Spoilers!

Komende week in GTST: Potpourri der psychologie en morbide moederverdriet

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Janine die in pure paniek begon te gillen toen ze een voorbijganger aanzag voor de dode seriemoordenaar Hein Lisseberg.

Janine zoekt hulp

Janine blijkt al weken last te hebben van angstdromen en waanbeelden waarin ze achtervolgd wordt door Hein. Ze dacht dat het vanzelf wel over zou gaan en voerde daarom haar strijd in stilte. De angstaanvallen komen echter terug en Ludo krijgt door dat zijn vrouw iets dwarszit. Samen besluiten ze dat het beter is als Janine in therapie gaat. Linda weet precies wie ze daarvoor moet hebben: psycholoog Rob Bekkers. Ze sleept Janine mee naar Robs behandelruimte in het ziekenhuis en staat erop dat hij meteen tijd voor hen maakt. Rob is best bereid Janine te helpen, maar dwingt Linda te vertrekken. Janine neemt Bekkers in vertrouwen over haar gevoel en meent zelf dat EMDR kan helpen bij haar posttraumatische stressstoornis. Als Rob echter voorstelt dat ze haar trauma onder hypnose opnieuw gaat beleven, stormt ze uit angst weg. Eenmaal thuis beweert Janine tegen Ludo dat ze zich heus al stukken beter voelt.

Linda, zoek hulp

Rob heeft al weken last van Linda die hem er van probeert te overtuigen dat ze gevoelens voor elkaar hebben. Het begint deze week echter op een obsessie te lijken. Ze lokt hem onder valse voorwendselen naar haar huis, zorgt dat de kinderen een avondje weg zijn en zodra Rob binnen is staat ze al snel in d’r lingerie. Rob negeert haar versierpogingen en wil direct weg maar de deur zit op slot en Linda laat de sleutel in haar BH glijden. Hij blijkt immuun voor al die verleiding en roept haar hard tot de orde. Ze ziet ook wel in dat ze iets te hard van stapel loopt en biedt haar excuses aan. Daarmee lijkt de lucht geklaard, tot ze zich weer opdringt als Janine voor therapie komt. Rob zet Linda zijn behandelruimte uit en dreigt aangifte te doen wegens stalking als ze niet uit zijn buurt blijft. Maar Linda geeft niet zomaar op.

Daan zoekt hulp

Rob treft deze week ook Daan in zijn spreekkamer nadat de jonge vader onbedoeld baby Louise in de auto had achtergelaten. Daan is in shock door zijn eigen nalatigheid, doodsbang dat Laura gelijk krijgt en hij inderdaad een ongeschikte vader is die zijn kind verwaarloosd. Tijdens zijn eerste sessie met Rob komen hele andere dingen naar boven. Hij is niet alleen bang maar ook vooral boos op zijn overleden opa Eduard, zijn laconieke adoptieouders en vooral zijn biologische moeder die hem domweg verkocht heeft. Volgens Rob is het niet meer dan logisch dat Daan moeite heeft onvoorwaardelijke liefde te geven als hij dat zelf nooit heeft ervaren. Enigszins gerustgesteld besluit Daan dat het hoe dan ook verstandig is een vaste oppas voor Louise te regelen. Als de oppasdienst niet kan helpen, plaatst hij een advertentie voor een nanny of au pair. Tot zijn grote verbazing komt Laura opdagen. Ze had een valse naam gebruikt omdat ze bang was dat Daan haar anders sowieso zou weigeren, maar ze wil heel graag de oppas van Louise worden.

Laura's beknellende belofte

Die beslissing heeft vooral te maken met een tragisch telefoontje dat Laura eerder die week uit Canada kreeg. Ze krijgt Rosie aan de lijn, de buurvrouw van haar goede vriendin Maria die schokkend nieuws heeft: Maria is dood in huis gevonden, vermoedelijk werd een hersenbloeding haar fataal. Naast haar eigen verdriet zit Laura ook met een heel ander probleem: nu zowel Maria als Eduard Stern zijn overleden is zij nog de enige die weet dat Maria de biologische moeder van Daan is. Ze had beloofd haar mond te houden, maar kan ze dat nu nog wel maken? Wanhopig neemt ze Anton in vertrouwen en samen zijn ze het eens dat het beter is als ze toch een manier vindt haar mond te houden. Daan heeft er nu Maria dood is niets meer aan en ook Rik schiet er weinig mee op.

