Spoilers!

Komende week in GTST: Verwerpelijke voogdijzaken en de transcendente truffeltrip

13 mei 2021 19:22 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Demi die haar pasgeboren baby Tom afstond aan zijn toekomstige pleegouders.

Verdriet op z’n Verduyns

Kort na de bevalling mag Demi alweer naar huis. De hele familie Verduyn staat voor haar klaar, maar ze vinden het ook ongemakkelijk om over de situatie te praten. Vooral dat Demi doet alsof er niks aan de hand is valt hen zwaar.

Zo wil Demi gewoon beschuit met muisjes eten. Steef biedt aan een pakje te gaan halen bij de buurtsuper waar hij Marwan bijpraat over de situatie. Marwan weet niet goed raad. Hij is aan de ene kant opgelucht, maar vindt het vreselijk voor Demi.

Later die avond breekt Julian als hij een biertje doet bij Rik en Shanti. De tranen vloeien rijkelijk als hij terugdenkt aan hoe zijn meisje zomaar haar kindje kon weggeven. Ze is zó sterk, dan moet hij dat toch ook kunnen zijn?

De volgende ochtend breekt Demi’s zorgvuldig opgebouwde façade als Marwan onverwacht voor de deur staat. Ze valt hem in de armen en laat haar emoties de vrije loop. Ze kan eindelijk huilen om het verlies en vertelt Marwan hoe mooi hun kindje is.

Marwan blijft een paar uur bij het gezin en krijgt van Julian zelfs een foto van zijn zoon te zien. Het doet hem enorm veel, zeker als hij later zijn eigen vader belt om te vertellen over zijn zoon.

Demi doet ondertussen haar best de rest van de Verduyntjes op te vrolijken. Merel en Steef balen ervan dat nieuws van de bevalling als een lopend vuurtje rondgaat op school. Demi helpt hen door te zeggen dat ze het niet erg vindt. Ook biedt ze haar moeder de kans zelf te huilen.

Om Demi een beetje op te vrolijken na de bevalling mag ze van Julian wat nieuwe kleren uitzoeken. Dat laat Steef natuurlijk niet zomaar gebeuren: hij wil ook wel nieuwe sneakers. Julian vindt het best, maar Saskia wijst hem erop dat 't budget voor deze maand al behoorlijk op is.

Julian besluit daarom extra diensten te gaan draaien in de buurtsuper. Van Marwan mag het, maar Ilyas steekt er een stokje voor: ze zitten al aan de max qua personeelskosten. Opa Henk blijkt de reddende engel: Laura heeft een lekkage in haar badkamer die hij voor een prikkie dacht op te lossen met een partij op de kop getikte tegels.

Het ouderwetse bloemetjesdessin bleek haar smaak niet, maar hij kon ze voor dubbel zoveel geld doorverkopen. De winst is voor het hele gezin, dus ook Merel kan wat uitzoeken.

Ludo van het pad(do)

Therapeute Ellis heeft een nieuwe behandeling bepaald voor Ludo. Hij is ongevoelig voor hypnose en zo rechtlijnig dat ze makkelijk zonder resultaat een jaar kunnen praten. Daarom stelt ze guided tripping voor: om hem met zijn gevoel in contact te brengen wil ze hem onder begeleiding hallucinerende truffels toedienen.

Ludo vindt het een belachelijk idee en stormt weer eens weg. Maar thuis merkt hij dat ‘ie echt niet meer zo verder kan. Janine viert haar verjaardag en hij kan het amper volhouden om langer dan een paar minuten bij zijn gezin te zijn. Met het lood in de schoenen meldt hij zich bij Ellis.

Hij nuttigt een kopje van de truffelthee en gaat dan samen met Ellis een boswandeling maken tot het begint te werken. Ludo ziet de wereld vervormen en kleur krijgen. Ellis houdt hem scherp in de gaten.

In zijn waan ziet hij het bos aan voor de zee. Dat brengt een verdrongen herinnering terug: hij beleeft het moment dat hij door Valentijns toedoen overboord sloeg en reddeloos onder de golven verdween.

De herbeleefde doodsangst heeft een louterend effect op Ludo. Voor het eerst sinds zijn redding kan hij huilen om zijn ervaringen. Al bibberend en bevend zoekt hij troost bij Ellis die blij is met de doorbraak. Eenmaal thuis is ook Janine blij verrast als Ludo haar vraagt hem vast te houden.

