Spoilers!

Komende week in GTST: Nuttige nachtmerries en de rooster rel

16 februari 2023 11:27 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Laura die op hoge poten bij Shanti haar beklag kwam doen over Gabrielle, de nieuwe eigenaar van De Koning.

Gabrielles schrikbewind

Gabrielle had beloofd om alles zoveel mogelijk bij het oude te laten, maar die belofte blijkt ze spontaan vergeten als Laura, Saskia en Barry hun nieuwe roosters zien. Gebroken diensten, geen invalkrachten meer, de kaart is kleiner geworden en het barpersoneel moet de keuken er ineens ook bij gaan doen… Een en al doffe ellende.

Werken in De Koning is ineens minder leuk
Werken in De Koning is ineens minder leuk

Gabrielle blijkt niet geheel onredelijk. Als Laura vertelt over haar parkinson diagnose en het feit dat ze met dagdiensten beter haar energie kan verdelen, wil ze best haar rooster aanpassen. Maar daardoor worden de uren van Barry en Saskia nog onmogelijker. Als Gabrielle voet bij stuk houdt, zit er voor Laura maar één ding op: ze neemt ontslag zodat haar collega’s wél voldoende kunnen werken.

De roosters zijn een ramp in De Koning
De roosters zijn een ramp in De Koning

Saskia weet Shanti te overtuigen nog eens met Gabrielle te gaan praten, maar dat is niet genoeg om Laura’s ontslag terug te draaien. Met opgeheven hoofd en haar deel uit de fooienpot vertrekt Laura bij haar zo geliefde werkplek. Ze geeft aan Shanti toe dat ze het ergens ook als opluchting ziet, het werk begon haar zwaar te vallen.

Gabrielle geeft Laura een fooi mee
Gabrielle geeft Laura een fooi mee

Gabrielle rommelt wederom met de roosters, maar nu heeft Saskia een probleem: ze staat ineens ingeroosterd op de uren dat ze in de praktijk werkt. Gabrielle vindt dat simpelweg haar probleem, waardoor Saskia noodgedwongen zelf hemel en aarde beweegt om het rooster kloppend te krijgen. Als dat lukt kan er bij Gabrielle amper een bedankje vanaf… Sterker nog, ze verwacht dat Saskia koffie voor haar zet.

Gabrielle blijkt een bazige baas
Gabrielle blijkt een bazige baas

Laura’s nieuwe aanbidder

Maar Laura krijgt meer gedoe aan haar hoofd als ze tegen wil en dank in een liefdesdriehoek belandt. Haar oude vlam Stanley Mauricius wil haar weer voor zich winnen en haalt uitgerekend bij Henk in de buurtsuper lekkere chocolaatjes om haar het hof te maken. Het feit dat ze verloofd is lijkt hem niet zoveel te kunnen schelen. En dat het met die vriendelijk buurtsuperman Henk is ook niet. Bing raadt het zijn vader af, maar Stanley is er van overtuigd dat hij binnenkort Meerdijk verlaat met Laura aan z’n arm.

Stanley wil Laura veroveren
Stanley wil Laura veroveren

Stanley ziet zijn kans schoon tijdens Comedy Night in Boks. Als de komiek het laat afweten biedt hij aan zelf op te treden. Hij meent Laura te kunnen verleiden met zijn jazzliedjes, maar tijdens het optreden merkt hij dat ze alleen maar oog voor Henk heeft, zelfs tijdens hun romantische duet. Stanley draait bij en wenst ze alle geluk van de wereld toe.

Stanley en Laura houden het bij een duet
Stanley en Laura houden het bij een duet

Stefano trapt erin

Ludo en Janine weten sinds vorige week dat Stefano al maanden bezig is hen te terroriseren. Nu wordt het tijd om terug te slaan en alles valt of staat met Janines acteerwerk. Ze zit op een ochtend in tranen te wachten tot Stefano aan het ontbijt verschijnt. Janine beweert dat Ludo onverwacht midden in de nacht een zenuwinzinking heeft gehad en met spoed door Ellis naar een psychiatrische kliniek is gebracht. De behandeling is voor onbepaalde tijd, maar het mag nog niet uitlekken. Zelfs Nina mag niet weten waar haar vader echt is, Janine staat erop dat iedereen denkt dat Ludo in Milaan is. Stefano werpt zich op als de immer behulpzame steun en toeverlaat, maar hij seint Nina wel meteen in.

