Spoilers!

Komende week in GTST: Nopende noodsituaties en het knagend kerstverdriet

8 december 2022 06:47 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Laura die vreesde dat Shanti zichzelf wat aan zou doen in haar flatje.

Shanti’s zorgwekkend gedrag

Shanti heeft de muziek zo hard staan dat buren in de flat de politie bellen. Agent-in-training Merel en haar stagebegeleider Danny komen op de oproep af en weten Shanti’s aandacht te trekken. Ze doet de deur open en staat het gezelschap te woord.

Shanti krijgt politiebezoek
Shanti krijgt politiebezoek

Danny concludeert dat Shanti geen gevaar voor zichzelf vormt, zeker als ze belooft een koptelefoon te dragen voor de muziek. Onverrichterzaken gaan Merel en Danny op de koffie bij de Verduyntjes waar Danny kennis maakt met het gezin tot Rik ineens voor de deur staat. Laura was bang dat hij niet zou komen, maar hij kon haar noodoproep niet negeren. Rik ontdekt dat Shanti het slot in de voordeur heeft laten vervangen, maar hij stapt met ’t zelfde gemak over het balkon van de Verduyntjes om zijn vrouw te confronteren.

Shanti en Rik hebben weer contact
Shanti en Rik hebben weer contact

Shanti doet open en wat volgt is een moeilijk, maar belangrijk gesprek. Voor het eerst in weken hebben ze contact en lijkt iemand echt tot haar door te kunnen dringen. Toch wil Shanti na een tijdje dat Rik weer gaat, ondanks zijn oprechte pogingen haar te helpen. Rik keert onverrichterzake terug naar de Verduyntjes waar hij op de bank de situatie bespreekt. Iedereen uit zijn of haar goed bedoelde zorgen om Shanti. Wat ze niet weten is dat Shanti hun lieve woorden opvangt als ze op haar balkon staat. Het raakt haar.

Shanti hoort voor het eerst hoe haar vrienden denken
Shanti hoort voor het eerst hoe haar vrienden denken

De volgende dag meldt Shanti zich in De Koning. Ze wil weer aan het werk, maar dit keer in alle rust en redelijkheid. Ze lijkt weer langzaam een beetje de oude te worden. Dat Rik haar een foto stuurt van de schelpenengel die hij al weken in het duinhuisje bouwt komt wel onverwacht. Niemand heeft door hoe moeilijk ze het er mee heeft, maar ze zet door.

Shanti gaat weer aan het werk
Shanti gaat weer aan het werk

Kerst bij de Sanders

Bing en Nina hebben slecht nieuws voor de kinderen: dit jaar vieren ze kerst niet bij opa en oma, maar gewoon gezellig thuis omdat papa en mama ruzie met opa hebben. Manu vindt het maar stom, dat moeten ze gewoon goed maken. Nola is het daar mee eens en ze besluit stiekem Janine een berichtje te sturen in de hoop dat oma kan bemiddelen bij het slepende conflict. 

Nola merkt dat er iets goed mis is in de familie
Nola merkt dat er iets goed mis is in de familie

Luuks kerstafkeer

Linda denkt een goede beurt te maken bij Luuk door de huisartsenpraktijk klaar voor de kerst te maken. Ze pakt wel heel erg uit: zowel de spreek- als wachtkamer zijn een winterwonderland geworden. Luuk reageert niet blij: hij wil dat ze alles het liefst zo snel mogelijk weghaalt.

Linda slaat de plank mis bij Luuk
Linda slaat de plank mis bij Luuk

Linda snapt er niets van. Zeker als ze een telefoontje van Luuk opvangt waarin hij kilo’s groenten bestelt om rond de feestdagen voor een heel legioen eten te koken. Waarom heeft hij haar niet uitgenodigd? Luuk legt het haar allemaal uit: hij maakt ieder jaar liters soep die hij verkoopt op de kerstmarkt om zo de kas van de daklozenopvang te spekken.

Luuk is eerlijk tegen Linda
Luuk is eerlijk tegen Linda

En dat hij niet van kerst houdt komt door een jeugdtrauma. Luuks vader was een alcoholist met losse handjes. Toen Luuk een puber was vocht hij uitgerekend met kerst terug. Zijn vader viel tegen de boom aan waarin nog echte kaarsjes hingen. Het huis vatte vlam en diezelfde avond nog kwam Jeugdzorg om de kinderen in een pleeggezin onder te brengen. Luuk kan de feestdagen nog altijd niet los zien van dat trauma.

