Spoilers!

Komende week in GTST: Wonderlijke wereldreizen en de rouwraaf

25 Februari 2021 18:25 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Richard die besloot achter Ludo’s raaf Uccello aan te gaan.

RIP raaf

Billy krijgt bijkans de slappe lach als ze Richards plan aanhoort, maar bindt in als ze merkt dat hij ieder woord meent. Ze regelt zelfs het vergif dat Uccello om het leven moet brengen. Richard werkt snel, want de volgende ochtend vindt Ludo tot zijn grote schok Uccello levenloos aan in de tuin. 

De dierenarts doet wat ze kan, maar Uccello is niet meer te redden. Janine vraagt zich nog af hoe het dier aan ’t vergif is gekomen, maar Ludo weet genoeg: dit is het werk van Richard van Nooten.

Janine doet mee

Janine wil niet dat Ludo de tijd die ze nog hebben weggooit door bloedvetes aan te gaan met proleten als Billy en Richard. Ze dringt pas tot hem door als ze de blauwe plekken toont die ze opliep door zijn brute aanranding. Ludo worstelt met zijn emoties en zoekt weer contact, maar laat niets los over zijn plannen met Billy en Richard.

De dood van Uccello zorgt voor een verandering in Ludo die zelfs Janine niet kan keren. En dat terwijl ze nét het gevoel had te zijn doorgedrongen tot haar man. Als ze hem na de begrafenis van de vogel uitzinnig van verdriet aantreft, belooft ze hem te helpen om Richard en Billy aan te pakken.

Daags daarna staat Janine erop dat ze erbij is als Ludo en Leon de zaak bespreken. Ze schrikt zich rot al Ludo onthult dat hij zowel Van Nooten als De Palma dood wil. Janine weet hem samen met Leon op andere gedachten te brengen.

Ze duiken in het leven van Richard en ontdekken interessante zaken: hij heeft geen contact meer met zijn familie en zwaar gesjoemeld met de jaarcijfers van zijn onderneming. Op deze punten gaan ze hem persoonlijk raken.

Nina’s stresswoede

Nina heeft een kort lontje door de situatie met haar vader, Richard, Billy en het veilinghuis. Ze reageert alle stress af op Bing die de frustratie van zijn vrouw moeiteloos incasseert. Hij heeft de oplossing: Nina moet al haar ellende lekker van zich afrennen en dat kan nu uitstekend dankzij de nieuwe loopband die hij gebruikt voor zijn revalidatie.

Demi’s groeiende twijfels

Demi heeft deze week haar eerste kennismaking met het echtpaar dat bereid is haar kindje te adopteren. John en Marleen lijken hele geschikte mensen, maar Demi vindt ze al snel volledig ongeschikt om hele pietluttige redenen.

Saskia en Julian snappen er niets van, maar Merel begrijpt precies wat er speelt: Demi wil haar kindje gewoon houden en wijst daarom iedereen af zodat ze uiteindelijk alsnog zelf kan moederen. Merel dwingt haar zusje eerlijk te zijn tegen hun ouders.

De volgende ochtend geeft Demi eerlijk toe dat ze het kindje niet wil afstaan. Julian heeft daar alle begrip voor: wat hem betreft mag ze de baby gewoon houden. Saskia weet niet wat ze hoort. Dit is niet wat ze hadden afgesproken en Julian laat zich wat haar betreft teveel leiden door zijn eigen adoptietrauma. Julian verwijt zijn vrouw dat ze haar kleinkind wilt wegdoen omdat ze bang is voor haar goede naam.

Het leidt tot een fikse woordenwisseling in het flatje waar de rest van de galerij van mee kan genieten. Maar zelfs zonder ruzie is het niet langer te verbergen dat Demi zwanger is. Als Rik toevallig de groeiende buik van Demi spot is het voor hem en Shanti zo klaar als een klontje: er is een kleine op komst. Shanti wordt er in eerste instantie intens verdrietig van: iedereen wordt maar zwanger en zij niet. Maar ze raapt zich bij een en nodigt Saskia en Julian uit voor een biertje om de situatie te bespreken. Ze beloven discreet te zijn.

