Spoilers!

Komende week in GTST: Ludo's lokroep en de vernuftige vervalser valstrik

10 december 2020 20:30 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Ludo die op zijn verlaten boorplatform contact zocht met de buitenwereld.

Ludo’s mayday

Ludo blijft de hele week onvermoeibaar noodoproepen uitzenden vanaf het booreiland. Hij heeft een sprankje hoop als hij een frequentie oppikt die door de politie wordt gebruikt. Hij kan meeluisteren naar hun communicatieverkeer, maar niemand lijkt hem te horen. 

Sami is terug

Ilyas was in zijn nopjes met zijn stage bij Boks, maar hij blijkt niet helemaal eerlijk te zijn geweest tegen zijn vader. Sami weet namelijk niet beter dan dat zijn zoon bij een bank gaat werken. Hij komt zelfs speciaal terug uit Marokko om zijn zoon in pak en al naar zijn prestigieuze stageplaats te zien gaan. Julian onthult per ongeluk de waarheid, tot groot verdriet van Sami. Hoe zeer Ilyas zijn vader ook probeert te overtuigen dat Boks heus meer is dan een kroeg, papa El Amrani is onvermurwbaar teleurgesteld.

De zaken gaan van kwaad tot erger als Sami vol plannen zit voor de eerder aangekondigde bruiloft van Ilyas en Jojo. Het stel was ’t zelf al bijna vergeten, nu blijkt dat ze in het voorjaar verwacht worden te trouwen in Marokko. Er is zelfs al een band geregeld! Jojo eist dat Ilyas de waarheid zegt, maar hij kan het niet over zijn hart verkrijgen. Sami hoort hun geruzie en wil zelf weten wat er gaande is.

Ilyas is wederom niet eerlijk, waardoor Jojo zich woedend uit de voeten maakt. Ze kan niet snappen dat Ilyas zich zo laat koeioneren door zijn vader. Later krijgt ze bezoek aan huis van Sami die het voor zijn zoon opneemt. Hij vertelt over de waarde van familie, zeker als je zelf het gevoel hebt tussen twee culturen te leven.

Jojo herkent daar veel in en begrijpt ook waarom Sami per se wil dat de bruiloft in Marokko plaatsvindt: daar ligt Ilyas’ moeder begraven en Sami wil dat ze er bij is. Ontroerd door de openheid en de menselijkheid van haar semi-aanstaande schoonvader legt ze het bij met Ilyas. De bruiloft komt er niet, maar voorlopig smoezen ze samen nog wel even door.

Daans drankdreiging

Daans alcoholgebruik blijft zorgwekkend. Zo zorgwekkend zelfs dat Rik en Tiffy een interventie plannen samen met Lucas die nog altijd verbolgen is dat Daan hem een labiele gay noemde. Rik doet zijn best om zijn broer te helpen, maar Daan is er niet van overtuigd dat zijn drinkgedrag problematisch is.

Hij doet daarom zijn best om te laten zien dat hij de verleiding van drank heus wel weet te weerstaan. Hij houdt het lang vol, zelfs als hij hoort hoe dolblij Nina weer met Bing is. Maar bij het zien van een lief bedoelde appje met een foto van Louise bij Rik en Shanti grijpt hij wederom naar de fles.

Louise de mood killer

Rik en Shanti zijn op zich dolblij met Louise, maar ze merken wel dat een peuter funest is voor het leven van een pasgetrouwd stel. Louise vraagt veel aandacht, waardoor een romantisch etentje in De Rozenboom vervroegd moet worden afgebroken en ook hun seksleven ligt stil met de kleine in huis. Ze hebben het al twee dagen niet gedaan en Shanti is doodsbang dat ze nu al een saai en ingedut stel worden. Rik stelt zijn vrouw gerust: hij heeft altijd zin in haar.

Linda’s onheilsbericht

Linda heeft al twee dagen niks van Judith gehoord en maakt zich zorgen. Anton kan haar missen als kiespijn, maar toch zijn de Bouwhuisjes nog niet van hun voormalige huisgast af. Linda krijgt later die ochtend op haar telefoon een voice memo van Judith die klinkt als een afscheidsbericht.

Judith deelt ook haar locatie, waardoor Linda haar kan traceren. Het spoor leidt naar een hoge toren in het buitengebied waar Judith bovenop staat, klaar om te springen. Linda lijkt net op tijd om haar vriendin op andere gedachten te brengen. Judith heeft Linda alweer bijna omgepraat met haar zielige verhalen als Anton ten tonele verschijnt. Hij had de appjes van Linda en Judith op de laptop gelezen en wist zo waar ze waren. Anton gelooft helemaal niets van Judiths zelfmoordplannen. Dat zijn alleen maar schreeuwen om aandacht.

Hij daagt haar dan ook uit te springen, tot ontzetting van Linda. Judith springt inderdaad niet, wat voor Anton bewijs is dat ze dringend psychiatrische hulp nodig heeft, maar bij hen hoeft ze niet meer aan te kloppen.

Later die avond is Linda al naar boven als Anton tot zijn verbazing ineens Judith aan de deur krijgt. Ze geeft toe dat ze weken geleden al uit haar woning is gezet en nu geen onderkomen meer heeft. Anton is onverbiddelijk: hij gaat haar zeker geen slaapplek aanbieden. Terwijl de deur dichtvalt zijn Judiths ogen ijziger dan de vrieskou buiten.

Demi’s voetbalvreetbui

Na maanden trainen zijn Merel en Henk klaar voor hun (groot)vader-dochter voetbaltoernooi. Saskia heeft een speciale taart gebakken voor het evenement en is woedend als ze ontdekt dat iemand er al een stuk uit gegeten heeft.