Luuk blijkt een kersttrauma te hebben
Luuk blijkt een kersttrauma te hebben

Saskia’s feestdagendip

Saskia ziet als een blok op tegen de feestdagen zonder Julian. Het liefst zou ze 24 december in bed kruipen en er 2 januari weer uit kruipen. Dat laten de rest van de Verduyntjes niet gebeuren. Steef en Henk brengen een kerstboom mee die iedereen vrolijk komt optuigen. Saskia doet haar best leuk mee te doen. Omdat Steef zijn profielwerkstuk heeft ingeleverd neemt ze hem en Demi een avondje mee naar Comedy Night in Boks. Maar de avond eindigt toch in tranen als ze beseft hoe erg ze Julian mist.

Saskia kan niet in de kerstsfeer komen
Saskia kan niet in de kerstsfeer komen

Steef, Demi en Merel besluiten het hun moeder makkelijk te maken: ze hebben eigenlijk al eens kerst gevierd vlak voordat Julian de cel in ging, dus deze keer slaan ze gewoon over. Geen boom in huis, geen versieringen, alleen gezellig met z’n allen bij elkaar. Tussen de bedrijven door maakt Demi zich zorgen: ze is in de race om een solo te mogen zingen tijdens de kerstmarkt. Maar de kans is aanwezig dat ze een klasgenootje van haar kiezen.

De Verduyntjes pakken kerst anders aan
De Verduyntjes pakken kerst anders aan

Cato hartje Stefano

Stefano kan het nog altijd niet verkroppen dat Daan en Cato samen zijn. Hij gedraagt zich dan ook onuitstaanbaar als het stel met een kerstboom op kantoor komt. Stefano weigert de boom in zijn kamer te hebben en dat doet Cato zeer.

Cato houdt enorm van kerst
Cato houdt enorm van kerst

Een van de tradities die Stefano en Cato hadden in New York was samen de kerstboom versieren. Ze is te trots om Stefano rechtstreeks op zijn gedrag aan te spreken, dus doet Daan het. Stefano schrikt van zijn gedrag en besluit het bij te leggen met Cato. Uiteraard tuigen ze samen de boom op.

Daan vertelt Stefano de waarheid over Cato
Daan vertelt Stefano de waarheid over Cato

Maar verder is Cato vooral druk met Daan. Ze werken het volgende punt op hun dates-strippenkaart af: een romantisch etentje in De Rozenboom inclusief bezoek aan de Comedy Night en een overnachting. Het stel geniet van elkaar en kan moeilijk bevatten dat het over koud 2 weken voorbij is.

Daan en Cato hebben alleen oog voor elkaar
Daan en Cato hebben alleen oog voor elkaar

Demi’s oppaskroost

Om wat extra geld voor Sinterklaasinkopen te verdienen nam Demi de zorg voor meerdere oppaskinderen voor haar rekening. Het kroost is er nog steeds en Marwan vindt het steeds lastiger dat zijn huis een soort kinderdagverblijf wordt waar hij geen moment rust heeft. Maar het is tegen Demi’s principes om te stoppen en haar afspraken met de ouders niet na te komen.

Marwan trekt alle oppaskinderen niet meer
Marwan trekt alle oppaskinderen niet meer

Daarbij heeft Demi goede redenen om zoveel mogelijk te willen verdienen. Niet alleen omdat ze haar moeder financieel wil steunen, maar ook omdat ze permanent in het Paleis wil gaan wonen. Marwan heeft als Daan straks met Louise naar Milaan vertrekt sowieso een nieuwe huurder nodig en hij steunt haar voorstel. 

Marwan helpt met frisse tegenzin
Marwan helpt met frisse tegenzin

Laura’s kersttwijfels

Laura en Henk zijn weer samen, maar hun problemen zijn nog altijd dezelfde. Henk wil het liefst zoveel mogelijk bij haar zijn, maar Laura overweegt kerst te gaan vieren bij Jef en Robert in Frankrijk. Om sowieso de feestdagen goed door te komen gaat ze alvast langs bij de huisarts om haar Parkinson medicatie op te halen.

Jef wil graag kerst vieren met Laura
Jef wil graag kerst vieren met Laura

Ook heeft ze een goed gesprek met Linda die haar er op wijst dat ze voor niemand hoeft te bewijzen dat ze met Parkinson zelfstandig kan zijn. Laura bezweert dat dát niet het probleem is. Ze wil simpelweg ook tijd voor zichzelf houden en eens een nachtje alleen slapen. Maar hoe maakt ze dat Henk duidelijk?

Linda houdt Laura een spiegel voor
Linda houdt Laura een spiegel voor

Ludo’s veiligheidskwestie

Ludo ontving vorige week een kogelbrief van een mysterieuze partij. Hij vermoedt dat de vrienden van Barry de Bever erachter zitten, maar hij sluit zelfs niet uit dat Billy en Richard hem nog een hak willen zetten. Daan stelt een bodyguard voor, maar daar wil Ludo in eerste instantie niet aan.

