Spoilers!

Komende week in GTST: Diabolische dramatiek en een tranentrekkende terugkeer

25 januari 2019 18:44 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Janine die zich moedwillig liet manipuleren door Hein Lisseberg in de hoop zo haar zoon Lucas levend terug te zien.

Flo is terug

Na weken afwezigheid keert Lucas’ vriendje Flo terug naar Meerdijk. Het spijt hem vreselijk dat hij niet eerder weg kon uit Lapland waar hij op expeditie was, maar hij stort zich meteen volledig op de zoektocht naar Lucas. Hij wordt echter door de familie Sanders op gepaste afstand gehouden en krijgt alleen de kidnapvideo te zien. Zowel Ludo, Mark als Janine hebben hun eigen plannen om Lucas vrij te krijgen en daar kunnen ze Flo niet bij gebruiken. Die afstandelijke houding frustreert de van nature al prikkelbare Flo des te meer en hij trekt zijn eigen plan. Hij schakelt de volgers van zijn duurzaamheidsvlog in om mee te helpen zoeken. Die tips leveren echter niets op.

GTST Flo vlogt om hulp

Hein en Janine's begrafenisbezoek

Hein had één eis in ruil voor Lucas: hij wilde met Janine het graf van zijn moeder bezoeken. Na heel wat gedoe heeft de politie dit uitstapje geregeld, niet wetende dat rechercheur Daan Stern zich heeft laten omkopen door Ludo. In ruil voor een zak geld heeft Stern de vertrouwelijke routeinformatie doorgegeven aan Ludo dat hij zijn mannetjes kan instrueren de colonne klem te rijden. Ludo en Mark willen de waarheid zelf uit Lisseberg slaan. Janine heeft hier geen weet van, maar speelt wel haar eigen spel. Stiekem heeft ze online een kruidenmengseltje besteld waar je behoorlijk ziek van kunt worden. Op de dag van het begrafenisbezoek stopt ze het heksenkruid in een talisman en neemt ze op emotionele wijze afscheid van Nina, Kimberly en de rest van de familie. Ze neemt zelfs contact op met de notaris om haar testament te regelen mocht ze niet terugkomen.

GTST Janine afscheid

Alles lijkt in kannen en kruiken: Hein en Janine reizen in aparte busjes via een afgelegen zijweg naar de begraafplaats waar ze maar enkele minuten samen bij het graf mogen terwijl Hein geboeid blijft. Daan begeleidt Janine zelf en zorgt ervoor dat er niets kan misgaan. Maar dat gaat het uiteraard wel. Halverwege de reis worden de busjes klemgereden door een voertuig waar direct bewapende, gemaskerde mannen uit springen die met grof geweld zowel Hein als Janine ontvoeren. Ludo is ontzet als hij het nieuws hoort: Lisseberg heeft zijn netwerk geïnfiltreerd en zijn mannen omgekocht. Van Janine en Hein ontbreekt elk spoor.

GTST Ludo Mark zo min mogelijk geweld

Lucas is ook terug

En terwijl Janine ontvoerd wordt, verschijnt een verdwaasde Lucas in pyjama en al voor de deur van het Paleis. Handlangers van Lisseberg hebben hem gedrogeerd, in een tapijt gerold en gedropt. Iedereen is dolblij Lucas te zien, maar dan weten ze nog niet dat Janine verdwenen is. Daar komt verandering in als Ludo radeloos op de stoep staat en probeert informatie uit hem te krijgen. Maar de shellshocked Sanders telg komt niet veel verder dan dat er champagne en oesters waren. Aysen biedt aan Lucas te ondervragen, maar wordt de deur gewezen: hij kan het momenteel echt niet aan.

GTST Lucas bevrijd2

Aysen heeft ’t door

Gelukkig heeft Aysen meer te doen. Ze heeft namelijk door dat Daan stiekem deals sluit met Ludo voor geld. Uiteraard ontkent Daan dat hij vertrouwelijke informatie lekt, maar Aysen weet wel beter. Daan nam namelijk al eerder smeergeld aan van Ludo toen de zakenman wat tijd alleen wilde met De Beer om de crimineel uit te horen. Daan kan de centen goed gebruiken nu zijn steenrijke grootvader hem geroyeerd heeft en z’n draagmoeder haar beloofde tonnen opeist. Nadat ze hem haarfijn verteld te walgen van zijn zucht naar geld, eist ze dat hij Lisseberg zo snel mogelijk pakt, anders zorgt ze ervoor dat er koppen gaan rollen binnen het politiekorps.

GTST Daan Aysen om laten kopen door Ludo

Rik doet onderzoek

Rik is ondertussen druk bezig de vader van Zoë op te sporen in de hoop zo haar vertrouwen in mannen te herstellen. In afwachting van de privédetective die namens hem en Laura naar Bob Xander spoort, besluit hij Zoë’s moeder Apollonia uit te nodigen. Na een borreltje begint ze steeds loslippiger te worden over Bob, maar daardoor komt er ook steeds minder zinnigs uit. Al snel lopen ze Zoë tegen het lijf die het verre van prettig vindt dat haar moeder en d’r ex over haar praten. Zoë neemt Apollonia mee naar het Paleis en daar hebben moeder en dochter eindelijk échte gesprekken over vroeger. Wat blijkt: Bob was inderdaad gewelddadig en Apollonia kreeg er geregeld van langs. Maar hij had wel aangeboden alimentatie te betalen. Iets dat haar Apollonia al die jaren verzwegen heeft. Zou Bob toch niet zo’n boeman zijn als gedacht?