Billy’s nieuwe vriendin

Indra blijft zich opdringen aan Richard en Billy maakt dat onbedoeld nog makkelijker als ze haar cateringbedrijf weer inhuurt voor een zakelijke meeting. Richard bijt zijn ex discreet toe dat hij niets meer van haar wil weten.

Daarmee lijken Indra’s kansen verkeken, zeker omdat ze ook nog gevoelens voor hem heeft. Als ze weg wil rijden bij Palmnoot start haar auto niet en overmand door frustratie en emotie zit ze huilend achter het stuur. Billy blijkt onverwacht de redder in nood en neemt haar mee naar binnen voor een borrel.

Richard schrikt zich rot als hij het stel hoort praten over Indra’s oude liefde die nu weer in haar leven is. Met pijn in het hart gaat hij met Indra kijken wat er mis is met haar auto. Terwijl ze wachten op de monteur halen ze oude herinneringen op en is het zowaar gezellig.

Als Indra weer toenadering zoekt, houdt Richard zijn poot stijf. Ze moet uit zijn leven verdwijnen. Voorlopig lijkt dat niet te gebeuren, want hij heeft zijn jasje in Indra’s auto laten liggen. Billy heeft van dit alles geen weet, ze is zo happy met haar man en zijn manier van werken dat ze hem algemeen directeur van Palmnoot Enterprises maakt. Ze kunnen hun geluk niet op.

Jojo scoort

Jojo is bloednerveus over de uitslag van haar zangexamen. Volgens Ilyas gaat ze zeker weten een tien halen, maar ze vreest het ergste. Ze kwam immers te laat en zette door de zenuwen verkeerd in. Dat kan punten kosten.

Maar Jojo’s vrees blijkt ongegrond. Ze is niet alleen geslaagd met een 9, maar haar optreden was zo goed dat een musicalproducent interesse in haar heeft getoond voor een rol in een nieuwe productie. Bing, Nina en Ilyas zijn dolblij voor haar.

Momenten van waarheid

Daan staat nog altijd op non-actief bij de politie, maar hij heeft wel een baan nodig om de rechter te overtuigen dat hij stabiel is en weer volledig voor Louise kan zorgen. Na overleg met commissaris Groen mag hij, ook al loopt het onderzoek naar zijn functioneren nog, weer aan de slag op het bureau.

Eenmaal op het bureau duikt hij in de voogdijdossiers. Jaarlijks zijn er 12.000 uithuisplaatsingen en tot zijn schrik gaat bij 2/3 van de zaken het kind niet terug naar de biologische ouders als er alcohol in het spel is.

Rik probeert zijn broer gerust te stellen, maar wat niemand weet is dat Shanti haar indoctrinatie van Louise vrolijk voortzet. Ze prent de peuter in dat ze om papa te helpen moet vertellen dat ze bij Rik en Shanti wil blijven. Als ze dat doet, mag ze een nieuwe knuffel uitzoeken.

Tijdens de rechtszaak houdt Daan een gepassioneerd betoog over de liefde voor zijn dochter en hoe hij zijn leven weer op de rit heeft. Ook het rapport van mevrouw Been bevestigt dit, maar iedereen schrikt als de rechter het oordeel van de kinderpsycholoog voorleest.

Louise zou zich onveilig bij Daan voelen en hebben aangegeven dat ze liever bij haar oom en tante woont. Daan reageert vol frustratie en ongeloof. De tranen schieten hem in de ogen en ook Rik weet niet wat hij hoort. Maar aan Shanti's reactie op het rapport weet hij al genoeg. Hij merkt dat ze liegt en eist tijdens een reces dat ze hem de waarheid opbiecht. Zijn hart breekt als 'ie hoort wat Shanti met Louise heeft uitgehaald.

Als de zitting hervat wordt krijgt Rik het woord. Hij maakt een einde aan alle leugens door alles op tafel te gooien: de betrokkenheid van Billy de Palma om Daan in een kwaad daglicht te stellen en ook de leugens van Shanti. Ze kan niet anders dan zijn woorden beamen.

De rechter is ontzet door de nieuwe feiten en besluit een week te nemen om de zaak opnieuw te bekijken. Tot die tijd moet Louise naar een pleeggezin. Shanti is razend op Rik, maar hij heeft daar geen boodschap aan. Zij zat fout en wat hem betreft is ze niet meer de vrouw van wie hij houdt.

En verder: Tom heeft Marwans kin, Merel is fan van zure matten en Saskia treft het niet bij Wie ben ik?

Meer over