Spoilers!

Komende week in GTST: Destructief drankgebruik en de bevreesde bandieten

18 Februari 2021 19:15 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.


De cliffhanger eindigde met Ludo die zijn rivaal Richard met de dood bedreigde.

Ludo slaat door

Richard staat doodsangsten uit, maar is verrast als Ludo het pistool op tafel legt en hem uitdaagt: Richard mag zijn grootste wens laten uitkomen en hem hier en nu doodschieten. Zo niet, dan moet hij vertrekken. Richard is in shock en kan niets anders dan afdruipen.

Voor hij gaat herhaalt Ludo zijn eis: hij wil zijn veilinghuis terug en staat erop dat Richard het regelt met ‘die patatbakster van hem’. Door de confrontatie is Ludo zo opgefokt dat hij zich niet kan beheersen als Janine thuiskomt.

In eerste instantie is ze blij verrast haar man weer gladgeschoren en in pak te zien, maar een liefdevolle omhelzing mondt al snel uit in een brute verkrachting. Na de daad is Ludo weer net zo teruggetrokken en afstandelijk als voorheen.

Nina krijgt ook argwaan als Ludo vol overtuiging stelt dat hij binnenkort het veilinghuis weer in handen heeft. Juridisch gezien kan dat helemaal niet, maar haar vader zegt het met zo’n kille, verontrustende blik in z’n ogen dat Nina haar zorgen met Janine deelt. Ze schrikt en belooft rond te gaan neuzen.

Richard is bang

Een aangeslagen Van Nooten druipt af naar de Rozenboom waar hij probeert Billy te overtuigen Ludo met rust te laten. Sanders is een gebroken man is, er valt geen eer meer te behalen aan hun pogingen hem verder kapot te maken. De Palma gelooft er geen snars van en piekert er niet over te verkopen.

Een dag later is Richard eerlijk over wat er tussen hem en Ludo is gebeurd: hij zag de waanzin in de ogen van zijn rivaal, Ludo is volledig ontoerekeningsvatbaar. De strijdbare Billy is echter niet van plan zich te laten intimideren.

De nieuwe dreiging zorgt ervoor dat Billy en Richard eindelijk eerlijk durven zijn over hun gevoelens voor elkaar. Billy bezweert Richard dat ze nooit zou toestaan dat hem iets overkomt. Na een hartstochtelijke zoen is het officieel: de twee zijn echt een paar.

Shanti’s twijfels

Rik en Shanti blijven ruziën over Louise en het feit dat Shanti zo close blijft met haar moeder na wat Billy heeft geflikt bij Daan. Rik verwijt zijn vrouw dat ze teveel op Billy lijkt en iets te hard doet alsof zij de moeder van het meisje is.

Shanti wil daar niets van weten. Ze wil alleen het beste voor Louise en dat is niet Daan. Ze krijgt echter na een gesprek met Nina een ander inzicht en kan niet ontkennen dat Rik toch wel gelijk had. Ze maakt het goed met haar man door een romantisch dinertje te bereiden in de Koning.

Tiffy’s vergaande besluit

Tiffy en Daan blijven om elkaar heen draaien en dat zit Tiffy niet lekker. In tegenstelling tot Daan kan zij seks en liefde heel moeilijk los van elkaar zien. Ze voelt zoveel voor hem dat ze ’t niet langer aan kan om een huis met hem te delen.

Ze pakt haar koffers en vertrekt richting Anton en Linda die haar met open armen ontvangen, al schrikt Anton wel als hij hoort dat zijn dochter het met Daan heeft gedaan. Uiteraard moet Tiffy ook Lucas op de hoogte brengen van haar vertrek en die reageert boos. Hij wil niet zonder zijn zoon leven en onderneemt meteen stappen.

Lucas gaat direct naar Daan om te vertellen dat hij zijn huur opzegt: Daan moet maar op zoek naar andere woonruimte. Maar dat kan Tiffy uiteindelijk toch niet over haar hart verkrijgen. Zonder vaste woon- of verblijfplaats kan Daan fluiten naar de kans Louise ooit nog terug te krijgen.

Daarom besluiten Lucas en Tiffy tijdelijk bij Anton en Linda in te trekken met Wolf. Anton ziet dat Tiffy er helemaal doorheen zit vanwege haar onbeantwoorde verliefdheid en heeft zinnig advies voor zijn dochter: ze heeft letterlijk en figuurlijk afstand nodig van de situatie en suggereert dat ze een poosje op reis gaat.

De dag erop heeft Tiffy de daad bij het woord gevoegd: ze gaat twee weken naar Cyprus voor een yoga-vakantie en neemt Wolf mee. Lucas schrikt zich rot en wil ook mee. Tiffy ziet het eerst niet zitten, maar bindt na een tijdje in: ze gaan toch met z’n drietjes weg zodat Lucas lekker op Wolf kan passen als ze in yoga-retraite is.

Daan drinkt weer

Daan schrikt zich rot als hij hoort dat ‘ie nu helemaal alleen achterblijft in het Paleis. Hij smeekt Lucas om te blijven, maar het heeft geen zin. Verscheurd door emoties grijpt Daan dezelfde avond weer naar de fles.

