Spoilers!

Komende week in GTST: Verraderlijk valse voorwendselen en de vape verjaardag

4 mei 2023 01:47 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Nina die nog altijd boos is op Ludo en Janine en met tegenzin Nola haar verjaardag laat vieren bij opa en oma.

De Sanders hereniging

Stefano bood vorige week zijn excuses aan voor z’n gedrag en dat zet Ludo aan het denken. Zeker als hij het familieportret ziet dat ze nog niet eens zo lang geleden geschoten hebben. Hij besluit Stefano een nieuwe kans te geven en gaat langs in De Rozenboom om de eerste stappen te zetten. Stefano krijgt nog een extra verrassing: Ludo wil ook weer dat ze samen gaan werken in het veilinghuis. Hij kan per direct zijn oude functie terugkrijgen. Stefano moet daar even over nadenken, zeker omdat hij net plannen had als motivational speaker aan de slag te gaan. Maar Merel doet hem inzien dat zijn pogingen anderen te motiveren eigenlijk gedoemd waren te mislukken. Zijn inspirerende teksten voelen totaal niet oprecht.

Ludo zoekt toenadering tot Stefano
Ludo zoekt toenadering tot Stefano


Stefano moet toegeven dat hij inderdaad de boel behoorlijk bij elkaar heeft gejokt als Steve Sandro. Maar om terug te gaan naar Ludo? Janine is in ieder geval dolblij dat de kou uit de lucht is tussen Ludo en Stefano. Ze hoopt dat hij ook toenadering wil zoeken tot Nina, maar dat is voor Ludo een ander verhaal: Nina heeft nog niet eens sorry gezegd en dat ze niet thuis wil afspreken om Nola’s verjaardag te bespreken zegt ook veel.

Ludo is klaar met zijn dochter
Ludo is klaar met zijn dochter

Stefano slaat Ludo’s aanbod om terug te keren bij het veilinghuis af, maar hij gaat wel in op een ander aanbod van zijn broer: hij komt weer thuis wonen en wil zelfs bemiddelen tussen Ludo en Nina. Zij ontvlamt in woede als Stefano haar opzoekt en voelt zich volledig verraden.

Nina baalt van Stefano
Nina baalt van Stefano

Dat komt de sfeer ook niet ten goede als Nina tijdens de nagelparty bij CS met Janine komt bespreken hoe Nola’s verjaardagsfeest eruit gaat zien. Janine zit vol leuke ideeen: van een limousine tot Shanti die als nagelstylist op het feestje komt. Nina’s ogen schieten vuur: het is en blijft wel haar dochter, he?

Nina baalt van haar moeder
Nina baalt van haar moeder

Meer met Merel

Stefano en Merel groeien steeds meer naar elkaar toe. Wat begon als een puur fysieke fling wordt langzaam maar zeker een tedere romance. Stefano durft zich van zijn gevoelige kanten te laten zien en wil Merel meer in zijn leven betrekken.

Merel en Stefano worden steeds meer maatjes
Merel en Stefano worden steeds meer maatjes

Merel groeit op haar beurt ook meer naar Stefano toe. Als ze tijdens een patrouille te maken krijgt met een verkeersongeval met dodelijke afloop moet ze met haar begeleider naar de nabestaanden om te vertellen dat hun vader nooit meer thuiskomt. Stefano is de eerste die ze naderhand opzoekt. Hij wil haar troosten, maar Merel vond de heftige dienst juist een bevestiging dat ze dit werk echt wil gaan doen.

Merel maakt een heftige dienst mee
Merel maakt een heftige dienst mee

Laura’s ontdekking

Henk had vorige week uit bezorgdheid om Laura’s gezondheid achter haar rug om een controleafspraak bij dokter Bos geregeld. Laura vond het al gek dat Luuk haar zo snel wilde zien en nog vreemder dat Henk er hij per se bij wil zijn. In de spreekkamer heeft ze al snel door dat de twee onder een hoedje spelen.

Laura ruikt lont bij Luuk
Laura ruikt lont bij Luuk

Ze loopt boos en verdrietig de praktijk uit maar wordt midden op de weg overvallen door verlammingsverschijnselen en kan een aankomende auto maar net ontwijken. Henk brengt haar naar huis waar ze een goed gesprek hebben. Laura mag dan boos zijn, Henk vindt het ook vreselijk dat ze al die weken in stilte geleden heeft om hem te ontzien.

Laura en Henk beloven openheid naar elkaar
Laura en Henk beloven openheid naar elkaar

Laura geeft aan dat ze het alleen deed om de bruiloft niet te willen verpesten, maar Henk staat erop voortaan alles samen te doen. Maar dat valt hem zwaarder dan hij wil toegeven en als Margriet hem een berichtje stuurt kan hij niet anders dan zijn hart bij haar uitstorten.

