Spoilers!

Komende week in GTST: Kwaadaardige kinderfeestjes en de beladen betutteling

4 Maart 2021 18:50 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Richard die Billy geheel onverwacht ten huwelijk vroeg.

Billy’s ballotagemoment

Billy reageert overrompeld maar positief op zijn aanzoek. Richard is in de zevende hemel, zij bekijkt de zaken iets nuchterder: een huwelijk is hard werken. Richard gaat die uitdaging maar wat graag aan.

Billy mag dan wel koeltjes doen tegen Richard, diep van binnen is ze helemaal in de wolken. Ze valt echter ruw van haar roze wolk als Shanti weinig positief reageert op het nieuws. Billy wil haar dochter als getuige, maar Shanti heeft haar twijfels en vindt de nieuwe tattoo van haar moeder ook nog eens bloedordinair. Shanti weigert te getuigen bij een huwelijk waar ze niet in gelooft.

Laura praat op Shanti in. Ze mag Van Nooten dan wel een creep vinden, het is niet háár huwelijk, dus wie is zij om haar moeder de liefde te misgunnen. Shanti bindt in. Ze zegt nog niet toe, maar wil wel eerst Richard beter leren kennen, het wordt immers haar stiefvader.

Lydia’s verstikkende verzorging

De relatie tussen Henk en Lydia krijgt een knauw als Henk zich steeds meer gaat irriteren aan haar zorgzaamheid. Lydia lijkt op alles commentaar en kritiek te hebben en dat benauwd Henk. Zeker omdat ze nog altijd geen seks met elkaar hebben gehad.

Hij wil Laura om advies vragen, maar die zit daar absoluut niet op te wachten. Ze heeft geen zin om opnieuw tussen hem en Lydia in te staan. Gelukkig hoeft ze dat ook niet, want het stel komt er samen uit. Ze proberen meer rekening te houden met elkaars tempo en behoeftes.

Janines strategie

Janine en Ludo werken sinds vorige week samen om Richard terug te pakken. Ludo is enigszins verbaasd als Janine buiten hem om met Leon overlegt over een mogelijke strategie. Waar Ludo zijn rivaal zakelijk aan wil pakken, richt zij zich op het persoonlijke. Dankzij Leon komt Janine achter het bestaan van Indra Kalkhoven, de ex-verloofde van Richard die zelf het contact met de zakenman verbrak na een miskraam. 

Janine weet zeker dat dit zijn zwakke plek is: Richard kan niet tegen zijn verlies en zeker niet als het zo persoonlijk is. Ludo stemt enigszins aarzelend in. Janine gaat samen met Linda naar het eettentje waar Indra als serveerster werkt sinds haar carriere als topmodel op niets uitliep.

Linda vindt het echter maar niets dat Janine van plan is een onschuldige vrouw te gebruiken om wraak te nemen op Richard. Janine denkt daar anders over: als Indra echt zo onschuldig was, zou ze nooit zo lang gehokt hebben met een creep als Richard.

De zaak Valentijn

Ludo en Richard krijgen allebei post van de rechtbank. De zaak tegen Valentijn Sanders dient volgende week en de heren moeten getuigen. Het lijkt Ludo allemaal niets te doen, tot frustratie van Richard die juist alles probeert om Ludo op te naaien. Billy probeert haar aanstaande man te troosten door een luxe horloge voor hem te kopen, maar geen klokje kan Richards diepgewortelde woede richting Ludo wegnemen.

Bings pijnbestrijding

Nina schrikt zich rot als ze met eigen ogen ziet hoe heftig Bings fantoompijnen zijn. Hij meent geregeld dat iemand op zijn verbrijzelde, lang geamputeerde been zit en gilt het uit. Helaas wil Bing niet luisteren naar Nina’s suggesties.

Nina meent namelijk dat hij zich meer moet richten op het psychische aspect van zijn revalidatie. Bing vindt dat onzin en focust zich juist obsessief op vaker en harder sporten. Hij put zichzelf uit in de sportschool waar hij Marwan en Ilyas probeert bij te houden.

Nina weet niet wat ze met dit machogedrag aan moet en gaat langs bij haar vader voor advies. Met enige tegenzin laat Ludo zijn licht schijnen. Hij vindt namelijk dat Nina als volwassen vrouw zijn hulp niet echt meer nodig heeft. Toch geeft hij raad: bespreek het met zijn artsen en wees er voor hem.

Dat laatste lukt Nina niet echt. Als ze in de sportzaal van Boks ziet hoe hard Marwan haar man afpeigert, roept ze hem tot de orde: Marwan moet niet vergeten dat hij het tegen een gehandicapte opneemt. Die term is tegen het zere been van Bing.

Bing en Nina belanden door deze weinig tactische opmerking in een koude oorlog. Als ze hem ziet als invalide, gaat hij zich ook zo gedragen. Nina is dat kinderachtige gedrag beu en stapt op, tot verbijstering van Jojo die zich afvraagt wat er gaande is. Bing vertelt zijn zus dat Nina van hem walgt.

Nina gaat verhaal halen bij haar ouders. Janine en Ludo reageren begripvol: door haar borstamputatie kan Janine zich de situatie van Bing goed voorstellen. Ze adviseren hun dochter het de tijd te geven. Eenmaal thuis toont Nina haar goede bedoelingen door voor het eerst de stomp van haar man aan te raken.

