Spoilers!

Komende week in GTST: Opgebiecht overspel en het vernederend vrouwenverraad

13 januari 2022 13:00 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Richard in een cel op Sicilië op verdenking van drugssmokkel.

Richard in het nauw

Richard ontkent uiteraard alles en vertelt de politie dat ze Daan Stern moeten zoeken. Die blijkt inmiddels al in Nederland te zitten en ontkent alle betrokkenheid bij drugshandel. Hij was alleen met Richard op Sicilië als begeleider voor een kunstdeal. Ludo is uitermate tevreden over het werk van zijn rechterhand.

Op verzoek van de Italiaanse politie wordt het veilinghuis en Richards hotelkamer doorzocht. Ideaal voor Ludo die daarmee een geldige reden heeft Richard te ontslaan. Ook Janine vindt dat dit ‘m wel érg goed uitkomt, maar hij bezweert niets met Ruzza en de vermeende smokkel te maken te hebben. Richard besluit op Sicilië zijn enige telefoontje te gebruiken om Billy te contacten. Die is inmiddels op de hoogte van de gang van zaken en wil best helpen een advocaat te regelen. Maar als Richard merkt dat ze twijfelt aan zijn onschuld verbreekt hij boos de verbinding.

Richard krijgt zijn advocate, maar de vrouw kan weinig voor hem betekenen zolang hij niet vertelt voor wie hij de drugs smokkelde. Er hangt hem in Italië twaalf jaar boven het hoofd, waardoor hij besluit een deal te sluiten met de overheid. In ruil voor forse strafvermindering en de belofte ‘m in Nederland uit te mogen zitten, vertelt hij dat de vermiste Leon Rinaldi op de stoeterij van Ludo begraven ligt.

Ludo en de rest van de Sanders familie zijn toevallig allemaal aanwezig als de politie met groot materieel de stoeterij afzet. Er wordt direct een sporenonderzoek gestart, compleet met speurhonden en DNA-onderzoek. Ludo en Janine doen alsof ze zich van geen kwaad bewust zijn.

Privé barst echter al snel de bom. Janine snapt niet dat Ludo zo kalm kan blijven, tot ze te horen krijgt dat Daan al weken daarvoor in zijn opdracht het lijk van Leon heeft verplaatst. Dat was Ludo even vergeten vertellen. Janine wordt gek: hij heeft wéér gelogen en dingen voor haar achtergehouden.

De gifbeker is nog niet leeg: hij vertelt haar ook nog eens dat hij achter Richards arrestatie zit. Hij vond Richard een te groot gevaar en daarom moest hij weg. Maar, zo zweert hij op Nina en de kinderen, dit is écht zijn allerlaatste leugen. Een murw geslagen Janine zwijgt en wil alleen een wijntje.

Saskia’s lijmpogingen

Saskia is nog altijd uit haar eigen huis gezet door Julian en haalt alles uit de kast hem te overtuigen het goed te maken. Met pijn, moeite en ongemak krijgt ze hem zo ver ’t gesprek bij hen thuis voort te zetten.

Het kost grote moeite, veel tranen en twee gesprekken, maar Saskia en Julian komen toch weer nader tot elkaar. Hoe moeilijk ook, ze willen er samen uitkomen. Julian laat het met trots thuis aan de kinderen weten en gaat vol goede moed aan het werk in de buurtsuper.

Laat op de avond komt Roman in de winkel om een mandje lekkere dingen te halen. Julian spot in dat mandje een brief aan Saskia. Hij weet genoeg en volgt de dokter naar huize Bouwhuis waar Saskia nog logeert. Hij komt ongevraagd binnen en dringt zich op, maar voordat er iets kan gebeuren is Julian al ter plaatse om hem een vuistslag te verkopen. Roman druipt teleurgesteld af.

Verduyntjes op Texel

Julian en Saskia mogen dan weer okay zijn, tussen Merel en Demi is het nog altijd oorlog. Merel wil het uitpraten, maar Demi is koppig en vastberaden. Steef komt daarom met een goed idee: een familieweekend naar Texel op zijn kosten. Demi doet heel erg moeilijk: ze heeft geen zin om met Marwan en Merel gezellig te gaan zitten doen. Als Julian koffie gaat drinken in het Paleis biedt Merel aan om niet mee te gaan naar Texel. Maar Julian dringt er bij zijn beide dochters op aan hoe belangrijk het is om als familie bij elkaar te blijven. En Marwan gaat hoe dan ook niet mee.

Laura’s moeheid

Laura heeft al een paar weken last van vermoeidheid en vraagt Saskia of ze niet even langs de praktijk kan komen om bloed te laten prikken. De uitslag laat even op zich wachten maar er lijkt in eerste instantie geen reden tot grote zorgen.

