende informatie, hij geeft haar het bewijs dat ze Leon heeft vermoord.

Ludo wil er verder niemand bij hebben en liegt tegen Richard over Billy’s aankomsttijd. Maar Janine vindt het echt geen goed plan dat haar man dit alleen aanpakt en laat terloops en per ongeluk Richard weten dat Billy al geland is zodat hij als een razende richting het vliegveld gaat waar Ludo al klaarstaat om Billy te verwelkomen. Ze is niet bepaald blij hem te zien.

Ludo heeft een simpele deal voor Billy: hij gaat niet naar de politie met het bewijs dat ze Leon heeft vermoord, zij belooft niks met de informatie uit het boekje te doen. Ze laten elkaar met rust, anders gaan ze allebei ten onder. Tandenknarsend stemt De Palma in met de deal.

Maar daarmee is ze nog niet klaar. Ze is nog niet van de landingsbaan of Richard staat al voor haar neus. Hij sleurt zijn vrouw mee de auto in en onderwerpt haar aan een vragenvuur. Waarom is ze weggegaan en waarom heeft ze hem achtergelaten met Ludo? Billy heeft bitter weinig antwoorden en wil direct uitstappen als hij over haar gebrek aan liefde voor Shanti begint.

Als ze eenmaal weer in Meerdijk is, gaat ze direct naar Shanti toe maar ze treft niemand thuis aan. Dat kan kloppen, want Shanti is nét in de Rozenboom met Pieter die een verzoeningsetentje heeft geregeld voor haar en Noortje, haar halfzus.

Shanti biedt haar excuses aan voor de situatie. Ze snapt dat het voor Noortje ook niet makkelijk is om zo te moeten ontdekken dat ze bestaat. Shanti’s oprechtheid overtuigt Noortje van haar goede bedoelingen, maar de gezellige avond krijgt een pijnlijke draai als Billy ook opduikt in De Rozenboom.

Billy’s waarschuwingen

Nog voordat er een rel kan uitbreken rent Shanti overmand door emoties van tafel, met Noortje achter zich aan. Pieter en Billy wisselen wat ijzige blikken uit. Hij kan niet begrijpen waarom Wilma Vening is veranderd in Billy De Palma, maar hij is zeker niet van plan zijn dochter op te geven omdat zij het zegt.

Shanti neemt Noortje mee naar huis waar ze eindelijk haar emoties de vrije loop laat. Het is een mooi moment voor de zussen om een band op te bouwen en Pieter voegt zich later bij het gezelschap. Shanti wil niets meer met haar moeder te maken hebben en dat vertelt ze haar de volgende ochtend ook glashard aan het ontbijt in De Rozenboom.

Saskia’s gelukkige huwelijk

Op papier zou Saskia dolgelukkig moeten zijn. Een fijne man, leuke kinderen… ze denken zelfs uitgebreid aan hun 19e trouwdag. Maar ze kan Roman niet uit haar hoofd zetten. Zeker niet als hij heel spontaan namens de praktijk aankomt met een fles champagne om haar huwelijksdag te vieren. Ze moet iets met haar gevoelens.

Zeker omdat Roman contact met haar blijft zoeken, ook via appjes. Al snel hebben ze speels en vrolijk app contact over hun geheime hobby’s zoals legpuzzels van katten en binnenkijken bij mensen via huizensites. Het wordt pijnlijk als Steef per ongeluk de telefoon van zijn moeder meeneemt en alle appjes leest. Saskia is woedend en voelt zich betrapt als hij er over begint en valt hard uit.

Saskia voelt zich betrapt en laat Roman weten niet meer te willen appen. Roman reageert gelaten: Saskia maakt hun vriendschappelijke contact veel groter dan het is. Maar dan blijkt dat hij helemaal zelf die fles champagne heeft geregeld. Saskia gaat verward naar huis en vecht tegen de verleiding weer te gaan appen.

Merels Marwan verlangen

Merel worstelt nog altijd met haar gevoelens voor Marwan die onophoudelijk met haar blijft flirten terwijl Demi denkt dat er heus nog kans is dat zij wat hem krijgt. Merel doet haar best de begripvolle grote zus te zijn en geeft advies, maar tegen een vriendin kan ze niet ontkennen stiekem toch wel verliefd te zijn op Marwan.

Merel raakt nog meer in de war als Marwan aangeeft niks voor Demi te voelen, maar haar wel te missen. Henk merkt dat zijn oudste kleinkind worstelt met haar gevoelens en dat leidt tot een openhartig onderonsje. Merel geeft toe dat ze tegen haar eigen wil in verliefd is op Marwan.

Henk adviseert Merel om Demi niks te vertellen en dat de verliefde gevoelens vanzelf overgaan. Merel probeert nog eerlijk te zijn tegen haar zusje, maar kan het niet over d’r hart verkrijgen als ze ziet hoe blij ze is met de kleinste toenadering van Marwan.

Daans twijfels

Rik schrikt zich wild als Daan hem in vertrouwen opbiecht dat hij zijn baan bij de politie heeft opgezegd en nu voor Ludo werkt. Rik kan het niet begrijpen, maar voor Daan is de logica simpel: Ludo chanteert hem toch al, dan kan hij er maar beter voor betaald krijgen. Toch is werken voor Ludo verre van ideaal. Als Daan hoort dat Billy in Nederland is, wil hij haar direct oppakken… Maar Ludo verbiedt hem dat omdat ze elkaar met rust laten. Dit druist in tegen al zijn principes.

Daan voelt zich gebruikt door Ludo en vindt een onverwachte medestander in Richard van Nooten. De beide mannen hebben geen idee van de deal die Ludo en Billy gesloten hebben, maar ze voelen zich er niet minder genaaid door.

Antons borrelpraat

Linda en Anton zijn van de partij tijdens Henks bingoavond, maar krijgen vreselijke bonje als Anton tegen Henk en Julian opschept over bedprestaties en dat ‘vrouwen altijd hoofdpijn hebben’. Linda hoort die seksistische grap aan en deelt een sneer uit over Antons impotentie voordat ze boos wegloopt.

Iedereen op de praktijk merkt dat het koude oorlog is tussen Anton en Linda. De strijdbijl wordt pas thuis begraven als Anton toegeeft dat hij zich minder man voelt door zijn potentieprobleem. Maar hij gaat er iets aan doen: naar de neuroloog om alle mogelijke fysieke oorzaken uit te sluiten.

Daans nieuwe plan

Aan het eind van de week is Rik nog zo overstuur door het nieuws dat Daan gechanteerd is met Louise om voor Ludo te werken dat hij het tegen beter weten in met Janine bespreekt. Die probeert Rik gerust te stellen: dat gedoe met Louise was niet okay, maar Ludo is heus wel een goede baas.

Als Janine het babbeltje met Rik bespreekt met Ludo gaan bij hem de alarmbellen af. Is Daan wel discreet en betrouwbaar als hij dit soort vertrouwelijke informatie met zijn broer bespreekt? Hij roept Daan op het matje: laat dit niet nog eens gebeuren.

Daan belooft beterschap en zoekt Rik op om hem de waarheid te vertellen: hij moet tegen iedereen z’n mond houden, want Daan werkt helemaal niet voor Ludo. Hij is bezig de organisatie van binnenuit te infiltreren om Ludo, Billy en Richard kapot te maken.

En verder: Saskia en Julian trouwden op Drops of Jupiter, Roman loopt graag naakt en Linda hakt zonder ironie wortels voordat ze Antons impotentie aankaart.

Meer over