Rik probeert Bing bij te staan als hij tijdens hun training weer getroffen wordt door fantoompijnen. Rik stelt spiegeltherapie voor, een methode waarbij het brein via je reflectie in de spiegel contact maakt met de ontbrekende ledematen. Bing brandt Rik flink af, dat zweverige gedoe is voor doetjes.

Kinderfeestje zonder papa

Officieel mag Daan zijn dochter niet meer zien van de kinderbescherming, maar nu Louises verjaardag nadert denkt hij goede kans te maken om het feest bij hem thuis te mogen vieren. Hij heeft ontheffing aangevraagd en is al druk bezig om zelf meubeltjes te maken voor de fuif. Dat hij daarbij aan het bier zit ontgaat ook Tiffy niet.

Maar net als alles klaar is, mailt Josje Been van de kinderbescherming dat het hele feest niet doorgaat. Louise blijft bij Rik en Shanti die zelf al hebben besloten Daan niet uit te nodigen. Dat leidt tot een frustrerende confrontatie tussen Daan en Rik die zijn broer moet vertellen dat hij niet welkom is.

Maar Daan heeft daar geen boodschap aan en staat vlak voor het feestje toch op de stoep met cadeautjes. Rik wil hem buiten zetten en dat leidt tot een vechtpartij waar Louise getuige van is. Shanti haalt de kemphanen uit elkaar en Daan vertrekt. Rik is woedend, zeker als hij ziet hoe overstuur Louise de rest van de dag is. Als Shanti het meisje naar bed brengt, belt hij stiekem naar de kinderbescherming om dit incident te melden.

Afscheid zonder drama

Tiffy en Lucas zijn klaar voor hun wereldreis. Ook al probeert Daan hen te overtuigen niet te gaan, de spullen zijn gepakt en het afscheid is genomen. Na een laatste borrel thuis bij de Bouwhuisjes stappen Tiffy, Lucas en Wolf de taxi in op weg naar hun nieuwe avonturen. Met één belofte: ze gaan iedereen missen en komen zeker ooit nog eens terug.

Baby’s zijn een eitje

Nu Demi de kleine definitief wil houden, zit ze vol ambitieuze plannen. Ze stelt voor dat ze in de slaapkamer van haar ouders trekt als de baby er is, zodat ze alle ruimte hebben. Steef hoort al die grootspraak met stijgende verbazing aan: alsof Demi straks echt zelf voor de baby gaat zorgen.

Steef daagt zijn zus uit: hij pakt een eitje uit de koelkast dat ze twee weken heel moet zien te houden. Dat zou voor hem bewijzen dat ze in staat is voor een kindje te kunnen zorgen. Demi gaat de uitdaging aan en noemt de kleine Gwendolyn.

Het gaat zowaar een dag of wat goed met Demi en Gwen tot opa Henk zijn achterkleindochter in een onbewaakt moment klutst tot omelet. Demi is bedroefd, maar Henk vindt dat er niets aan de hand is: een ei is geen baby.

Ilyas zoekt woonruimte

Ilyas en Marwan zitten met een probleem: bij het verhelpen van een lekkage in hun huurwoning is asbest gevonden en ze moeten er voor onbepaalde tijd uit. Marwan is druk bezig met het zoeken naar vervangende woonruimte.

Ilyas denkt het beter bekeken te hebben door bij Jojo te logeren. Dat lijkt haar in eerste instantie leuk, tot ze doorkrijgt dat het niet voor even is. Jojo probeert discreet vervangende woonruimte te zoeken voor haar vriend en probeert het onder meer in het Paleis.

Ilyas merkt dit en trekt zijn eigen conclusies: blijkbaar wil Jojo hem niet. Hij smoest dat ‘ie elders een slaapplek heeft gevonden en vertrekt. Wat niemand weet is dat de broers El Amrani noodgedwongen op een luchtbedje in hun winkel slapen.

Daans deceptie

Daan doet ondertussen naar de buitenwereld alsof hij alles onder controle heeft. Hij gaat bij Nina langs om haar emotioneel te chanteren een goed woordje voor hem te doen bij de kinderbescherming.

Maar Nina’s gesprek met Josje Been loopt anders dan verwacht. Hoe hard Nina ook beweert dat Daan een geschikte vader is, Been kan al die claims weerleggen met feiten. Had Daan immers niet Nina’s kinderen ontvoerd bij hun vader in Belgie? En hadden Bing en Nina geen aangifte tegen hem gedaan?

Ondertussen vraagt Daan zijn collega Alex de Boer of hij niet stilltjes de aangiftes die tegen hem lopen kan laten verdwijnen. Alex kan daar niet in meegaan, maar wil wel de kinderbescherming praten over hoe goed hij ‘m vindt. Dat vindt Daan echter niet genoeg. In een beschonken bui logt hij op het bureau in onder Alexs account om onder de naam van zijn collega eigenhandig zijn aangifte uit het politiesysteem te verwijderen.

De volgende ochtend komt die fraude al aan het licht. Alex kan niet anders dan daar melding van maken en de politiechef reageert snel en adequaat: Daan moet zijn wapen inleveren, hij is per direct geschorst.

En verder: Billy blieft geen olifantenfanfare, Anton is Dr. Dolittle en waar kan levende legende Ludo anders wonen dan aan de Eeuwigenlaan?

 

Meer over