Spoilers!

Komende week in GTST: Veelvuldige vaarwels en het beladen begin

26 april 2023 20:02 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Linda en Luuk die besloten dat ze toch echt niet bij elkaar passen.

Luuks lege nest

Luuk en Linda proberen een dag na de breuk weer ‘gewoon’ samen aan het werk te gaan in de praktijk, maar het ongemak is bij beide partijen voelbaar. Het werkt simpelweg niet meer en Linda staat op het punt haar ontslag in te dienen.

Luuk en Linda werken nog maar moeilijk samen.
Luuk en Linda werken nog maar moeilijk samen.

Maar net als ze Luuk haar ontslagbrief wil overhandigen worden ze verrast door Saskia die óók ontslag komt nemen omdat ze met Julian fulltime De Koning gaat runnen. Linda houdt haar vertrek voor zich, maar Luuk komt er later op terug. Hij snapt dat zij ook weg wil en vraagt Linda om nog aan te blijven tot er een vervanger is.

Saskia vertrekt bij de praktijk.
Saskia vertrekt bij de praktijk.

Toch speelt er nog altijd wat tussen de twee. Ze kunnen niet met of zonder elkaar. Als ze toevallig allebei bij dezelfde voetbalwedstrijd komen kijken vonkt ’t weer tussen hen. Nog voor het einde van de match staan ze ouderwets als twee verliefde pubers buiten te zoenen.

Luuk en Linda hebben elkaar weer gevonden
Luuk en Linda hebben elkaar weer gevonden

Vaar wel, Marwan

Marwan besloot vorige week om Stanley niet te vergezellen als zijn personal assistent tijdens de Caribische cruise. Stanley moet vervanging zoeken, maar Bing merkt op dat hij wel érg kritisch is. Zijn vader wijst hele geschikte, beter gekwalificeerde verzorgers af omdat hij Marwan wil. Bing besluit zich met de situatie te bemoeien.

Bing weet wat Stanley dwars zit
Bing weet wat Stanley dwars zit

Ondertussen is Marwan zelf druk op zoek naar werk in Meerdijk. Hij probeert het weer bij De Rozenboom, maar die zijn niet direct enthousiast. Bing heeft ondertussen de oplossing: om Demi te ontlasten regelt hij dat Nola tegen betaling kan oppassen op Tom.

Nola wil keiharde knaken zien voor haar werk als oppas
Nola wil keiharde knaken zien voor haar werk als oppas

Daarmee staat niets Marwan nog in de weg om alsnog met Stanley mee te gaan op cruise. Hij pakt snel zijn spullen en zo wordt het afscheid van Stanley ineens ook een afscheid van Marwan. Voordat hij gaat komt Henk nog excuses maken: Marwan is wél een goede vader. De twee gaan goed uit elkaar.

Henk neemt zijn woorden terug
Henk neemt zijn woorden terug

Stefano’s besef

Stefano zit er helemaal doorheen door Merels besluit hem uit haar leven te zetten en abortus te plegen. Hij hoopt dat Rik hem kan opbeuren, maar wat hij krijgt is een lesje harde waarheden: Rik vindt dat Stefano moet stoppen met zichzelf zielig vinden en niet moet weglopen voor het feit dat ook hij fouten maakt.

Rik confronteert Stefano met de waarheid
Rik confronteert Stefano met de waarheid

Riks woorden komen aan. Stefano besluit spontaan bij Ludo en Janine langs te gaan om uit zichzelf excuses te maken voor zijn wandaden. Stefano vertrekt nadat hij zijn zegje gedaan heeft, terwijl Ludo en Janine verbouwereerd achterblijven. Het excuus zelf was wat magertjes, maar het is wel waar Ludo al weken op hoopte.

Ludo en Janine staan versteld van Stefano's excuses
Ludo en Janine staan versteld van Stefano's excuses

Stefano besluit vervolgens om Merel op te wachten bij de abortuskliniek om haar te steunen bij de ingreep. Maar hij is de laatste die Merel daar zien wil. Vlak voor ze naar binnen gaat wijst ze hem opnieuw af: ze heeft hem echt niet nodig om haar handje vast te houden. Maar Stefano laat zich niet afwimpelen. Hij blijft buiten de kliniek wachten op Merel die verzwakt en gedesoriënteerd naar buiten komt. Hij staat erop voor haar te zorgen en heeft voor Merel een eigen kamer in De Rozenboom geregeld waar ze rustig kan bijkomen van de ingreep.

Stefano vangt Merel op
Stefano vangt Merel op

De volgende ochtend wil Merel net doen alsof er niks gebeurd is. Ze maakt zelfs aanstalten om naar school te gaan. Stefano vindt het een slecht plan maar alleen door de komst van Demi besluit Merel pas op de plaats te maken. Als de zussen samen zijn kan Merel eindelijk huilen om wat er is gebeurd: ze heeft geen spijt van haar beslissing, maar dat maakt de situatie niet minder verdrietig.