Henk trekt naar Margriet toe
Henk trekt naar Margriet toe

De volgende dag treffen Henk, Laura en Margriet elkaar toevallig in het Paleis waar Jonathan nog altijd woont om Steef te helpen met zijn studie. Margriet biedt haar excuses aan voor het beschamen van Laura’s vertrouwen, maar Laura is vergevingsgezind. Ergens is ze ook wel blij en dankbaar dat de situatie nu voor iedereen duidelijk is.

Margriet heeft spijt van haar eerlijkheid
Margriet heeft spijt van haar eerlijkheid

Cocktailperikelen

Julian en Saskia hebben het idee opgevat om De Koning te promoten met cocktailavonden. Daar hoort een huiscocktail bij, maar het probleem is dat ze totaal geen ervaring hebben met mixjes maken. Hun probeersels zijn mierzoet of vreselijk bitter.

Julian en Saskia oefenen op het maken van cocktails
Julian en Saskia oefenen op het maken van cocktails

Jonathan blijkt de reddende engel. Hij heeft in zijn tijd bij het corps een aantal ijzersterke cocktailrecepten opgepikt die hij zijn zus en zwager best wil leren. De cocktails smaken fantastisch en Julian en Saskia zijn dolblij: cocktail woensdag kan gewoon doorgaan.

Jonathan is van alle markten thuis
Jonathan is van alle markten thuis

Julian en vooral Saskia zitten vol spanning: de cocktailavond moet een succes worden. De eerste editie loopt gelukkig storm. Het is zo druk dat zelfs Jonathan komt helpen. Hij heeft wel Laura, Henk en ook Margriet meegenomen. Het is voor het eerst dat Saskia oog in oog staat met haar oude buurvrouw sinds ze weet dat ze vreemdging met haar vader. Een tikje ongemakkelijk is het wel.

Saskia ziet Margriet liever gaan dan komen
Saskia ziet Margriet liever gaan dan komen

Ondertussen komt ook Steef langs op de cocktailavond om zijn ouders te steunen. Hij krijgt een alcoholvrije Tiara cocktail voorgeschoteld, maar die lijkt wel erg goed te smaken. In de hectiek lijkt het of er misschien wel een scheut drank in de mocktail is terechtgekomen.

Steef geniet van zijn cocktail
Steef geniet van zijn cocktail

Aan het eind van de avond zijn Saskia en Julian doodop maar dolblij: de kroeg zat vol en er is flink verdiend. Ze besluiten nog even op te ruimen voordat ze naar huis gaan, maar als de klus geklaard is schrikt Julian als zijn vrouw ineens bewusteloos op de grond ligt.

Saskia trekt het even niet meer
Saskia trekt het even niet meer

Saskia komt al snel weer bij en stelt haar man gerust. Hij wil meteen Luuk bellen, maar Saskia weet zeker dat ze even out ging omdat ze die dag nog niks gegeten had. Julian staat erop dat ze de volgende dag thuis blijft om bij te slapen en wil daarna ook dat Luuk nog eens naar haar kijkt om zeker te zijn of er écht niks aan de hand is. Saskia vindt het wat overdreven, maar stemt toch in. 

Saskia zwicht voor Julians bezorgdheid
Saskia zwicht voor Julians bezorgdheid

Jonathan offert zich op

Normaal gesproken past Nola op Tom, maar nu ze zelf jarig is zit Demi met een probleem. Ze heeft oppas nodig om naar bijles te kunnen en ook Saskia kan na haar flauwte niet bijspringen. Daarom klopt ze bij Steef aan die niet kan weigeren, ook al heeft hij zelf alle tijd nodig voor zijn studie. Jonathan ziet het met lede ogen aan: dit is niet de afspraak en oppassen is het laatste wat Steef nu moet doen.

Jonathan grijpt in
Jonathan grijpt in

Als Tom alleen maar herrie blijft maken, besluit Jonathan zichzelf op te offeren. Hij neemt de kleine man mee naar zijn afspraak in Boks en houdt hem zo goed en kwaad als 't gaat bezig zodat Steef rustig zijn biologie examen kan voorbereiden. Jonathans getut met Tom levert hem onverwacht aandacht van vrouwelijk schoon op. Hij scoort zowaar een nummer van een dame. Tom mag wat Jonathan betreft vaker mee!

Tom is een uitstekende wingman
Tom is een uitstekende wingman

Luuk speelt Cupido

Linda en Luuk leken vorige week na een korte breuk toch weer bij elkaar te komen, maar het is weer eens hommeles. Linda wil meer dan Luuk kan bieden: alleen friends with benefits is niet genoeg. Daarom kondigt ze aan een datingprofiel aan te maken op Flekslove. Luuk vindt het best, hij helpt haar zelfs met foto’s kiezen en kijkt niet eens gek op als ze dezelfde dag nog een date heeft.

