Spoilers!

Komende week in GTST: Verdrietige vaarwels en het acceptabele aneurysma

2 december 2021 19:40 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Ludo die Daan succesvol in de val lokte op de stoeterij.

Daans nieuwe kans

Daan vreest dat zijn laatste uur geslagen heeft, maar Ludo blijkt verrassend coulant. Hij verklaart dat het telefoontje dat Daan had afgeluisterd over een dode denkhengst ging die discreet moest worden afgevoerd om de waarde van zijn zaad niet te verlagen. Daan slikt het, maar pusht toch verder over de dood van Leon Rinaldi. Ludo laat het lot van zijn oude assistent in het midden, terwijl de mannen op de betonvloer staan waar het lijk onder rust. Ludo is bereid Daans indiscretie te vergeven: hij heeft grootse plannen met ‘m, mits hij kan bewijzen loyaal te zijn.

Daan zit in het nauw en besluit stappen te ondernemen. Hij neemt discreet contact op met commissaris Groen en vraagt om politiebescherming en een deal met de overheid: hij wil kroongetuige worden in ruil voor informatie over de moord op Leon Rinaldi. Groen vindt dat Daan is doorgeslagen en adviseert zijn oud-medewerker professionele hulp te gaan zoeken.

Daan besluit daarop te regelen dat Rik en Shanti officieel de voogdij over Louise krijgen mocht hem iets overkomen. Rik maakt zich zorgen, maar Daan doet alsof het niet meer is dan een formaliteit. Aan het eind van de dag sluit hij zijn deal met Ludo: hij is nu officieel zijn rechterhand.

Anton en Linda’s versnelde afscheid

Anton en Linda dachten nog twee weken te hebben voordat ze naar Bonaire gaan, maar dat blijken door omstandigheden slechts drie dagen. In allerijl maken ze zoveel mogelijk gereed. Ludo en Janine beloven te helpen met praktische zaken en Linda heeft er eigenlijk veel zin in.

Maar Anton valt het zwaarder: wat als het op niets uitloopt, kan hij dan zomaar terugkomen? Is dat wel eerlijk tegenover Roman? Toch gaat de verhuizing verder. Anton rondt zijn werk in de praktijk af, krijgt een mooie zonnebril als afscheidscadeau en bezoekt nog een keer het graf van zijn eerste vrouw Bianca. Het is goed zo: ze zijn klaar voor een nieuwe start.

Natuurlijk laten hun vrienden hen niet zomaar gaan. Ludo en Janine staan vlak voor vertrek nog op de stoep met een lekkere lunch en een mooi cadeau: vliegtickets voor alle kinderen zodat ze kerst op Bonaire kunnen vieren met z’n allen.

Het wordt een emotioneel afscheid, maar de laatste momenten in Meerdijk brengen Anton en Linda samen door. Op de bank in hun lege woning wacht het stel op de komst van de onvermijdelijke taxi. Hand in hand stappen ze hun nieuwe leven tegemoet.

Saskia’s nieuwe rol

Nu Anton en Linda op het punt staan te vertrekken is er meer te doen in de praktijk. Het lijkt Saskia logisch dat ze een nieuwe assistent zoeken, maar Roman heeft liever dat ze fulltime komt werken. Dan gaat ze meer verdienen, kan ze desnoods hulp in de huishouding betalen, en krijgt ze meer verantwoordelijkheid.

Saskia speelt met het idee, maar ze is nog altijd niet vrij van haar gevoelens voor Roman. Als ze op de bank in slaap valt heeft ze een intense, erotische droom waarin de huisarts haar alle hoeken van de praktijk laat zien. Ze schrikt vol schuld wakker: kan ze zichzelf in de hand houden als het verlangen zo diep zit?

Shanti smult de volgende dag van het verhaal. Ze vindt echter niet dat Saskia zich zorgen hoeft te maken. Zij droomt zelf zo vaak van andere mannen, dat betekent juist dat ze ’t niet echt hoeft te doen. Enigszins gerustgesteld richt Saskia al haar seksuele behoeftes op Julian.

Richards nieuwe woning

Richard is volledig paranoïde sinds Ludo hem confronteerde met de clandestien geschoten beelden van zijn vrijpartij met Billy. Hij weet zeker dat er overal in zijn hotelkamer camera’s en opnameapparatuur verborgen zitten. Hij vertrouwt de Rozenboom niet meer en slaapt uit pure noodzaak in het veilinghuis.

Janine weet niet wat ze ziet als ze Richard ’s morgens aantreft en al helemaal niet wat ze hoort als hij haar de reden voor de logeerpartij vertelt. Janine heeft een hartig woordje met Ludo te wisselen maar komt tot die tijd op de proppen met een mogelijke tussenoplossing voor Richard: waarom huurt hij het huis van Anton en Linda niet?