Uiteraard ontkent iedereen, maar Henk heeft door dat Demi de schuldige is en laat haar biechten als ze even alleen zijn. Wat Henk niet weet is dat Demi vanwege haar zwangerschap vreetbuien heeft en daar zwijgt de tiener ook wijselijk over. Er moet hoe dan ook een nieuwe taart komen en met een beetje hulp van Tiffy klaren ze de klus.

Op het voetbalveld maakt de familie Verduyn kennis met Lydia, de nieuwe vriendin van Henk die wat nerveus is voor haar eerste ontmoeting met iedereen. Die nervositeit komt deels door Laura die onderhuids stik jaloers is op het kersverse koppeltje dat elkaar al liefkozend ‘mannetje’ en ‘vrouwtje’ noemt.

Later geeft Laura toe aan Julian dat ze Henk toch wel mist. Niet omdat ze nog gevoelens voor hem koestert, maar meer omdat hij haar niet meer ziet staan. Sinds Lydia heeft hij ineens geen tijd meer voor alle gezellige, vriendschappelijke dingen die ze samendeden. Het doet Laura beseffen dat ze misschien toch minder graag alleen is dan ze zelf dacht.

Amelie erbij

Richard en Billy besloten vorige week de aanval te openen op Amelie Hendrix nadat ze had voorkomen dat Nina het veilinghuis indirect aan hen had verkocht. Billy is echter niet blij als Richard zonder met haar te overleggen lekt naar de pers dat Amelie kunstvervalser is.

Billy is bang dat de pers dit gerucht direct naar hen traceert, maar Richard garandeert haar dat het geen roddel is. Hij licht De Palma in over de situatie rond L’Absence, waardoor ze eindelijk zijn afkeer tegen de familie Sanders snapt. Maar ze is wel duidelijk: voortaan neemt zíj het voortouw in hun acties.

Nina is in shock als ze te horen krijgt dat haar veilingmeester een vervalser is. Zeker als Amelie het nieuws bevestigt en beweert dat Janine er ook van wist. Maar het blijkt allemaal te kloppen, waardoor Nina niet anders kan dan een PR-offensief beginnen.

Ze regelt via Janine een online interview waarbij Amelie haar verhaal kan doen. In eerste instantie lijkt het te werken, tot Billy en Richard anoniem een enorme stroom negatieve haatreacties op het interview plaatsen en de publieke opinie weer omslaat. Uit voorzorg trekt Ludo’s schatrijke kunstvriend Dirk den Ouden zijn samenwerking met het veilinghuis in.

Janine probeert Dirk op andere gedachten te brengen, maar de man blijkt onvermurwbaar en onuitstaanbaar vrouwonvriendelijk. Wat hem betreft had Ludo beter het veilinghuis aan een man als Stefano over kunnen doen: twee vrouwtjes aan het roer is vragen om ellende.

Janine kaffert de arrogante kunstmagnaat uit, waarna hij besluit aan de grote klok te hangen waarom hij niet meer met veilinghuis Sanders verder wil. Het gevolg is opnieuw enorme imagoschade waardoor Nina zich gedwongen ziet haar moeder niet meer bij de leiding van het veilinghuis te willen betrekken. Vanaf nu luistert ze alleen nog naar Amelie.

Richard erbij

Maar Richard blijkt ook niet helemaal eerlijk te zijn geweest. Zijn voormalige opdrachtgever Al Fahd wil een recordbedrag van hem als schadevergoeding voor het gedoe rond L’Absence. Richard staat met zijn rug tegen de muur en heeft geld nodig. Billy hoort toevallig hoe hij wanhopig zelfs zijn hele wagenpark verkopen om aan geld te komen.

Het brengt haar aan het twijfelen: ze begon oprecht gevoelens voor de zakenman te ontwikkelen en ze waren sowieso 50/50 partners. Maar is hij wel te vertrouwen? Ze laat Richards financiën natrekken en ontdekt dat hij feitelijk geen cent te makken heeft. Uiteraard confronteert ze hem hiermee en ze doet een belofte: haar belazeren is de grootste fout die hij ooit gemaakt heeft.

Ze wil niets meer met hem te maken hebben, hoe zeer hij ook probeert haar te overtuigen van zijn goede intenties. Billy’s besluit lijkt niet alleen puur zakelijk: ze voelt zich ook emotioneel bedonderd door een van de weinige mannen die ze oprecht leuk begon te vinden. Verbitterd zet ze Richard de deur uit: hij is niet te vertrouwen.

Ludo’s ongehoorde boodschap

Aan het eind van de week is Ludo de wanhoop nabij. Zijn water raakt op en ook de radio geeft de geest zonder dat iemand hem lijkt te horen. Op het moment dat hij weg dreigt te zakken, verschijnt een visioen van Janine die hem verzekert dat ze bij hem is en dat hij niet op mag geven.

Met hernieuwde energie gaat Ludo aan de slag. Hij repareert de radio en begint weer te zenden. Wat hij niet weet is dat ‘ie inmiddels een ontvanger heeft: Daan is in zijn dienstwagen naar de kust gereden om zich in alle rust vol te gieten. Stomtoevallig schakelt hij zijn politieradio naar de frequentie waarop Ludo uitzendt. Helaas voor Ludo is Daan op dat moment al te bezopen om de noodkreet te horen.

En verder: Billy heeft een verliefd pubermeisjesgiecheltje, Steef houdt niet van marsepein en Lydia blijkt een geboren brulboei.

Meer over