Spoilers!

Komende week in GTST: Gladde gangsters en het Afghaanse afscheid

11 februari 2021 20:00 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Bing die zich afgewezen voelde omdat Nina geen seks met hem wil vanwege zijn stomp.

Bing blijft het proberen

Bing probeert ook deze week zijn vrouw weer te versieren, maar hoe hartelijk en warm Nina zich ook opstelt, hun contact blijft strikt platonisch tot Bings groeiende frustratie en irritatie.

Riks harde besluit

Rik weet sinds vorige week dat Billy de Palma verantwoordelijk is voor Daans gedoe met de kinderbescherming. Shanti probeert hem ervan te overtuigen dat het beter is niets te zeggen, maar Rik nodigt Joris opnieuw uit om het hele verhaal eerlijk te vertellen.

Shanti weet hem er op het laatste moment van te overtuigen te zwijgen tegen Joris, die doorheeft dat er meer speelt dan ze hem vertellen. Dat verandert niets aan de situatie: hij laat Daan een overeenkomst tekenen die onder meer de bezoekregeling vaststelt: voorlopig mag hij eenmaal per week zijn dochter onder begeleiding zien.

Maar Rik laat het er niet bij zitten. Hij appt Billy en laat haar naar De Koning komen waar hij duidelijk is tegen zijn schoonmoeder. Wat ze Daan heeft geflikt is ziek, hij zwijgt voor Louises bestwil tegen de autoriteiten, maar vanaf nu wil hij Billy nooit meer in zijn huis hebben.

Billy heeft daar behoorlijk lak aan en komt een paar dagen later gewoon gezellig op de koffie. Als Rik thuiskomt springt hij uit z’n vel en zet hij Billy per direct zijn huis uit. Hij heeft een simpel ultimatum voor zijn vrouw: ze moet kiezen tussen hem of haar moeder.

Sami's adoptie oplossing

Marwan worstelt nog altijd met het feit dat hij vader wordt en dat Demi hun kindje ter adoptie wil afstaan. Hij zit er zelfs zo mee dat hij Lucas in vertrouwen neemt, een besluit dat Ilyas verbijsterend vindt. Vooral omdat hij juist alles doet om te zwijgen over de situatie, zelfs Jojo weet van niks.

Hun geruzie over Demi’s zwangerschap en de adoptie komt Sami ter oren. Hij schrikt zich rot en besluit direct naar Saskia en Julian te gaan om zich te melden. Als ze de baby afstaan, wil hij zijn kleinkind met liefde adopteren. Julian is eerst enthousiast, maar Saskia ziet het niet zitten.

Al was het maar omdat ’t niet zeker is of ‘t wel tot een adoptie komt. Julian en Saskia hebben een eerste gesprek met een medewerker, maar Julians twijfels groeien. Na die kennismaking weten ze wel dat Demi de kleine niet per definitie kwijtraakt. Omdat ze nog minderjarig is, bestaat de mogelijkheid dat de baby tijdelijk naar een gastgezin gaat dat bereid is tot adoptie maar het kindje ook weer naar de moeder laat gaan als Demi daar op d’r 18e voor zou kiezen. Dat opent ineens mogelijkheden. De Verduyns zijn het er over eens: dit is de juiste beslissing.

Ilyas door het stof

Door het gedoe met Demi en Marwan weigert Julian nog langer in de buursuper te werken. Dat kan Ilyas zich goed voorstellen, maar de trieste waarheid is dat de familie El Amrani het niet zonder hem redt. Sami wil weer terug naar Marokko, hij is druk met z’n stage in Boks en Marwan kan ’t niet alleen. Ilyas smeekt Julian om terug te komen, maar hij krijgt geen antwoord.

Tiffy’s domper

Tiffy is in de zevende hemel na haar eerste nacht met Daan. Ze heeft zelfs al een heel romantisch ontbijtje op bed gemaakt, maar komt van een koude kermis thuis. Daan vond de seks lekker, maar wat hem betreft is ’t eenmalig: hij was zichzelf niet en daar heeft Tiffy misbruik van gemaakt. Ze is te verbaasd om op die aantijging te reageren.

Daans verdriet

Hoe vreselijk Daan het ook vindt: hij gaat akkoord met de bezoekjes aan Louise onder supervisie. De eerste keer gaan vader en dochter samen met medewerker Joris naar de kinderboerderij. Daan vindt het enorm ongemakkelijk, maar besteedt vooral aandacht aan zijn dochter.

Daardoor wordt het toch nog een aardige middag, maar hij eindigt hartverscheurend als het tijd wordt Louise terug te brengen naar Rik en Shanti. De huilende kleuter neemt afscheid van haar papa terwijl Daan van binnen breekt.

Lydia en Laura om Henk

Laura voelt zich nog schuldig om de breuk die ze indirect heeft veroorzaakt tussen Henk en Lydia. Ze doet een ultieme poging om Lydia te overtuigen Henk te vergeven. Maar Lydia heeft een verrassende tegenvraag voor haar: heeft ze écht geen gevoelens voor Henk. Laura ontkent het en laat de zaak rusten, maar kan niet ontkennen dat het haar toch weer steekt als Lydia het voor haar ogen goed maakt met Henk. Nu het stel weer samen is, merkt Laura wederom hoeveel ze om Henk geeft.

