Spoilers!

Komende week in GTST: Vergaande video’s en de terugkeer terreur

20 mei 2021 19:48 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met de rechter die besloot dat Louise naar een pleeggezin moet toen de manipulaties van Shanti aan het licht kwamen.

Shanti’s sores

Shanti is ontroostbaar als ze Louise mee moet geven aan Josje Been. Maar ze wordt nog veel verdrietiger als ze hoort dat Rik niet meer weet wat hij met haar aan moet. Ze smeekt om een kans het uit te praten, maar hij pakt zijn spullen en gaat tot nader orde bij Bing logeren.

Shanti weet niet waar ze het moet zoeken en haalt hard uit naar haar moeder als Billy nieuwe plannetjes wil maken om Daan zwart te maken. Ze stort haar hart uit bij Nina die helemaal niet vindt dat ze op haar moeder lijkt, maar het stelt Shanti niet gerust.

Verduyn op vakantie

De Verduyntjes krijgen visite van mevrouw Beusichem, de vrouw die de adoptieprocedure van Demi’s kindje begeleidt. Tot haar verbazing merkt ze dat Demi stug volhoudt dat er niks aan de hand is en dat ze Tom amper mist.

Julian en Saskia krijgen door dat Demi toe is aan een break en ook Steef en Merel kunnen wel wat afleiding gebruiken. Daarom besluiten ze nog dezelfde week er lekker tussenuit te gaan naar een vakantiehuisje. Opa Henk past wel op Dolly.

In het vakantiehuisje brengen Demi en Saskia wat meer tijd met elkaar door. Voor het eerst kan Demi toegeven dat ze Tom best wel mist. Samen met haar moeder bekijkt ze foto's van hem die in het digitale adoptiedossier te vinden zijn. Ze wil hem nog steeds niet terug, maar vindt het prettig dat er wel normaal over Tom gepraat kan worden.

Daans vreugde en verdriet

Daan is intens verdrietig nu hij een week in spanning moet afwachten of hij zijn dochter terugkrijgt. Maar hij vindt het vooral vreselijk voor Louise: het meisje is drie en heeft geen idee waarom ze uit haar vertrouwde omgeving wordt weggerukt.

Laura biedt een luisterend oor en is verbijsterd als ze hoort wat Shanti hem geflikt heeft. Maar ze is ook streng voor Daan: hoe zeer ze ook snapt dat hij behoefte heeft aan een borrel, juist nu moet hij doorzetten. Ze stelt voor dat hij deze week zo min mogelijk alleen is en blijft gezellig eten.

Rik staat de volgende dag op de stoep om excuses te maken. De broers zijn elkaar ondanks de ellende niet uit het oog verloren, maar Daan zit absoluut niet te wachten op Shanti die ook excuses wil komen maken voor haar daden. Daan krijgt nog een nieuwe klap te verwerken als Josje Been laat weten dat de rechter nog twee weken extra nodig heeft om uitspraak te doen. Samen met Ilyas en Marwan doet hij z’n best de zwaar gedeprimeerde Daan bij de les te houden.

Als de bedenktijd van de rechter erop zit is het Josje Been die Daan het goede nieuws mag vertellen: Louise komt definitief naar huis. Daan kan zijn geluk niet op, maar tussen Rik en Shanti lijkt het einde verhaal.

Shanti probeert te verklaren waarom ze deed wat ze deed. Ze voert haar intense kinderwens op, maar Rik wil daar niks van weten. Hij kan er met zijn verstand niet bij dat ze zo haar daden probeert te rationaliseren. Hij beent boos weg en laat haar huilend achter.

Nina’s superidee

Nina krijgt onbedoeld inspiratie als Manu met een schoolopdracht thuiskomt. Hij moet een filmpje maken over zijn superheld en z’n keus is gevallen op Bing omdat hij alles kan, zelfs zonder been. Nina heeft speciaal voor de gelegenheid voor beiden een superheldenkostuum gemaakt en dat leidt tot een hilarisch en hartverwarmend filmpje. Het inspireert Nina om een collectie matchende outfits te bedenken voor vaders en zonen.

Jojo’s twijfels

Jojo kreeg vorige week een rol aangeboden in een musical en neemt met hulp van Nola, Ilyas en Manu een voorstelfilmpje op voor de producenten. Ze weet zeker dat ze een succes wordt en wordt boos als Bing haar voorzichtig vraagt wat haar plan B is als het niet mocht lukken. Ze wil per se voor 100 procent in haar droom geloven.

Janine manipuleert door

Janine hoort toevallig dat Billy een dagje voor werk naar London moet en bedenkt een plan om Indra en Richard samen te brengen. Als Richard alleen is moet Indra zijn jasje terug gaan brengen, maar Indra laat zich niet graag manipuleren. Janine dwingt haar echter met dreigementen mee te werken.

Later die avond staat Indra voor Richards kamer in De Rozenboom. Ze praat zich handig naar binnen door te beginnen over haar miskraam en weet Van Nooten emotioneel te raken door te zeggen dat ze een jongetje zouden krijgen waar hij nu al mee had kunnen voetballen als ze nog samen waren geweest. Indra neemt het samenzijn op de hotelkamer stilletjes op voor Janine. Als ze haar ex zo ver krijgt met haar te vrijen, lijkt ze haar doel definitief bereikt te hebben.

Ludo slaat door

Ellis vindt dat Ludo klaar is voor de volgende stap in zijn behandeling. Hij zegt Janine vaarwel en gaat met frisse tegenzin met Ellis mee de helikopter in richting het booreiland waar hij al die maanden op sterven na dood ronddoolde.

Voor Ludo was de reis al een enorme overwinning, maar hij raakt helemaal in paniek als de piloot wegvliegt en hem alleen met Ellis achterlaat. Ze probeert hem tot kalmte te manen, maar hij draait in zijn angst helemaal door en denkt dat ze voor Van Nooten werkt. Buiten zichzelf vliegt hij zijn therapeute aan.

Ellis weet Ludo hardhandig te kalmeren en dwingt hem zijn angsten onder ogen te komen. Ze blijven een nacht op het boorplatform waar hij niet kan ontkomen aan zijn doodsvrees. Ludo beleeft al zijn maanden tussen hoop en vrees opnieuw en kan eindelijk accepteren dat alles goed is en dat hij nog leeft. Als een nieuw man keert hij terug naar Janine: “Ik ben er weer”.

Hernieuwde wraak

Aan het eind van de week worden de gevolgen van de vrijpartij tussen Richard en Indra duidelijk. Het zorgt bij beiden voor verwarrende gevoelens. Richard doet tegen Billy alsof er niks aan de hand is, terwijl Indra naar Janine gaat om te zeggen dat ze hoe dan ook met plan stopt. Het doet haar teveel.

 

Janine is sinds Ludo's mentale doorbraak een stuk milder geworden. Ze geeft Indra gelijk en besluit niets te doen met de camerabeelden die ze via Leon al in handen heeft. Janine heeft het veel te goed met Ludo die echt weer de oude lijkt.

Maar net als ze het daadwerkelijk wil laten rusten, krijgt Ludo een jubelend persbericht onder ogen over Richards nieuwe positie als directeur van het veilinghuis. Ludo is zichtbaar geraakt en trekt zich weer terug, reden genoeg voor Janine om getergd haar plan met de camerabeelden alsnog door te zetten.

En verder: Nola heeft haar eigen mobieltje, Ellis is dol op helikopters en Merel heeft haar roeping als haarstylist niet gemist.

Meer over