Ludo weigert een bodyguard
Ludo weigert een bodyguard

Wat niet meehelpt is dat Janine uitgerekend nu een hele nieuwe, hele publieke baan heeft. De presentatrice van talkshow In de Roos heeft vlak voor de live-uitzending haar neus gebroken bij een fietsongeluk. Janine moet onverwacht haar taken overnemen en dat gaat ondanks goedbedoelde bemoeienis van Linda boven verwachting goed. Haar tv-debuut valt zo in de smaak dat ze de komende weken mag blijven presenteren tot het vaste gezicht weer hersteld is. 

Janine is de Eva Jinek van Meerdijk
Janine is de Eva Jinek van Meerdijk

Ludo is bij de eerste uitzending aanwezig en laat zich door Daan overtuigen dat een bodyguard en extra veiligheidsmaatregelen echt noodzakelijk zijn. Nog diezelfde avond merkt Janine dat er wat speelt als de code van het hek ineens veranderd blijkt. Ludo vertelt haar over de kogelbrief en Janine is niet alleen boos maar vooral emotioneel: daar gáát hun leven met leuke dingen weer.

Ludo biecht de kogelbrief op
Ludo biecht de kogelbrief op

In de dagen die volgen groeit Ludo’s angst en paranoia. Hij schrikt van geluiden midden in de nacht en loopt gewapend door het donkere huis om de vermeende inbrekers te grijpen. Het blijkt Stefano die een film kijkt. Een dag daarop krijgt Ludo een anoniem telefoontje. Niemand zegt iets, maar Ludo is ernstig geïntimideerd door de zware ademhaling. Als hij ophangt blijkt het dat Stefano de anonieme beller is. Hij knipt snel het SIM-kaartje doormidden waarmee hij gebeld heeft. Niemand kan hem traceren.

Stefano maakt Ludo langzaam gek
Stefano maakt Ludo langzaam gek

Merel biecht op

Merel en haar stagebegeleider Danny hebben een open en eerlijk gesprek na de melding bij Shanti. Danny vond het leuk Merels familie te ontmoeten, al vraagt hij wel af waar haar vader is. Merel geeft toe dat hij vast zit maar géén crimineel is. Danny reageert zo begripvol dat het gevoelens in zijn stagiaire lijkt los te maken.

Merel vertelt Danny over haar vader in de bak
Merel vertelt Danny over haar vader in de bak

Al snel blijkt dat Merel iets meer voor Danny voelt dan vriendschap. Aan het eind van haar stageperiode nodigt ze zichzelf uit voor de wekelijkse borrel van de politie in De Koning waar ze uiteraard op haar paasbest verschijnt. Ze gloeit helemaal als Danny haar aan zijn collega's voorstelt als de beste stagiaire van het afgelopen jaar. 

Merel is weg van stagebegeleider Danny
Merel is weg van stagebegeleider Danny

Ludo's eenzame kerst

Aan het eind van de week blijkt hoe diep de kloof is tussen Ludo en Nina. Op verzoek van Nola gaat Janine langs om te bemiddelen. Ze vertelt Nina zelfs over de kogelbrief en de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Wat als er iets met haar vader zou gebeuren, wil ze dan echt dat de ruzie niet is bijgelegd? Nina weigert te zwichten voor emotionele chantage. 

Janine waagt zich aan emotionele chantage
Janine waagt zich aan emotionele chantage

Ondertussen is in huize Sanders de sfeer tot een dieptepunt gezakt. Janine heeft geen zin meer om de kerstboom op te tuigen nu de halve familie niet komt. Ludo klaart de klus daarom zelf maar, in de hoop dat het toch nog goed komt. Hij haalt de woede van Stefano op de hals als hij 'm vraagt in ieder geval voor Daans dochter Louise een cadeautje te kopen. De gedachte dat Daan bij een Sanders kerstviering komt steekt 'm enorm.

Ludo blijkt als de beste kerstbomen te kunnen versieren
Ludo blijkt als de beste kerstbomen te kunnen versieren

Stefano stookt echter het vuurtje nog wat verder op door Bing in te fluisteren dat Ludo in de problemen zit en dat hij er goed aan zou doen zijn kinderen uit de buurt van opa te houden. Als Nina hem vertelt over de kogelbrief versterkt dat de noodzaak voet bij stuk te houden alleen maar. Ze blijven met kerst thuis. Toch valt het Nina zwaar. Zeker als Janine haar een foto stuurt van hoe mooi de kerstboom is geworden.

Janine bespeelt Nina
Janine bespeelt Nina

En verder: Nina kampt met een kapotte vaatwasser, er treden echte komieken op tijdens Comedy Night en Manu had zich ernstig verheugd op de kerstcadeautjes bij opa en oma.

Manu baalt van een dreigend gebrek aan kerstcadeautjes
Manu baalt van een dreigend gebrek aan kerstcadeautjes

Meer over