GTST Rik Apollonia een dure tas en je hebt d'r

Nee, Anton wil niet meer

Linda doet haar uiterste best om de midlifecrisis van Anton in goede banen te leiden. Om tegemoet te komen aan zijn zucht naar nieuwe avonturen, regelt ze twee VR-brillen zodat ze lekker thuis in virtual reality de spannendste dingen kunnen beleven. Van een doodenge achtbaan tot een heuse bungeejump. Maar door deze VR-ervaring wil Anton al die dingen juist zelf ervaren. Daarom boekt hij een bungeesprong voor twee vanaf de hoogste brug in Duitsland. Linda is not amused en uiteindelijk bindt hij in. Ze gaan als goedmakertje zelfs heel romantisch naar de karaokeavond in Boks waar ze uiteindelijk een liefdesduet zingen.

GTST Linda Anton VR bril

Linda denkt daardoor dat alles langzaamaan beter gaat, maar bij thuiskomt geeft Anton aan dat hij zijn hele leven beu is en een break wil. Hij pakt zijn spullen in en vertrekt naar onbekende oorden. Linda draait helemaal door en heeft de volgende dag een huilbui in de Lidl als Laura vraagt hoe het gaat. Als ze uit is gesnotterd, besluit ze Laura’s advies te negeren en Anton wél te confronteren met zijn gedrag. Dat levert nog meer ellende op: Anton weigert thuis te komen, wil niet zeggen waar hij blijft slapen en verwacht niet dat Linda op hem wacht terwijl hij uitzoekt wat ie echt wil. In shock kan ze niet anders concluderen dan dat haar man al een minnares heeft.

GTST Linda Anton jij neemt me niet serieus

Ja, Sjors wil wel

Sjors en Amir zijn zo verliefd dat de Afghaanse arts niet langer wil wachten: Amir vraagt Sjors ten huwelijk en Bing en Nina horen het aanzoek toevallig via de babyfoon. Sjors wil dat Nina haar bruidsjurk ontwerpt, maar Amir accepteert alleen beleefdheidshalve de felicitatie van Bing. Na wat hij hem geflikt heeft, zijn ze nog altijd geen vrienden meer. Dat zet de verhoudingen behoorlijk op scherp, maar het mag de pret niet drukken. Het stel trekt Meerdijk door om het goede nieuws te vertellen en om hun getuigen te regelen. Ondanks zijn eigen huwelijkscrisis hoeft Anton niet lang na te denken als Amir hem vraagt en ook Rik is maar wat blij de getuige van Sjors te zijn. Alleen Lana reageert niet zo enthousiast als ze hoort van de trouwplannen.

GTST Sjors Amir trouwen

Qaraoke commotie

Lana’s eigen liefdesleven is immers een behoorlijke puinhoop. Q maakte het uit toen ze toegaf hem moedwillig volgestopt te hebben met laxeermiddel zodat hij zijn fotoshoot zou verknallen. Daarop maakte Q het uit, maar de twee hebben nog duidelijk gevoelens voor elkaar. Dat merken ook Rover, JoJo en Kimberly die het vervelend vinden dat er een koude oorlog heerst tussen hun twee vrienden. Terwijl ze een karaokeavond in Boks voorbereiden doet de vriendengroep pogingen te bemiddelen.

GTST Q Lana eerste stap

Dat lijkt te lukken, maar net als Lana het goed wil maken met Q ziet ze hem zoenen met een wildvreemd meisje. Gekwetst vlucht ze weg, terwijl Q zich van geen kwaad bewust is: het was toch uit? De twee komen nader tot elkaar als ze gedwongen een duet zingen tijdens de karaokeshow. Het gevoelige Say something zorgt ervoor dat ze toch weer voor elkaar kiezen. Ook al gaat Q wél naar New York.

GTST Q Lana hereniging

Moordmeesterwerk

Daags na haar ontvoering komt Janine met Hein aan in zijn luxueuze schuilplaats. Hij leidt haar rond door het chique vertrek waar al stemmige muziek op staat, kaarsjes branden en dezelfde wijn wacht die ze drie jaar geleden dronken toen Hein haar van het leven wilde beroven. Hein is in zijn nopjes: eindelijk kan hij zijn meesterwerk afmaken en schenkt alvast de eerste glazen vol. Zodra Janine zeker weet dat haar zoon veilig is, neemt ze voorzichtig een eerste nipje terwijl ze voelt aan het medaillon waar haar heksenmiddeltje nog in zit.

GTST Janine Hein eindelijk maak ik mijn meesterwerk af

En verder: Shanti laat Aysen inzien dat ze Daan heus wel wil, na al die maanden is de naam van de Lidl supermarktmanager nog altijd 'supermarktmanager' en Laura blijkt dermate dol op de Vitaminis dat ze op stap gaat als aardbeirode groentemascotte.  

GTST Laura en de vitaminis

Meer over