Ze besluit daarom de waarheid te vertellen: ze koestert inderdaad romantische gevoelens voor Henk. Daarom zegt ze per direct de vriendschap op met zowel Henk als Lydia, dat is voor iedereen beter. Henk en Lydia zijn verrast, Laura houdt zich groot maar kan als ze ’s avonds in haar eentje loopt haar tranen amper bedwingen.

Amir belt in

Amirs verblijf op Lesbos zit er bijna op, maar hij videobelt met zijn vrienden in Meerdijk met vervelend nieuws. Door zijn werk weet hij nu hoe zeer mensen in de vluchtelingenkampen zijn hulp nodig hebben en hij heeft besloten voor onbepaalde tijd te blijven.

Nina reageert in eerste instantie boos: waarom laat Amir ineens zijn zoon Max-Ravi in de steek? Maar Amir legt het uit: hij heeft op Lesbos de zorg van Jassan op zich genomen, een weesjongen die al zijn liefde en aandacht kan gebruiken. En dat terwijl Max-Ravi al twee ouders heeft die veel van hem houden.

Anton heeft ook moeite met Amirs blijvende afscheid. Hij is niet boos, maar mist hem wel en besluit ‘m met een smoesje nog eens te bellen. Amir heeft het door en de twee hebben een oprecht gesprek waarbij ‘vaarwel’ vooral ‘tot ziens’ is. Beide mannen vechten tegen hun tranen als Amir belooft dat hij Jassan wil voorstellen aan de man die hij als z’n (groot)vader ziet.

Ludo en Uccello

Ludo is door het dolle heen als het uit niets zijn levensreddende raaf Uccello in de tuin landt. Hij heeft alleen nog maar aandacht voor de vogel, tot groot verdriet van Janine die dappere pogingen doet tot haar man door te dringen.

Janine heeft het gevoel dat Ludo mentaal gezien nog steeds niet terug is van het booreiland. Ze doet haar best zo begripvol mogelijk te zijn, maar Ludo wil haar het liefst zo ver mogelijk uit de buurt hebben. Ze zou Uccello onrustig maken.

Ludo’s wraakveiling

Ludo zondert zich nog meer af van Janine als hij een uitnodiging krijgt van Billy en Richard om bij de opening van hun veilinghuis Palmnoot te zijn. Janine smeekt hem niet te gaan en hij belooft het niet te doen, maar verschijnt toch bij de veiling tot genoegen van zijn rivalen.

Ludo kijkt met een strak gezicht toe hoe Billy en Richard zijn kunstcollectie onder de hamer brengen, inclusief het laatste doek dat zijn zus Maxime ooit schilderde voordat ze omkwam bij een brand. Ludo kan niets anders doen dan het werk te kopen. Verder lijkt het ‘m niets te doen, tot hij alleen is en een woedeaanval krijgt. Het is tijd om wraak te nemen.

Richards noodlot

Richard is ontevreden over de hele situatie: hij heeft gewonnen, maar Ludo geeft geen krimp en Billy doet ook al zo afstandelijk. Hij geeft toe ook gevoelens voor haar te hebben en haar te missen naast hem. Billy reageert koel en gelaten: ze wil niet weer gekwetst worden.

Richards humeur klaart direct op als hij een berichtje van Ludo ontvangt. Hij nodigt hem thuis uit om wat laatste zaken rond het veilinghuis te regelen. Richard laat een kans zijn rivaal te vernederen niet lopen en staat al snel op de stoep. Wat hij niet weet is dat Ludo heeft gezorgd dat zowel Janine als Lydia weg zijn. Hij kan ongestoord zijn gang gaan.

Tot zijn verbazing treft hij Ludo gladgeschoren en strak in pak aan. Sanders is zijn oude, zakelijke zelf weer en biedt aan het veilinghuis ver boven de vraagprijs terug te kopen. In ruil daarvoor moeten Billy en Richard beloven dat ze hem en zijn familie voortaan met rust laten.

Richard lacht hem keihard uit. Wat hem betreft is dit pas het begin: Ludo is uitgespeeld, uitgerangeerd en een schim van zijn vroegere zelf. Hij gaat hem en z'n familie alles afpakken wat maar kan. Van Nooten tart zijn vijand met vragen over de doodangst die hij moet hebben uitgestaan op het booreiland en de vernederende wijzes waarop hij zich in leven moet hebben gehouden. 

Ludo blijft rustig en lokt Richard mee naar zijn kantoor voor wat laatste plichtplegingen. Voordat Richard iets kan doen, heeft Ludo een doorgeladen pistool op hem gericht. Om hem te overtuigen dat het menens is knalt Ludo een vaas vlak naast Richard stuk. Het volgende schot is voor hem, zo belooft Ludo die Richard toefluistert dat hij 'm ook doodsangst gaat laten ervaren. Met één verschil: Ludo kan het straks wél navertellen.

En verder: Amelie geeft schilderles op Lesbos, Steef heeft minder zendtijd dan Uccello en de immer hongerige Richard steekt nu zelfs melkcupjes in zijn mond.

Meer over