Janine speelt een spelletje met Stefano
Janine speelt een spelletje met Stefano

Ze schrikt als ze hoort wat er echt gebeurd is en wil meteen stoppen. Stefano wil door. Zeker als hij ziet de ondernemersakte van het veilinghuis onder ogen krijgt. Tot zijn grote schrik blijkt dat Janine de baas is als Ludo wegvalt.Stefano zet meteen zijn charmes in, maar Janine laat zich niet zo makkelijk naar de mond praten. Wat Stefano niet doorheeft: Ludo zit scherper dan ooit in de safe room al zijn handelingen gade te slaan. Ludo en Janine willen uitzoeken waar het Stefano allemaal om te doen is. Ze vermoeden geld en dat brengt Janine op het idee Stefano een fictieve volmacht te geven. Als hij meent dat ‘ie de vrije hand heeft, zal hij vast zijn ware aard tonen.

Janine blijkt de opvolger van Ludo
Janine blijkt de opvolger van Ludo

Ludo zorgt ervoor dat Stefano’s eerste afspraak als zaakwaarnemer een klant is die gouden bergen beloofd. Hij vermoedt dat zijn halfbroer de kans snel veel geld te verdienen niet laat lopen, maar het tegendeel is waar. Stefano gaat niet in op het aanbod van de man en lijkt meer bezorgd om Ludo’s welzijn. Vanuit de safe room begrijpen Ludo en Janine er niks meer van.

Stefano's gedrag valt niet te voorspellen
Stefano's gedrag valt niet te voorspellen

Linda komt tot inkeer

Linda wordt opgeschrikt van een telefoontje van Saskia: Luuk is onderweg naar de praktijk onderuit gegaan met de motor en ligt in het ziekenhuis voor onderzoek. Linda worstelt met haar gevoel: ze wil hem opzoeken, maar dat doen exen niet. Voorlopig is ze wel zo in de war dat ze vergeet waar ze is en zo met badjas en al de eetzaal van De Rozenboom in wandelt.

Linda is zo met Luuk bezig dat ze vergeet waar ze is
Linda is zo met Luuk bezig dat ze vergeet waar ze is

Linda wordt echt bezorgd als Saskia doorgeeft dat er een wit vlekje in Luuks hersenen is gevonden dat nader onderzoek vereist. Als Luuk ook nog eens zelf niet opneemt, gaat ze toch naar het AZM om te zien wat er gaande is.

Linda kan niet wegblijven
Linda kan niet wegblijven

Eenmaal daar hoort ze van verpleger Jesse dat Luuk door een MRI-scan moet. Ze blijft op hem wachten en als hij in slaap terugkeert is ze bij hem als hij wakker wordt. Luuk en Linda kunnen hun gevoel niet meer ontkennen: ze willen het echt weer proberen en er alles aan doen dat het lukt.

Linda en Luuk wagen nog een poging
Linda en Luuk wagen nog een poging

Jonathan flipt

Henk neemt Jonathan en Saskia mee naar de markt waar hij veertig jaar stond. Maar tot zijn onaangename verrassing staat op het oude pleintje nu een gloednieuwe woontoren. Om de teleurstelling iets te verlichten gaat hij met zijn kinderen iets drinken in de kroeg op de hoek waar Jonathans moeder vroeger werkte.

Henks uitje met zijn kinderen pakt verkeerd uit
Henks uitje met zijn kinderen pakt verkeerd uit

Het blijkt voor Saskia en Henk een feest van herkenning, al is het ook moeilijk om deze nieuwe werkelijkheid te accepteren. Jonathan merkt terecht op dat het voor Saskia moet voelen alsof al haar jeugdherinneringen van gelukkige ouders leugens moeten zijn. Zo ervoer hij het zelf ook toen hij ontdekte geadopteerd te zijn. De sfeer slaat echter om als Jonathan meent dat het bedienend personeel niet snel genoeg reageert als ze wat willen bestellen. Hij slaat een waterglas stuk op de grond en bijt de barman dreigend toe: “Zo, heb ik nu wel je aandacht?”