Na een nachtje doorhalen is Daan zo ontoerekeningsvatbaar dat hij Louise aangeschoten en al meeneemt uit het kinderdagverblijf. Uiteraard wordt dit direct doorgegeven en Rik en Shanti zijn in alle staten.

Uiteindelijk wordt Daan vanwege zijn roekeloze rijgedrag aangehouden door een motoragent. Uit een blaastest blijkt dat hij een alcoholpromillage van 1,3 heeft, ver boven het toegestane maximum. Daan kan zich er niet uitkletsen en moet mee.

Eenmaal op het bureau gaat het van kwaad tot erger. Rik en Shanti staan al snel op de stoep om Louise op te halen. Ze zijn helemaal klaar met hem, maar de gifbeker is nog niet leeg. Zijn collega Alex de Boer regelt dat Daan er ditmaal met een boete en een waarschuwing vanaf komt, maar hij moet wel aan de kinderbescherming doorgeven dat Daan de afspraken geschonden heeft. Zelfs als dat betekent dat hij Louise kwijt raakt.

Laura versus Lydia

Sinds Laura de vriendschap met Henk en zijn vriendin Lydia heeft opgezegd omdat ze gevoelens voor hem koestert, botert het niet tussen de twee vrouwen. Het leidt tot passief agressief gekissebis waar Jojo ongewild getuige van is. Ze probeert te bemiddelen, maar Lydia lijkt daar niet voor open te staan.

Henk moet eraan te pas komen om de koppige zestigplussers weer bij elkaar te brengen. Als hij tijdens een spontane selfie sessie in het park merkt dat Lydia en Laura elkaar ontlopen, onderneemt hij stappen. Een mooie bos bloemen zorgt ervoor dat de vriendschap toch een nieuwe start kan maken.

Bing zet stappen

Sinds hij zijn revalidatie vroegtijdig afbrak, zit Bing nog steeds in zijn rolstoel. Hij wordt deze week met zijn neus op de feiten gedrukt door Manu die weer lekker buiten met zijn vader wil voetballen.

Bing besluit Rik als voormalig personal trainer om hulp te vragen. Rik valt moeiteloos in zijn oude rol en zorgt ervoor dat Bing al na één middag zwoegen voor het eerst voorzichtig met zijn prothese tegen een bal kan trappen. Gesterkt door de ervaring stelt Bing een ambitieus doel: over 6 maanden loopt hij een halve marathon.

Demi’s adoptie opties

Saskia en Julian besloten vorige week dat adoptie de beste optie was voor Demi’s kindje. Wel vinden ze het voor Demi beter als zo snel mogelijk duidelijk is wie de nieuwe ouders van haar baby worden. De medewerkster van het adoptiebureau komt bij hoge uitzondering langs met dossiers van mogelijke matches.

Het blijkt een bijna onmogelijke klus voor Saskia en Julian om een keus te maken uit de verschillende stellen die open staan voor adoptie. Uiteindelijk hebben ze één geschikt koppel gevonden en trots presenteren ze de gegevens aan Demi die zich door haar zwangerschapsyoga juist meer dan ooit verbonden voelt met de baby in haar buik.

Marwan versus iedereen

De familie El Amrani komt lijnrecht tegenover elkaar te staan als Julian ingaat op het verzoek van Sami en Ilyas om weer te komen werken in hun buurtsuper. Het is tegen het zere been van Marwan die niet voortdurend geconfronteerd wil worden met de situatie rond Demi en hun kindje.

Ilyas doet zijn best om de roosters zo in te delen dat Marwan en Julian elkaar amper zien, maar dat vindt zijn oudere broer niet genoeg. Hij wil dat Julian ontslagen wordt, anders gaat hij zelf weg. Ilyas houdt echter zijn poot stijf: de winkel heeft Julian namelijk wél nodig.

Die afwijzing is voor Marwan de druppel. Hij neemt zelf ontslag en wil naar Spanje om daar te gaan werken. Sami besluit vredesstichter te spelen en weet de breuk te lijmen tussen Julian, Ilyas en Marwan die moet toegeven dat hij zich onvolwassen gedragen heeft en dat weglopen niks oplost.

Marwan belooft beterschap en keert terug in de buurtsuper waar de lucht geklaard lijkt. Sami kan met een gerust hart terug naar Marokko en heeft een wijze les: het vaderschap is geen baan die je zomaar kunt opzeggen.

Raaf in ’t vizier

Aan het eind van de week voelt Richard zich nog altijd geïntimideerd door Ludo’s dreigementen, maar Billy helpt haar partner over die vrees heen. Hij kan hen niets maken: zelfs als hij ze allebei zou vermoorden krijgt hij het veilinghuis niet terug. Billy adviseert hem een plannetje te bedenken om Ludo angst aan te jagen.

Richard krijgt een idee als hij stomtoevallig in De Koning hoort van het bestaan van Ludo’s raaf Uccello. Van een afstand observeert hij de warme band tussen het dier en zijn rivaal. Dit is duidelijk de zwakke plek die hij zocht.

En verder: Sami is een zelfbenoemde zoetekous, Linda snapt wel dat Tiffy ’t met Daan doet en in Meerdijk vallen de blaadjes een maand voor de lente.

Meer over