Demi troost haar zus
Demi troost haar zus

Steefs stressniveau

Steef krijgt spontaan een angstaanval als Julian aandringt dat hij weer moet gaan studeren. Hij weet de paniek te verbergen en komt tot verrassing van zijn ouders met de mededeling dat hij tot zijn examens in het Paleis gaat logeren waar hij overdag rustig kan studeren zonder afleiding van baby’s of honden.

Steefs paniekaanvallen zijn terug
Steefs paniekaanvallen zijn terug

Marwan maakt zich zorgen als hij doorkrijgt dat Steef weer kampt met angstaanvallen. Hij probeert hem te helpen met boks training en een potje gamen, maar als hij onverwacht Meerdijk verlaat met Stanley ziet hij geen andere keus dan eerlijk te zijn tegen Saskia over Steefs stressprobleem.

Marwan licht Saskia in over Steefs toestand
Marwan licht Saskia in over Steefs toestand

Saskia praat Julian bij over Steefs angsten, dat had ze hem bewust niet verteld toen hij in de gevangenis zat. Na ampel beraad besluiten ze Jonathan te vragen om wat meer op Steef te letten, naar hem luistert hij vast beter.

Jonathan moet Steefs mentor worden
Jonathan moet Steefs mentor worden

Jonathan is bereid te helpen en heeft een goed idee: hij gebruikt de verbouwing bij zijn buren als smoes om een maand in het Paleis te trekken. Zo kan hij Steef waar nodig bijstaan bij het studeren. Het idee lijkt te werken, Steef oogt al een stuk relaxter.

Steef heeft moeite met wiskunde
Steef heeft moeite met wiskunde

De Koning te rijk

Saskia heeft het gevoel dat het gezin langzaam uit elkaar valt. De situatie met Merel, Steefs plotselinge vertrek, het werk in De Koning… Ze ziet het wat somber in, maar Julian weet haar gelukkig op te beuren: een nieuwe start is juist goed en thuis zitten sippen lost ook niks op. Daarom gaan ze zo vrolijk als kan naar de kroeg om de overdrachtspapieren te tekenen: ze zijn officieel de uitbaters van De Koning.

Saskia en Julian tekenen voor De Koning
Saskia en Julian tekenen voor De Koning

Julian en Saskia willen De Koning zoveel mogelijk bij het oude laten, zo kondigen ze aan in een promofilmpje. Barry is er nog gewoon, de oude vertrouwde verse appeltaart staat op de kaart en er zijn ook een aantal nieuwe wijntjes op de kaart die ze hoogstpersoonlijk geproefd hebben.

Saskia en Julian promoten hun Koning
Saskia en Julian promoten hun Koning

Laura’s onhandige eerlijkheid

Laura ontfermt zich over Margriet die nog altijd erg verdrietig is over de dood van haar man. Ze staat erop dat de droevige vrouw blijft logeren om wat op krachten te komen, maar ’s avonds laat moet Laura aan haar logee toegeven dat het met haar ook niet goed gaat: sinds ze door haar Parkinson een delier heeft gehad, is ze bang dat haar ziekte een nieuwe fase in gaat.

Margriet merkt dat Laura zorgen heeft
Margriet merkt dat Laura zorgen heeft

De volgende ochtend dringt Laura er bij Margriet op aan dat ze zwijgt over haar mogelijke terugval. Margriet belooft discretie, maar als ze later die dag twee keer door een ongeruste Henk wordt gebeld omdat Laura spoorloos lijkt, ziet ze zich gedwongen hem in te lichten. Henk schrikt zich een hoedje, zeker als Laura halverwege het gesprek binnenkomt. Ze mankeert niets, ze was gewoon spontaan een bruidsmodezaak in gelopen om haar jurk uit te zoeken.

Laura is blij met haar jurk
Laura is blij met haar jurk

Maar de schrik zit er bij Henk goed in. Hij probeert Laura subtiel over haar medische toestand te laten praten, maar ze doet stug alsof er niks te melden valt. Henk wordt verteerd door onzekerheid en angst: wat als ze weer zo'n delier krijgt? En wat als ze in de auto zit? Op advies van Margriet zoekt hij discreet contact met dokter Bos die Laura met een smoes eerder op controle wil zien. Henk is opgelucht dat het gelukt is.

Handige Henkie slaat weer toe
Handige Henkie slaat weer toe

Coach Ludo

Manu heeft een belangrijke zaalvoetbalwedstrijd waar hij ook zijn opa en oma voor uitnodigt. Ludo en Janine willen wel, maar het is ook ongemakkelijk om met Bing en Nina langs de lijn te staan. Nina bedankt bij voorbaat al voor de eer maar moet er toch aan geloven als Bing zowel Marwan als zijn vader naar het vliegveld moet brengen.