Later in de week komt de uitslag binnen: Laura heeft ijzertekort, wat de vermoeidheid kan verklaren. Een simpel supplement moet uitkomst bieden. Wat wel opvalt is dat ze steeds vergeetachtiger wordt, al doet ze moeite dat voor haar omgeving verborgen te houden.

Roman liegt verder

Saskia staat versteld als Evi Schuurman onaangekondigd de praktijk binnenkomt om Roman te confronteren. Ze kan de vrouw niet tegenhouden en Roman heeft geen andere keus dan haar te woord te staan. Lang blijft ze niet: ze noemt hem een moordenaar en zweert niet te zullen rusten tot hij gestraft is.

Roman probeert met een enorme smoes die opmerking te verklaren. Evi’s man zou een oud-patiënt van hem zijn die een hersentumor had waar niets aan te doen viel. Volgens Roman heeft Evi het waanidee dat er fouten zijn gemaakt waardoor ze hem nu van moord beticht.

Maar na het incident met Julian is Saskia zo geschrokken dat ze verder in de zaak duikt. Ze ontdekt al snel dat er niks van Roman beweringen klopt. Ze zoekt contact met Evi die haar ergste vermoedens bevestigt: Roman is een charmante, maar obsessieve stalker die niet vies is van geweld. Wat moet ze nu?

Shanti chantant

Shanti is inmiddels zo bedreven op de gitaar dat ze een liedje heeft ingestudeerd met een speciale tekst voor Pieter. Ze neemt haar vader mee naar een opnamestudio waar ze de song met veel plezier opnemen. Vlak na het duet krijgt Pieter last van duizelingen en pijn op de borst.

Het blijkt niets ernstigs: hij had nog niet ontbeten en was daardoor te laat met zijn medicijnen. Maar de schrik op Shanti’s gezicht doen hem besluiten zijn cardioloog te bellen. Bij nader inzien wil hij zich toch laten opereren aan het aneurysma dat ‘m ieder moment fataal kan worden.

Nina’s overspelige thuiskomst

Bing is druk met de voorbereidingen voor Nina’s thuiskomst, maar Rik dwingt hem de waarheid over zijn gerommel met Mare op te biechten. Bing is er niet trots op, maar geeft het toe. Nina heeft er geen weet van, die is vooral blij de kinderen eindelijk weer in de armen te kunnen sluiten. Later die avond zit ze heerlijk te genieten op de bank en is ze zo trots op haar man en hoe hij het al die maanden zonder haar heeft gedaan. De kinderen, Boks, de kledinglijn en de stichting, het is echt goed. Bing voelt zich zo schuldig dat hij opbiecht met investeerder Mare naar bed te zijn geweest.

Nina is geschokt, maar neemt direct stappen. Bing slaapt op de bank en ze wil Mare niet langer als investeerder. Dat laatste ziet Bing niet zitten. Maar Nina is nog niet klaar: ze zoekt contact met Mares man Lars om hem het nieuws te vertellen. Haar oren klapperen helemaal als hij aangeeft volledig op de hoogte te zijn: ze hebben een open relatie, dus wat hem betreft is dit allemaal niet zo'n punt.

Nina neemt daarop een lastig besluit. Zeker nadat ze Mare zelf heeft ontmoet kan ze begrip opbrengen voor Bings slippertje. Ze was lang weg en Mare is ook een hele slimme, knappe vrouw. Wat haar betreft gaat de samenwerking gewoon door. De sfeer wordt grimmiger als ze ontdekt dat zowel Rik, Nola als Janine van Bings gerommel wisten, maar bewust niks hebben verteld. In een privégesprek met Mare wrijft Nina haar onder de neus dat ze het vanaf nu platonisch moet houden.

Janine kiest partij

Aan het eind van de week schrikt Billy zich rot als het nieuws over het hernieuwde onderzoek naar Leon Rinaldi de pers haalt. Ze vliegt direct naar Sicilië om Richard op te zoeken en hem een draai om de oren te geven: hoe kon hij zo stom zijn dit naar buiten te brengen?

Maar Billy laat haar ex-man niet vallen. Eenmaal in Nederland schakelt ze haar eigen contacten in en ontdekt ze de connectie tussen Ludo en Ruzza. Ze gaat stralend langs bij Daan om hem te confronteren: of hij gaat zelf naar de politie met alles wat ‘ie uitgevreten heeft, of Billy licht hen én de kinderbescherming in. Daan schrikt zich rot en zoekt contact met Ludo.

Ludo heeft echter een veel groter probleem. Janine is zo kapot van die eindeloze stroom leugens en het feit dat Ludo een onschuldig man jaren de cel in laat draaien dat ze Richards kant kiest. Ze sluit zich aan bij Billy om samen dit onrecht ongedaan te maken.

En verder: Shanti en Rik houden andermans geheimen voor elkaar verborgen, Nina laat dure koekjes bezorgen en Nola krijgt een compleet dressuurpaard cadeau.

Meer over