Spoilers!

Komende week in GTST: Schamele Sintvieringen en de koelbloedige kogelbrief

1 december 2022 02:12 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Nina en Bing die ontdekten dat Ludo achter de gewelddadige arrestatie van Barry de Bever zat waar Nola bij gewond raakte.

Ludo’s regelrechte rotweek

Ludo ondervindt direct de gevolgen van zijn actie. Nina en Bing zouden met de kinderen Sinterklaas vieren bij Ludo en Janine maar keren direct huiswaarts. Nina licht Janine met een appje in en zij stuurt Ludo direct langs om excuses te maken. Het heeft echter weinig zin. Nina gelooft niets meer van wat hij zegt, daarvoor heeft ze het al te vaak gehoord. Ze gaat stug door met het voorbereiden van een Sinterklaasavond thuis. Janine is zo pissig dat ze met cadeaus en al naar Nina gaat en Ludo alleen achterlaat.

Ludo vindt dat hij juist gehandeld heeft
Ludo vindt dat hij juist gehandeld heeft

Stefano kijkt gek op als hij zijn broer moederziel alleen aantreft. Maar Ludo heeft ook nog een surprise voor hem: niet hij maar Daan gaat naar Milaan om het veilinghuis te runnen. Stefano reageert verrassend begripvol. Hij biedt zelfs aan te bemiddelen bij Nina. Maar het blijkt vooral een manier om zijn eigen plan voort te zetten. Op subtiele wijze weet hij te stoken tussen vader en dochter. Stefano laat Nina inzien dat ze nooit van Ludo’s goedbedoelde bemoeizucht af zal komen tenzij ze radicale stappen neemt.

Stefano drijft een wig tussen Nina en Ludo
Stefano drijft een wig tussen Nina en Ludo

Daar heeft Ludo uiteraard geen weet van en zijn aandacht is sowieso afgeleid als hij de post openmaakt en een kogelbrief aantreft. Hij roept de hulp van Daan in en laat het projectiel natrekken in een lab op vingerafdrukken en DNA-sporen maar de afzender lijkt duidelijk: Barry de Bever en zijn consorten.

Ludo laat de kogelbrief direct onderzoeken
Ludo laat de kogelbrief direct onderzoeken

Stefano doet ondertussen alles om zo behulpzaam mogelijk te zijn. Al roept hij net iets te vaak dat Ludo er vermoeid uitziet, deel van het grotere plan om zijn broer handelingsonbekwaam te laten verklaren. Ludo krijgt een nog grotere schok te verwerken als Nina onverwacht op de stoep staat om te vertellen dat ze alle contact met hem verbreekt. Alleen zo kan ze voor haar gezin zorgen.

Nina wil niets meer met haar vader te maken hebben
Nina wil niets meer met haar vader te maken hebben

Daan vertrekt

Daan is eerlijk tegen Cato over zijn baan in Italië en zijn twijfels. Zij maakt het ‘m makkelijk: die kans moet hij niet laten lopen. Hij zou de job immers toch ook hebben aangenomen als ze niet net samen waren? Samen besluiten ze er drie onvergetelijke weken van te maken tot hij en Louise direct na de kerstdagen vertrekken.

Daan en Cato maken er het beste van
Daan en Cato maken er het beste van

Daan en Cato kunnen in de dagen die volgen hun handen amper van elkaar af houden. Stefano weet nog van niks, maar schrikt zich rot als Cato hem bijpraat. Ze heeft echter geen geduld of begrip voor zijn verontwaardiging.

Stefano reageert slecht op de relatie tussen Daan en Cato
Stefano reageert slecht op de relatie tussen Daan en Cato

Opaklaas en de ziekenboeg

De Verduyntjes zijn druk met de voorbereidingen van Sinterklaasavond. Het plakband is niet aan te slepen voor de surprises en zelfs Julian doet vanuit de gevangenis mee. De stress slaat Steef wel om het hart als hij last minute een surprise namens zijn vader moet maken en de geboekte hulpsinterklaas en piet afbellen. Henk en Pim weten raad. Terwijl de Verduyntjes en Marwan gezellig aan de gourmet zitten komen ze verkleed als Sint en Piet binnengezet met cadeautjes en een hoop gezelligheid. Opaklaas wil alle Verduyntjes op schoot hebben om een stichtelijk woord tot hen te richten.

Henk en Pim zijn Opaklaas en Piet
Henk en Pim zijn Opaklaas en Piet

Hij is trots op Saskia en hoe ze alle ballen in de lucht houdt, vindt het geweldig hoe Demi naast school ook de zorg voor Tom en heel wat oppaskinderen heeft en wenst Merel veel succes met haar opleiding al mag ze best wat liever zijn.