Ludo vindt het een vreselijk idee, maar Janine zet door en diezelfde dag nog krijgt Van Nooten rondleiding door het huis. Richard besluit echter al snel dat de woning niets voor hem is: veel te oubollig, de spruitjeslucht komt je tegemoet. Volgens Ludo was Richards interesse niet meer dan een manipulatie, maar Janine roept haar man tot de orde: stop met dit haantjesgedrag, ze moeten hoe dan ook met de man verder.

#Stabby

Steefs gaming videos vielen op bij de populaire influencer Abby. Ze vindt hem zo interessant dat ze openlijk online met hem flirt en zelfs bij haar volgers de hashtag #stabby lanceert. Ze hebben elkaar nog nooit live ontmoet, maar doen al alsof ze een stelletje zijn. Steef stuurt aan op een eerste date.

Bloednerveus treft hij Abby in Boks, maar de influencer heeft vooral oog voor haar telefoon. Pas als hij haar mobieltje afpakt hebben ze even echt contact. Abby weet haar telefoon met een zoen weer terug te krijgen. Ondanks de wat gekkige start hebben de twee een soort-van chemie die wat Steef betreft naar meer smaakt.

Merels maagdelijkheid

Merel en Marwan zijn nog altijd heimelijk verliefd maar als Marwan meer wil dan stiekeme vrijpartijen schrikt hij Merel af. Ze geeft eerlijk toe nog maagd te zijn en te vrezen voor de eerste keer. Marwan reageert begripvol: voor hem is het ook de eerste keer met haar. Hij belooft te wachten tot zij er klaar voor is.

Lang hoeft Marwan niet te wachten, want voor het eind van de week treft hij Merel in zijn slaapkamer aan. Ze is er klaar voor. Hun eerste keer is al snel een feit en het viel alles behalve tegen. Maar niemand mag er nog iets van weten.

Laura’s aarzeluitje

Jef maakt aanstalten om weer terug te keren naar Frankrijk maar nodigt spontaan Henk en Laura uit om mee te gaan en gezellig in de nieuwe B&B te logeren die ze tegenwoordig bij de wijngaard hebben. Henk is direct enthousiast maar Laura houdt de boot wat af. Komt het misschien omdat ze liever zonder Henk gaat?

Henk merkt dat er iets speelt en doet vrijwillig een stapje terug. Dat Laura niet enorm smeekt of ‘ie toch mee wil zegt hem ook wel genoeg. Laura voelt zich er best schuldig over, maar krijgt van Linda een laatste, goedbedoelde duwtje in de goede richting: wees blij dat je eindelijk een man hebt die je de ruimte geeft! Om Henk te bedanken, regelt Laura samen met Jef een etentje in De Koning.  

Pieters hartenkwaal

Billy ontdekte vorige week per ongeluk dat Pieter kwakkelt met zijn gezondheid. Tijdens een lunch in De Rozenboom heeft ze twee mededelingen voor hem: ze wil voorlopig niet meer dan vrienden zijn en ze staat erop dat Pieter vertelt wat hij mankeert.

Na veel geaarzel komt het hoge woord eruit: Pieter weet sinds vorig jaar dat hij een aneurysma aan zijn aorta heeft. Dit verzwakte, uitstulpende bloedvat valt te opereren, maar de kans dat er blijvende complicaties optreden is groot. Hij wil niemand tot last zijn en heeft het daarom zelfs zijn familie niet verteld.

Billy wordt direct voor het blok gezet als ze Shanti tegen het lijf lopen. Die merkt meteen dat er wat speelt, maar Billy zwijgt over de ware reden van de ongemakkelijke sfeer: ze verklaart dat zij en Pieter hebben besloten als vrienden verder te gaan.

Shanti voelt zich daar later zo enorm schuldig over dat ze haar ouders thuis uitnodigt om ze op het hart te drukken dat zij hun geluk niet in de weg wil staan. Weer probeert Billy voorzichtig Pieter aan te sporen eerlijk te zijn over wat hem mankeert, maar hij slikt op het laatste moment zijn woorden weer in. Billy waarschuwt ‘m wel dat ze niet voor altijd haar mond houdt.

Ludo’s hernieuwde rivaliteit

Aan het eind van de week besluit Ludo dat hij discreet van Richard van Nooten af moet. De werksfeer is door de spionage verpest en Ludo ziet geen kans hem ooit nog te vertrouwen. Daarom benadert hij Daan met een plan om Van Nooten definitief op een zijspoor te zetten. Daar heeft hij uiteraard wel oren naar.

En verder: Henk gaat naar #laura, Merel en Steef zijn vloeiend in gebarentaal en Jef roemt zijn lekkere ballen zonder gearresteerd te worden.

Meer over