Spoilers!

Komende week in GTST: Onbetaamd ouderschap en de verdwenen viervoeter

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Lana en Bobby die besloten uit Meerdijk te vluchten voordat de rechter uitspraak doet en Bobby mogelijk jaren achter de tralies verdwijnt.

Lana’s nieuwe plan

Lana is druk bezig met plannen en zo wanhopig dat ze zelfs geld wil stelen. Ditmaal wil ze in de vroege ochtend vertrekken zodat het minstens een dag duurt voordat ze echt gemist wordt. Vlak voor vertrek gooit Valentijn echter roet in het eten door haar te verrassen met het nieuws dat hij een SOA-test voor hen heeft geregeld. Sjors vangt dit op en geeft het stel een donderpreek: van onbehandelde SOA’s kun je zelfs onvruchtbaar worden.

Lana probeert de boel te sussen en krijgt ’t voor elkaar dat iedereen er een nachtje rustig over slaapt. Amir vertrouwt de boel echter niet en als Lana ’s morgens vroeg vertrekt om zogenaamd te gaan sporten, volgt hij haar rechtstreeks naar Bobby’s caravan. De twee tieners schrikken, maar Lana geeft er weer een wonderlijke draai aan: ze is heus niet van plan te vluchten met Bobby, zij is juist de enige die hem hier houdt omdat ze zo goed met elkaar kunnen praten. Zonder haar heeft hij echt niemand meer. Amir lijkt in te stemmen met het verzoek zijn mond te houden tegen Sjors. Lana wil de extra tijd die ze hier mee koopt gebruiken om hun exit écht goed voor te bereiden.

Bings strategie

Sjors heeft het sowieso druk genoeg met Bing. Vorige week ontdekte Daan dat hij in Brugge zat met de kinderen en deze week krijgt Nina de verrassing van haar leven als Nola, Manu en Max-Ravi zomaar ineens haar atelier binnen komen hollen. Daan had hen opgespoord in Vlaanderen en Nina kan haar geluk niet op… Tot zo hoort dat Daan ze domweg heeft meegelokt toen Bing even niet keek. Dit is niet hoe ze het aan wilde pakken!

Bing volgt hen uiteraard naar Meerdijk en doet nogmaals een beroep op Sjors voor juridische bijstand. Met toestemming van Amir besluit ze haar oude job als advocaat weer op te pakken en ze adviseert Bing om zo snel mogelijk een omgangsregeling te treffen met Nina. Zo kan hij de rechter overtuigen dat ‘ie van goede wil is. Voordat ze daar aan toe zijn, doet Bing eerst aangifte tegen Daan wegens kidnapping.

Tot Daans grote verdriet kiest Nina niet zijn kant. Ze is zo bereid om Bing te pleasen dat ze de verklaring onderschrijft dat Daan hun kroost zonder toestemming heeft meegenomen. Ook stemt ze in met Bings omgangsregeling die verrassend coulant is: ineens mag ze de kinderen dagelijks zien. Nina weet zeker dat dit bewijst dat ze nog toekomst hebben. Bing vertrouwt Sjors echter toe dat hij aanstuurt op een scheiding waarbij Nina de ouderlijke macht verliest en daarna wat hem betreft mag doodvallen.

Nu Bing en de kinderen terug zijn krijgt Nina ook Amir over zich heen. Hij is niet blij dat ze de ontvoering van Max-Ravi voor hem verzwegen heeft. Enigszins gedwongen besluit Nina eindelijk ook Ludo in te lichten over de aard en de ernst van haar situatie. Hij schrikt behoorlijk als ‘ie hoort over de scheiding, haar affaire en het feit dat ze noodgedwongen in het atelier woont. Ludo wil direct een suite in De Rozenboom en de beste advocaat regelen, maar Nina wil juist alles op haar manier doen. Ludo probeert er vrede mee te hebben en laat zijn dochter achter op de bank.

Opvliegers met Anton en Linda

Net nu de rust in huize Bouwhuis is teruggekeerd krijgt Linda te maken met een nieuwe uitdaging: ze heeft het ineens steeds bloedheet, kampt met nachtzweten, prikkelbaarheid en is ook wat aangekomen. Anton trekt een voorzichtige conclusie en na wat online gezoek komt ze er ook achter dat de overgang weleens nabij kan zijn. Omdat verlies van libido ook een symptoom is, besluit ze Anton nog maar eens extra te verwennen voordat hij 't weer buiten de deur gaat zoeken.

Anton heeft het op zijn beurt ook niet makkelijk. Nu zowel Linda als Amir allebei hun eigen droom volgen, begint het bureaucratische keurslijf van het ziekenhuis hem te knellen. Hij wil ook ontslag nemen en eens rustig uitvogelen wat hij gaat doen met de rest van zijn leven. Linda vindt dat geen sterk plan: de hypotheek moet betaald worden en hij heeft vorig jaar tijdens zijn sabbatical al z’n spaargeld er al doorheen gejast. Dus zonder concreet plan geen ontslag. Mokkend gaat Anton aan het werk, maar hij ziet toch al snel in dat Linda gelijk heeft als hij het leven van een jonge scooterrijder heeft gered.