Opaklaas is goed op de hoogte van alle Verduyntjes
Opaklaas is goed op de hoogte van alle Verduyntjes

Steef krijgt niet mee wat de Sint allemaal zegt, eenmaal op de knie krijgt hij zo’n extreme angstaanval dat hij voor het oog van z’n familie in elkaar zakt. Iedereen schrikt zich rot, maar Marwan weet precies wat er gaande is en krijgt Steef rustig. Saskia is in shock: hoe heeft ze dit al die maanden niet kunnen weten? Ze stuurt iedereen onmiddellijk naar huis, ook al is er amper nog een pakje opengemaakt. Al haar focus gaat nu uit naar Steef. Ze vertroetelt haar zoon en rekent zijn lot zich vreselijk aan. Er moet iets veranderen. Ze wil minder gaan werken om meer tijd aan het gezin te kunnen besteden.

Steef zit met de handen in 't haar
Steef zit met de handen in 't haar

Daarom gaat ze de volgende dag naar Laura om alsnog in te gaan op haar aanbod financieel bij te springen. Tot Saskia’s grote verrassing doet Henk open. Na de desastreuze Sintviering was de oude baas naar Laura gewandeld om zijn verhaal te doen. Oude liefde roest niet: ze zijn weer samen.

Henk en Laura vieren de liefde
Henk en Laura vieren de liefde

Laura is maar wat graag bereid Saskia uit de brand te helpen. Ze vindt het geen probleem 5000 euro voor haar vrij te maken zodat de Verduyntjes meer ademruimte hebben. Saskia is zo opgelucht dat ze iedereen de dag na pakjesavond bij elkaar roept om het feest écht te vieren.

De Verduyntjes maken pakjesavond een dag later af
De Verduyntjes maken pakjesavond een dag later af

Rik en Shanti modderen verder

Nu Saskia weer iets meer ademruimte heeft kan ze zich bekommeren om buurvrouw Shanti. Ze trekt zich steeds meer terug in huis waar ze obsessief bezig is met koken en baken. Als Saskia door het raam ziet dat Shanti haar baksels direct weggooit, weet ze dat er iets goed mis is.

Shanti is manisch aan het bakken geslagen
Shanti is manisch aan het bakken geslagen

Saskia deelt haar zorgen met Laura en Daan en gezamenlijk besluiten ze Shanti thuis op te zoeken voor een mini-interventie. Shanti zit er niet direct op te wachten en doet alsof alles goed gaat. Maar ze kan haar gemaakt-vrolijke houding niet lang volhouden.

Saskia, Laura en Daan komen Shanti helpen
Saskia, Laura en Daan komen Shanti helpen

Shanti breekt in tranen uit als ze toegeeft niet te weten hoe ze verder moet. Het koken is puur een afleiding om de tijd te vullen… Maar diep van binnen voelt ’t alsof het leven nooit meer leuk wordt. Volgens Laura is het begin van de oplossing veel praten. Ze biedt aan met haar mee te gaan naar een lotgenotencontactgroep.

Shanti denkt dat het leven nooit meer leuk wordt
Shanti denkt dat het leven nooit meer leuk wordt

Ondertussen gaat het met Rik niet veel beter. Als hij langskomt in Boks en ziet hoe zeer Bing omhoog zit, biedt hij aan bij te springen. Maar al na één dienst is duidelijk dat hij nog lang niet klaar is om aan het werk te gaan. Rik kan niet meer tegen de drukte en harde geluiden. Bing stuurt hem voor z’n eigen bestwil naar huis. In de duinen werkt hij aan zijn eigen eerbetoon aan Jasmijn: een engel gemaakt van schelpen.

Rik is nog niet klaar om te gaan werken
Rik is nog niet klaar om te gaan werken

Nola voor het lapje

Nola dacht dat alles weer bij het oude zou zijn zodra de hechtingen uit haar gezicht mogen. Dokter Bos heeft slecht nieuws: de wond heelt prima, maar om haar oog nog zoveel mogelijk te ontzien moet ze voorlopig nog een ooglapje dragen.

Nola baalt vreselijk van haar oogmasker
Nola baalt vreselijk van haar oogmasker

De modebewuste tiener baalt vreselijk en zit vreselijk te mokken thuis. Zo erg dat zelfs Nina het beu wordt en haar flink de les leest. Maar Nina draait al snel bij. Ze ontwerpt zelfs speciale, iets modieuzere ooglapjes voor Nola en het hele gezin.