Riks verdriet

Laura moet hoe dan ook aan Rik vertellen dat zijn moeder is overleden. Het nieuws is zo heftig dat hij het in eerste instantie niet kan geloven. Het kan niet waar zijn en is vast een misplaatste grap: hij had Maria al een poosje niet gebeld dus daarom laat ze nu haar buurvrouw beweren dat ze dood is. Als Laura hem laat bellen met Rosie kan hij de droevige realiteit niet langer ontkennen. Rik barst in huilen uit en verwijt het zichzelf dat ‘ie zijn moeder terug naar Canada liet gaan terwijl ze juist bij hem wilde zijn. Als hij niet zo egoistisch was geweest, had ze misschien nog wel geleefd. Zoe en Laura proberen hem te troosten: het leven is soms gruwelijk oneerlijk, daar kan hij niets aan doen. Rik vertrekt daarop samen met Zoe naar Canada om de uitvaart van zijn moeder te regelen.

Amirs bekentenis

Het huwelijk van Sjors en Amir staat nog altijd op losse schroeven nu beide aanstaande echtelieden te koppig zijn hun problemen te bespreken. Nina en Bing draaien overuren om de boel te lijmen en Nina houdt zelfs de bruidsjurk van Sjors achter om te voorkomen dat Sjors de complete bruiloft binnen een dag afblaast. Amir probeert het goed te maken met een romantisch gebaar, maar Sjors is zo gekwetst dat ze hem opnieuw afwijst. Amir besluit daarop écht open kaart te spelen en de reden voor zijn obstinate gedrag te onthullen. Diep van binnen is hij er van overtuigd dat het leven hem niet gelukkig getrouwd wil zien: hij trouwde immers twee keer met Farah en dat liep beide keren slecht af. Amir wil Sjors niet kwijt, daarom deed hij onbewust alles om het huwelijk te vermijden. Sjors begrijpt die wonderlijke logica enigszins, maar is vooral blij dat hij uit liefde handelt. Ze stelt hem gerust en nu lijkt níets hun huwelijk meer in de weg te staan.

Anton leeft de liefde

Anton geniet met volle teugen van zijn nieuwe leven én de stiekeme liefde. Maar een relatie met een veel jongere, energieke vrouw als Shanti breekt de bijna zestiger toch een beetje op. Hij probeert haar bij te houden, maar kan al dat intensieve sporten en feesten tot de late uurtjes moeilijk volhouden. Shanti verzekert hem echter dat ze hoe dan ook van ‘m houdt. Ludo is minder begripvol: tot twee keer toe probeert hij deze week zijn vriend tot de orde te roepen. Anton wil niets weten van al dat goedbedoelde advies en noemt hem zelfs 'opa'. Tiffy krijgt echter door dat er iets speelt tussen Shanti en haar vader en confronteert de nagelstyliste met haar vermoedens. In eerste instantie ontkent Shanti nog, tot ze op advies van Tiffy besluit haar gevoel te volgen. Ze vertelt een dolblije Anton dat wat haar betreft iedereen mag weten dat ze verliefd zijn.

Lana's lucratieve loucheheid

Lana en Jojo zitten nog altijd tot hun nek in de schulden, tot Lana een creatieve maar weinig legale manier bedenkt om snel aan geld te komen. Haar klasgenoot Mees heeft schatrijke ouders in Zwitserland die hun zoon graag geld willen sturen, maar Mees heeft om onduidelijke redenen geen Nederlandse rekening. Lana zou het zelf willen doen, maar Sjors heeft haar pinpas ingenomen zolan ze nog schuld heeft. Daarom stelt ze voor dat Jojo haar bankrekening een dagje ter beschikking stelt om de transactie te voltooien. Mees pint dan het geld en laat als dank een mooi bedrag achter voor de meiden. Jojo vindt het een vaag verhaal en vreest het ergste, maar laat zich uiteindelijk toch overhalen. Ze zit de hele dag enorm in de stress en vertelt uiteraard niets tegen Rover die niets snapt van haar afwezige gedrag. Wonderwel lijkt Mees woord te houden: na een dag heeft ze haar pas terug en staat er genoeg op haar rekening om al haar schulden in één klap af te betalen.

Wensen- en moederlijstjes

Lucas en Flo willen nog steeds graag een kindje, maar hun beoogde wensmoeder Boukje bedankte voor de eer toen Flo traag zaad bleek te hebben. Daardoor moeten de mannen op zoek naar een ander en dat valt niet mee omdat ze totaal verschillende eisen stellen. Flo wil het liefst een zo ecologisch verantwoord type terwijl Lucas het vooral belangrijk vindt dat ze een beetje hip is en goed haar heeft. Als ze er samen niet uitkomen, besluit Flo een knieval te doen: hoe graag hij ook zelf een kindje wil, hij vindt het ook geen punt als ze Lucas zaad gebruiken. Maar wie moet de ontvanger worden? Na een brainstormsessie met Nina is Lucas er helemaal klaar mee tot hij ineens een ingeving krijgt: Tiffy zou de perfecte draagmoeder zijn!


En verder: Aysen moedert tegen wil en dank, sinds Q weg is komt niemand meer in de supermarkt en met bijna 6000 afleveringen op de teller kan Laura ondanks alle ellende nog shinen als de beste.

Meer over:

Reageren