Gehakte knopen

Ook Jojo komt erachter dat Demi in verwachting is als Ilyas geen andere optie ziet dan zijn vriendin in te lichten. Jojo komt spontaan aangezet met een grote tas oude positiekleding van Nina en hoort van Merel hoe vreselijk ze het vindt dat alles in huis alleen maar over de zwangerschap gaat. Maar Demi is in de wolken door de prachtige merkkleding die ze ineens heeft. Het zit als gegoten en informeert haar definitieve besluit: ze gaat de baby zelf houden. Julian én Saskia scharen zich achter hun jongste dochter.

Dag Louise

Daans dronkenschap krijgt een pijnlijk staartje. Josje Been van de kinderbescherming dient zich aan en concludeert dat Louise per direct uit huis moet worden geplaatst voor tenminste drie maanden. Ze informeert of Rik en Shanti die taak op zich willen nemen, maar tot Riks verbijstering houdt Shanti de boot af.

Daan gaat stuk van verdriet als hij het besluit van de kinderbescherming hoort. Zeker als duidelijk wordt dat Louise nu naar een vreemd pleeggezin gaat. Hij neemt op hartverscheurende wijze afscheid van zijn kleine meisje.

Shanti kijkt na haar gesprek met Julian en Saskia ineens heel anders tegen het idee de permanente pleegouders van Louise te worden. Misschien is het toch wel het beste voor haar. Rik regelt dat Louise bij hen blijft en brengt een ontroostbare Daan op de hoogte. Daan reageert opgelucht dat Louise binnen de familie blijft. Hij weet echter nog niet dat hij de komende tijd van de kinderbescherming geen contact meer mag met zijn dochter. Als Rik hem dat eindelijk durft te vertellen, draait Daan door. Een woedende Daan neemt contact op met zijn collega Alex de Boer die off the record iets voor hem regelen moet.

Lydia’s zorgenkindje

Henk dacht een onbezorgd uitje te hebben met Lydia, maar de verhoudingen in hun relatie lopen wat scheef. Lydia bekommert zich zo om haar vriend dat ze betuttelend dreigt te worden. Zo vindt ze dat Henk onverantwoord snel fietst, niet genoeg aan z’n gezondheid denkt en ook beter moet opletten wat hij eet.

Ongewenste wereldreis

Vorige week had Tiffy nog het idee een paar weken op yogaretraite te gaan naar Cyprus. Lucas was daar best voor te porren, maar die plannen veranderen al snel naar een bezoek aan Tiffy’s zus Moon in China om vervolgens jaren door Azie en Zuid-Amerika te backpacken.

Lucas had hier totaal niet op gerekend en zit er eigenlijk ook niet op te wachten. Als luxepoes is hij comfort gewend, niet de bonnefooi aanpak van Tiffy. Hij vraagt advies aan Nina die toegeeft dat ze ‘m allemaal enorm gaan missen, maar dat hij z’n hart moet volgen.

Anton reageert een stuk minder positief als Lucas en Tiffy hun reisplannen met de rest van de familie delen. Wie gaat er nou drie jaar op reis? Sowieso wil hij  niet wéér een kind verliezen. Tiffy weet op hem in te praten en uiteindelijk geeft hij ook zijn zegen. De reis lijkt onvermijdelijk: hun kinderen zijn nu eenmaal wereldburgers.

Richards permanente verrassing

Richard is in een winning mood nadat hij Uccello heeft vergiftigd en verrast zijn liefje Billy. Hij heeft haar naam op zijn borst laten zetten. Billy is not amused: ze vindt tattoos bloedje ordinair en het idee voorgoed op iemands lijf te staan is wat haar betreft ook niet okay.

Richard denkt dat ze vooral bang is gekwetst te worden. Maar hij is zeker van zijn zaak: hij kan d’r naam van zijn borst halen, maar ze zit wel voorgoed in zijn hart. Billy ontdooit enigszins, maar staat er wel op dat Richard zich de komende tijd gedeisd houdt om Ludo te ontlopen.

Uiteindelijk is Billy zo overtuigd van Richards goede bedoelingen en liefde voor haar dat ze zijn naam op haar lijf laat zetten door Louise Schiffmacher. Richard is dermate geraakt door dit gebaar dat hij haar spontaan ten huwelijk vraagt.

En verder: Steef kan praktisch als vermist worden opgegeven, Lydia doet aan fat shaming en Bram Krikke drinkt een biertje in De Koning. Joe-joe!

Meer over