Janines eenzame afzien

Janine zit midden in haar tweede chemokuur en die valt haar veel zwaarder dan de eerste. Ze kijkt uit naar een bezoekje van Lucas en Wolf, maar Tiffy steekt daar een stokje voor. Tiffy is bang dat Janine haar zoon onbedoeld ziek maakt. Baby’s zijn immers ontzettend vatbaar en chemotherapie is vergif dat het lichaam ook weer uit moet via adem en huid. Lucas staat voor een dilemma en probeert Wolfs afwezigheid eerst nog te verkopen als een manier om Janines verzwakte afweersysteem te ontzien. Uiteindelijk draait hij bij: Wolf gaat gewoon mee.

Maar eigenlijk zit Janine helemaal niet zo op bezoek te wachten. Ze wil het liefst alleen zijn zodat ze zich zo ziek en zwak en ellendig kan voelen als ze wil. Dat probeert ze Ludo ook duidelijk te maken als hij liefdevol voor haar wil zorgen: hij ruimt haar braaksel op, regelt eten en extra medicatie en let als een havik op haar. Ze voelt zich daardoor verplicht zich groot te houden en dat kost haar nu gewoon teveel energie. Met pijn in het hart stemt Ludo in met Janines verzoek alleen te zijn.

Dat zit hem later in de week nog altijd behoorlijk dwars. Ludo is niet te genieten als Valentijn hem opzoekt in De Rozenboom. Hij wil indruk maken op zijn nieuwe studievrienden door hen voor te stellen aan z’n invloedrijke grootvader. Maar Ludo serveert de gesjeesde kunststudenten keihard af, tot teleurstelling van Valentijn. Op z’n eigen wijze hoort hij Ludo’s probleem aan en komt met een verrassende, nieuwerwetse oplossing: om Janine toch op afstand te laten weten dat ze in hun gedachten is, maken opa en kleinzoon een selfie die ze met liefde ontvangt.

Prille relatieperikelen

Rik en Shanti moeten nog een beetje wennen aan hun nieuwe status als LAT-setje. Zeker als Shanti aan het begin van de week besluit dat ze het flatje van Rik moet inrichten. Sowieso zijn er gordijnen nodig, de kinderen van Julian en Saskia bespieden hen tijdens een vrijpartij in de woonkamer. Met hulp van Julian richt Shanti het stekkie naar eigen smaak in, maar ze slaat wel een tikkie door. Rik vergelijkt z’n huis zelfs met het plaatselijke bordeel en staat er op dat ze een gulden middenweg vinden qua decoratie. Shanti bindt in en houdt 't bij één knalroze kussen.

Later in de week krijgen ze opnieuw mot als het gaat om de hoeveelheid kleding die Shanti heeft meegebracht. Rik vindt dat het best wat minder kan en dat ze de boel moet opruimen, maar Shanti meent dat ze als vrouw juist meerdere setjes nodig heeft zodat ze kan kiezen welke outfit het best bij haar bui past. Na wat onenigheid besluit Rik een aparte kledingkast te kopen voor Shanti’s spulletjes. Het nieuwe meubilair wordt direct in de slaapkamer in gebruik genomen.

Merels hondsdagen

Het zit Merel niet mee deze week. Het blijft lastig om vrienden te maken in Meerdijk, al helpt het ook niet dat ze voortdurend hondje Dolly meeneemt naar CS waar toch echt geen huisdieren mogen komen. Sowieso zorgt Dolly deze week voor problemen als Merel het dier tijdens het uitlaten iets te enthousiast achter een stok aan laat rennen waarna ze spoorloos verdwijnt. Lucas en Tiffy helpen haar zoeken, maar komen uiteindelijk met een hele andere hond aangezet. Merel gaat noodgedwongen met hangende pootjes naar huis om het slechte nieuws te vertellen.

Saskia en Julian hebben al ellende genoeg aan hun hoofd. De koelkast heeft de geest gegeven en ongeveer een maand aan eten staat op het punt te bederven. Helaas moet Julian naar een spoedklus om geld te verdienen, dus laat hij de immer behulpzame Rik naar de ijskast kijken. Rik meent het euvel al snel gevonden te hebben in de bedrading, maar zijn reparatie veroorzaakt kortsluiting waardoor het apparaat bij het grofvuil kan. Rik biedt aan mee te betalen aan een nieuwe, maar daar is Julian te trots voor. Hij regelt een tweedehandse koelkast, maar Saskia herinnert ‘m er aan dat de aanmaningen binnen blijven komen. Ze kunnen geen geld meer uitgeven wat ze niet hebben.

Daarmee is Dolly nog niet gevonden. Merel is bezeten met het vinden van ’t beest en begrijpt niet dat haar ouders noodgedwongen terug moeten naar hun werk. Ze besluit te spijbelen van school en hangt overal in Meerdijk posters op. In De Koning wordt ze echter betrapt door Julian die z’n dochter de les leest: ze geven echt allemaal om Dolly, maar zonder geld zijn ze nergens als gezin. Saskia deelt haar zorgen om Dolly met Anton die regelt dat ze wat eerder weg kan om te gaan zoeken, maar aan het eind van de dag is ze nog steeds niet terecht. Kort daarop wordt Dolly in een steegje gevonden door een bekende man die belooft goed voor haar te zorgen.

En verder: De hoerenkast van Meerdijk heet Madame Jeanette, Lana is Q nog niet vergeten en Ludo’s selfies zijn een masterclass in ongemak.

Meer over:

Reageren