Manu wil de hele familie bij zijn wedstrijd
Manu wil de hele familie bij zijn wedstrijd

De spanning is te snijden tussen Nina en haar ouders, maar Ludo krijgt de nodige afleiding als de trainer van Manu’s team autopech heeft en hij ineens moet invallen. Als een volleerd bondscoach drilt en motiveert Ludo zijn ploeg van een 0 – 2 achterstand naar de overwinning. Manu maakt het beslissende doelpunt en is de held van de match.

Ludo heeft zijn roeping als coach gemist
Ludo heeft zijn roeping als coach gemistLudo wil het hele team na afloopt trakteren op wat lekkers, maar Nina heeft het helemaal gehad en neemt Manu en Nola direct mee naar huis. Janine en Ludo blijven teleurgesteld achter. Om zijn vrouw een beetje op te beuren regelt Ludo spontaan een avondje opera. Dat doet wonderen, maar ze blijven de breuk met hun dochter betreuren.

Ludo en Janine balen van Nina's afstandelijkheid

Shanti's klantje

Shanti staat vlak voor sluitingstijd in CS oog in oog met Mats, een jongen die dringend een nieuwe haarkleur nodig heeft. Shanti houdt de boot af, ze is nagelstylist en geen kapster. Maar door zijn brutale en tegelijkertijd ontwapenende houding besluit ze toch zijn korte koppie een kleurtje te geven. Het is een gezellige ontmoeting die wat zuur eindigt als Mats wegrent zonder te betalen. 

Shanti ontpopt zich tot kapster
Shanti ontpopt zich tot kapster

Gek genoeg lijkt Shanti vooral geraakt door Mats en zijn situatie, ze is niet eens boos om het geld. Rik hoort haar verhaal met interesse aan en beiden zijn ze aangenaam verrast als ze de volgende ochtend bij CS een kaartje door de bus vinden van Mats die excuses maakt, inclusief een Monopoly-briefje van 20 en de belofte alles terug te betalen met echt geld zodra hij de loterij wint.

Shanti krijgt post voor Sjanti
Shanti krijgt post voor SjantiShanti en Rik moeten er een beetje om lachen, ziet ook Mats die van een afstandje het stel door het raam in de gaten houdt. Hij gaat er zo in op dat hij per ongeluk tegen Henk opbotst. De botsing verloopt uiterst vriendelijk, mede door Mats z'n warme hartelijkheid. Het lijkt erop dat de blauwe badmuts zoals Henk 'm noemt werkelijk weinig kwaads in de zin heeft.

Mats ontmoet Henk
Mats ontmoet Henk

Nola's nuilfuif

Aan het eind van de week willen Nina en Bing van Nola weten hoe ze haar verjaardag wil vieren. Daar hoeft ze niet lang over na te denken: een beach party Ibiza style met een dj en vooraf een etentje met vriendinnen zodat ze zich klaar kunnen maken. Nina en Bing vinden alles best en maken ruimte vrij in Boks. Bing regelt zelfs een bekende dj, maar Nola is zwaar teleurgesteld als het feestje door andere afspraken maar tot 21.00 uur kan duren.

Nola is niet blij met haar ouders
Nola is niet blij met haar ouders

Het helpt niet mee dat Janine haar eerder die dag al had voorgesteld om haar verjaardag in het landhuis te vieren. Buiten in de overdekte tuin met een verwarmd zwembad, Nola ziet het al helemaal zitten. Bing en Nina staan met de rug tegen de muur: het is haar feestje, als zij het bij opa en oma wil doen mag dat. Nola is als een kind zo blij.

Nola heeft haar zin weer eens gekregen
Nola heeft haar zin weer eens gekregen

Nina is dat een stuk minder. Ze gaat op hoge poten naar haar ouders omdat ze zeker weet dat Ludo hier weer achter zit. Janine neemt de schuld op zich en heeft nog een andere boodschap voor Nina: het is bezopen hoe ze nu tegen elkaar doen. Ze blijft hun kind, wat er ook gebeurt, dus kunnen ze alsjeblieft niet proberen wat normaler met elkaar om te gaan? Nina geeft niet eens antwoord en loopt weg.

Janine probeert Nina tot de orde te roepen
Janine probeert Nina tot de orde te roepen

En verder: Laura wil niet trouwen in het wit, Henk noemt zijn aanstaande ‘Lau’ en Marwan kan niet van Stanley winnen.

Marwans heeft een matiger reactievermogen dan een revaliderende 65+'er.
Marwans heeft een matiger reactievermogen dan een revaliderende 65+'er.

Meer over