Luuk probeert Linda aan de man te helpen
Luuk probeert Linda aan de man te helpen

Luuk helpt Linda helemaal op weg naar haar afspraakje en gaat daarna een potje schaken met Ludo die de gang van zaken op z’n minst opvallend vindt. Luuk legt uit dat hij Linda gelukkig wil zien en als dat met een andere man is dan moet dat maar zo. Een nobele houding, maar als hij later die avond nietsvermoedend De Koning binnenstapt en Linda daar ziet zoenen komt dat hard aan.

Linda heeft een erg geslaagde date
Linda heeft een erg geslaagde date

Linda schrikt als ze Luuk in een ooghoek ziet en ook haar vlam heeft direct door dat ze toch niet zo single is als hij dacht. Hij maakt zich na excuses uit de voeten, maar Luuk rekent het de man niet aan: Linda is nu eenmaal een meester in dubbele signalen zenden.

Luuk leeft mee met Leo
Luuk leeft mee met Leo

Pas na een dag vol gedraai en gedoe kunnen Linda en Luuk over de situatie praten. Luuk geeft eindelijk ruiterlijk toe dat hij het vreselijk vindt om haar met andere mannen te zien maar dat hij haar alle geluk gunt. Linda’s reactie is op zijn minst net zo bijzonder: ze zoent hem vol passie.

Luuk wordt gek van Linda
Luuk wordt gek van Linda

Nola’s rokertje

Nola’s verjaardagsfeestje dreigt in het water te vallen als Bing per toeval een vape pen in haar tas aantreft. Nola ontkent dat de elektronische sigaret van haar is: hij is van Emma en ze bewaart ‘m alleen maar. Ze vindt het vreselijk dat Bing haar niet gelooft en maakt er een principezaak van.

Bing ontdekt een vape in Nola's tas
Bing ontdekt een vape in Nola's tas

Bing heeft weinig aan Nina, die wil haar dochter het voordeel van de twijfel gunnen en bemoeit zich er niet mee. Ook aan Rik heeft hij niet veel, die raadt juist uiterst conservatief aan om direct te straffen nadat hij machteloos moet toekijken hoe Mats de halve fruitvoorraad van Boks weg rooft.

Bing wil geen fat bike of vape pen in huis
Bing wil geen fat bike of vape pen in huis

Bing besluit daarom Nola maar op haar woord te geloven, zeker nadat ze hem een preek vol verwijten geeft over hoe pijnlijk het wel niet is dat haar eigen vader haar niet vertrouwt. Maar Bing is nog niet weg of Nola appt de waarheid al naar Emma: die vape was wel degelijk van haar.

Nola is verslingerd aan de e-sigaret
Nola is verslingerd aan de e-sigaret

Fuif met gevolgen

Aan het eind van de week is het eindelijk tijd voor Nola's feestje. Ludo en Janine hebben kosten noch moeite gespaard om er een knalfuif van te maken: er is een dansvloer, met dj, buiten staat het zwembad klaar en de hele villa is versierd met slingers en ballonnen. Nola kijkt haar ogen uit, maar Nina gaat van binnen kapot: haar ouders doen alles om haar te overtreffen.

Nola krijgt een onvergetelijk feest
Nola krijgt een onvergetelijk feest

Dat blijkt later op de avond als Nola van opa en oma een peperdure elektrische fiets krijgt, uitgerekend het cadeau dat ze van Bing en Nina niet mocht. Niet lang daarna wordt Nola met haar vriendinnen door Bing betrapt terwijl ze staat te vapen. Bing staat op het punt een scene te trappen, maar Shanti komt diplomatiek tussen beide en doet alsof het haar vape is. Terwijl Nola en de meiden weglopen, weet Shanti op Bing in te praten: alsof hij nooit stiekem een stickie heeft gerookt. Bing kalmeert aanzienlijk.

Bing gaat ook aan de vape
Bing gaat ook aan de vape

Maar de sfeer op het feestje wordt grimmiger als blijkt dat er stiekem sterke drank wordt geschonken. Al snel moet Ludo een vechtpartij stoppen en komt Stefano tussenbeide om een vrijend stelletje tot de orde te roepen. Nina ontdekt dat drie genodigden zich tegoed doen aan Ludo's drankvoorraad in de safe room.

Ludo tolereert geen conflicten
Ludo tolereert geen conflicten

Ze jaagt ze naar buiten, maar in die ruimte zijn brengt veel traumatische herinneringen terug. Nina zakt weg in een waas van verdriet en paniek om wat er daar is voorgevallen tussen haar en Ludo. Uitgerekend op dat moment verschijnt Ludo in de deuropening.

Nina krijgt een intense herbeleving
Nina krijgt een intense herbeleving

En verder: Steef lijkt op zijn moeder volgens Margriet, Rik is klaar met Gen Z en prinses Nola wil een fat bike omdat twintig minuten naar school fietsen erg veel gevraagd is.

Nola vindt een fiets van 2000 euro doodnormaal
Nola vindt een fiets van 2000 euro doodnormaal

Meer over