Jonathan blijkt een driftkikker
Jonathan blijkt een driftkikker

Het incident loopt met een sisser af, maar de Vissertjes gaan wel naar een ander café. Daar probeert Henk zijn zoon vaderlijk advies te geven over de driftbuien die hij bij zichzelf herkent. Toen hij nog in het leger zat was hij net zo. Maar Jonathan wil het niet horen en gaat gepikeerd weg.

Jonathan zit niet op advies te wachten
Jonathan zit niet op advies te wachten

Henk hoopt dat het wel overwaait, maar als hij een dag of wat later kaartjes voor een voetbalwedstrijd wint en vraagt of Jonathan meewil wordt hij resoluut afgewezen. Jonathan zegt te moeten werken. Het zit Henk niet lekker.

Henk vreest dat hij het heeft verpest bij Jonathan
Henk vreest dat hij het heeft verpest bij Jonathan

Demi’s toekomstkeuze

Jesse heeft de hele week avonddiensten en dat zorgt ervoor dat hij niet kan afspreken met Demi die daar aan de ene kant begrip voor heeft, maar ook stevig baalt. Als hij niet snel genoeg reageert op haar appjes besluit ze te spijbelen van school en hem met wat lekkers te verrassen in het ziekenhuis.

Jesse is niet blij Demi te zien
Jesse is niet blij Demi te zien

Dat valt volledig verkeerd. Hoe durft ze hem op z’n werk te storen? Demi loopt boos weg en Jesse snapt meteen dat hij fout zit. Het spijt hem: hij is gewoon wat gestrest omdat hij niet op tijd is afgelost door een collega. Al snel hebben de twee het gezellig in een bezemkast van het ziekenhuis.

Jesse en Demi leggen het bij
Jesse en Demi leggen het bij

Later ziet Demi toevallig hoe Jesse een jongetje troost wiens moeder met spoed is opgenomen. Ze is er zo door geraakt dat ze later thuis aan Merel en Steef toegeeft dat ze misschien toch wel de zorg in wil.

Demi is geraakt door Jesse
Demi is geraakt door Jesse

Ludo loopt in eigen val

Aan het eind van de week zijn Ludo en Janine nog niets wijzer over de motieven van Stefano. Ze besluiten hem de kans te geven zijn ware aard te tonen door te vertellen dat Ludo voorlopig nog wel in de kliniek blijft. Janine en Ludo hadden verwacht dat Stefano onmiddellijk de macht naar zich toe zou trekken, maar hij stelt juist voor om Nina te vragen een deel van de leiding op zich te nemen. Dan blijft het in de familie en ze heeft al ervaring met het leiden van een bedrijf. Ludo en Janine snappen er niets van.

Ludo en Janine snappen niets van Stefano
Ludo en Janine snappen niets van Stefano

Nina voelt zich ondertussen vreselijk schuldig over de situatie en heeft heftige nachtmerries waarin Ludo in een dwangbuis moet toekijken hoe Stefano er met Janine vandoor gaat. Ze is er zo van ontdaan dat ze per direct wil stoppen met het plan. Daar is Stefano niet blij mee.

Nina heeft een nachtmerrie
Nina heeft een nachtmerrie

Vooral omdat hij wél doorzet. Hij heeft heel discreet een bestuurslid van het veilinghuis verteld dat Ludo in een inrichting zit. Als Ludo daar achter komt omdat er ineens bloemen naar Janine worden gestuurd realiseert hij zich dat ‘ie onbedoeld Stefano de mogelijkheid heeft gegeven hem buiten spel te zetten. Als de raad van bestuur het vertrouwen in Ludo opzegt, heeft Stefano alsnog gewonnen.

Ludo is iets te slim voor zijn eigen goed
Ludo is iets te slim voor zijn eigen goed

En verder: Ludo deed wilde dingen in z’n studententijd, Nina heeft één rare nagel en avocado toast à la carte brengt het duistere in ober Marcel naar boven.

-
-

Meer over