Nina maakt ooglapjes voor iedereen
Nina maakt ooglapjes voor iedereen

Merels eerste aanhouding

Merel verveelt zich stierlijk tijdens haar stage bij politie Meerdijk. Ze krijgt van agent Danny nog steeds alleen maar papierwerk. Dat verandert als er een melding binnenkomt van een zakkenroller bij buurtsuper El Amrani.

Merel is het papierwerk beu en wil actie
Merel is het papierwerk beu en wil actie

Danny twijfelt nog of het verantwoord is Merel mee te nemen. Haar broer, opa en ex werken immers in de zaak. Er is niet veel tijd voor discussie dus Merel gaat mee. Maar bij de arrestatie gaat het mis als de jonge crimineel dreigt haar op te zoeken zodra hij weer vrij is.

Merel is verstijfd van schrik op haar eerste dag
Merel is verstijfd van schrik op haar eerste dag

Merel is behoorlijk geschrokken van het voorval en baalt dat ze bevroor. Danny ziet het anders: het is juist goed dat Merel angst kan voelen en niet als een overmoedige rekruut met bewijsdrang op hem was gesprongen. Hij belooft haar dat het goed komt. Ineens ziet Merel haar begeleider met andere ogen.

Merel moet nog veel leren over politiewerk
Merel moet nog veel leren over politiewerk

Linda, Luuk en de liefde

Linda weet niet goed wat ze met Luuk aan moet. Na hun nacht samen maakte hij duidelijk niet het type te zijn voor vaste relaties. Linda ging daar niet te diep op in, maar nu hij geen aanstalten maakt weer met haar af te spreken wordt ze achterdochtig. Ze luistert zelfs zijn telefoongesprekken af.

Linda houdt Luuk heel subtiel in de gaten
Linda houdt Luuk heel subtiel in de gaten

Het helpt allemaal niet mee dat Luuk spontaan een middagje met Ludo gaat vissen terwijl hij ook met Linda had kunnen lunchen. Ludo en Luuk hebben een goed gesprek over leven, werk en liefde. Luuk wil ongebonden zijn en zo min mogelijk verantwoordelijkheden hebben. Ludo beticht hem van bindingsangst.

Ludo blijkt een natuurtalent als visser
Ludo blijkt een natuurtalent als visser

Terwijl de mannen aan zee een baars vangen zit Linda op de bank bij Janine te mokken over de situatie met Luuk. Ze schrikt zich rot als Luuk en Ludo ineens op de stoep staan met hun inmiddels al gerookte zeebaars. Het wordt een passief agressief etentje waarin Linda voortdurend verwijten maakt richting Luuk tot hij aangeeft van alles voor haar te voelen.

Luuk heeft dankzij Linda geen ontspannen etentje
Luuk heeft dankzij Linda geen ontspannen etentje

Shanti slaat door

Aan het eind van de week gaat Shanti in op Laura’s voorstel een lotgenotengroep te bezoeken. Ze gaat in haar eentje en wordt liefdevol opgevangen door andere ouders die in een kringgesprek hun verhaal doen. Maar na een tijdje worden de verhalen over verdriet, rouw en gedeelde herinneringen Shanti echt teveel.

Shanti's eerste keer bij de lotgenotengroep
Shanti's eerste keer bij de lotgenotengroep

Ze vertrekt en gaat richting De Koning waar Laura benieuwd is naar haar ervaringen. Shanti scheldt haar de huid vol: iedereen daar had het over mooie herinneringen aan hun ‘dooie kinderen’ en Shanti heeft niets van Jasmijn om te herinneren. Geen woordjes, geen stapjes, niet eens de kleur van haar ogen. Ze gaat woest naar huis.

Laura moet Shanti's boosheid ontgelden
Laura moet Shanti's boosheid ontgelden

Later die avond blijkt Shanti helemaal losgeslagen. Met de muziek keihard aan staat ze binnen te koken en ze reageert nergens op. Steef belt Laura die langskomt maar ook niks kan doen. Uit pure wanhoop belt ze Rik om te komen helpen. Het gaat echt niet meer. Rik weigert echter... Ze moet dokter Bos maar bellen.

Laura roept ten einde raad de hulp van Rik in
Laura roept ten einde raad de hulp van Rik in

En verder: Julian is over 124 dagen vrij, Meerdijk heeft Britse toeristen met blowproblemen en Linda staat ook werkelijk alles.

Linda past in het oude huispak van dochter Sam
Linda past in het oude huispak van dochter Sam

Meer over