Spoilers!

Komende week in GTST: Slinkse Sintvieringen en de bittere borstplaat beslissing

22 November 2019 20:30 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Ludo die Janine niet bij mocht staan in haar aanstaande strijd tegen borstkanker.

Duivels dilemma

Janine was in eerste instantie opgelucht toen de arts haar vertelde dat er geen uitzaaiingen waren. Ze meende dat dit de behandeling behapbaar maakte, maar krijgt deze week een klap als ze de twee behandelopties hoort: een volledige borstamputatie óf een zware chemokuur met borstsparende operatie. Beide opties doen haar gruwen, maar Janine wil zo snel mogelijk van de tumor af en kiest daarom voor de amputatie. Dit tot verbijstering van Nina en Lucas die het veel te ingrijpend vinden en menen dat hun moeder niet verminkt door het leven mag. Dit maakt Janine boos: het is haar lichaam immers. Hoe moeilijk ze het ook vindt om gehavend door het leven te gaan, de borsten gaan er af. Nina is zo over haar toeren heen dat ze zelfs bij Ludo aanklopt voor hulp, maar hij weigert met Janine te gaan praten uit respect voor haar beslissing.

Ondertussen is Janine ook aan het twijfelen geslagen. Zeker als het besef indaalt wat een leven zonder borsten zou betekenen. Maar maandenlang doodziek van een chemokuur zonder garantie dat het aanslaat is ook zo wat. Uiteindelijk biedt een gesprek met haar ‘kankervriendin’ Eva uitkomst. Ze helpt Janine letterlijk en figuurlijk te aarden door met een boom te knuffelen en laat haar inzien dat in deze fase een amputatie wellicht toch te rigoureus en definitief is. Tot opluchting van haar familie laat Janine haar oncoloog weten zo snel mogelijk met de chemo te willen starten.

In de aanloop naar de start van de behandeling besluit Janine alvast Sinterklaas met haar dierbaren te vieren. Niemand spreekt de vrees uit dat het weleens haar laatste keer kan zijn, maar onbewust voelde Janine dat al aan door voor iedereen peperdure cadeaus te kopen. Gelukkig beurt Lucas zijn moeder op met een tegoedbon voor een Sinterklaasviering in 2020: met de hele familie zijn ze er volgend jaar gewoon weer bij. Een mooi vooruitzicht.

Nina's rotkeuze

Ook Nina wordt deze week voor het blok gezet. Ze twijfelde lange tijd tussen haar gevoelens voor Bing en Daan, maar deze week valt ze weer helemaal voor de charmes van Bing als hij alles uit de kast haalt om te laten zien dat hij heus nog wel sexy en spannend is. Nina besluit daarop Daans nummer te blokkeren en net te doen alsof er nooit iets gebeurd is.

Maar Daan laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Hij komt verhaal halen in CS als Nina zijn berichten negeert en volgt haar door Meerdijk tot ze uiteindelijk samen in haar atelier eindigen. Daan wil dat Nina een keuze maakt: als ze het niet zelf vertelt aan Bing dan doet hij het. Bijna is het drama compleet als Bing aan de gesloten deur van het atelier staat te rammelen. Nina weet zo snel geen smoes waarom de deur dicht zit, laat staan waarom ze er met Daan is. Gelukkig concludeert Bing dat zijn vrouw vast met een Sinterklaas surprise bezig is en loopt door. Nina vraagt om meer bedenktijd en Daan geeft haar zowaar tot na oud en nieuw.

Maar dat gaat niet zomaar. Op Sinterklaasavond komt hij hondsbrutaal langs bij Nina thuis om in het bijzijn van de kinderen "mama’s telefoon te repareren". Hij eist dat Nina zijn nummer deblokkeert en stuurt daarna de hele pakjesavond lang suggestieve foto’s en berichtjes tot Nina het helemaal zat is. Ze laat Bing, Nola en Manu achter om Daan te treffen in het atelier. Hij heeft niet alleen een pepernoot maar ook een peperduur cadeau voor haar: een halsketting als bewijs dat ze bij hem hoort. Ze neemt het cadeau aan én trakteert op een fikse tongzoen: want ja, ze maken elkaar helemaal gek van verlangen.

Linda's lege neststress

Het vertrek van Rover en Kimberly is Linda niet in de kouwe kleren gaan zitten. Ze reageert ronduit vijandig als Anton z’n nieuwe plannen aankondigt voor Rovers leeggekomen garagewoning. Hij wil er een heuse man cave van maken waar hij gezellig kan schaken met Ludo. Linda piekert er niet over: alles moet blijven zoals het was. Daarom slaat ze herhaaldelijk Valentijns pogingen af om de garagebox opnieuw te mogen huren, zeker als ze doorkrijgt wat voor schaamteloze manipulator hij is. Maar eenmaal thuis ontdekt ze dat Anton er ook wat van kan: hij heeft stiekem de garage leeggehaald om plek te maken voor zijn pas gekochte pooltafel. Linda is zo razend dat ze haar man wel kan aanvliegen.

De Bobby bom barst

Amir had vorige week besloten dat Sjors niets hoefde te weten van Bobby’s arrestatie wegens het stelen van creditcardgegevens. Maar de waarheid komt altijd uit. Sjors hoort van Bobby’s oom Kasper wat de jongen heeft uitgevreten en schrikt als Kasper aankondigt hem niet meer terug te willen én dat Amir overal van wist. Stomtoevallig treffen ze elkaar net in De Rozenboom waar Amir zijn jonge huisgenoot dwingt excuses te maken voor zijn daden. Sjors is niet onder de indruk en dat leidt thuis tot een grote ruzie.

Sjors is verbijsterd als ze ontdekt dat ook Lana van Bobby’s misdaden weet en wordt helemaal woedend als Amir in alle kalmte probeert uit te leggen dat hij niks had verteld omdat hij deze onredelijke boosheid wel had verwacht. Daarmee verliest Sjors alle geduld: ze vertelt Bobby de waarheid over Amir en zijn relatie met z’n overleden ouders. Bobby wordt helemaal gek: door Amir is zijn moeder dood én heeft zijn vader zich doodgereden. Hij wil er niet eens meer blijven wonen en stormt weg. Lana gaat achter hem aan om te bemiddelen en excuses te maken: haar moeder is nu eenmaal een bitch.

Uiteindelijk slaagt Lana er in om Bobby te kalmeren. Hij keert terug naar huis waar iedereen zich tegen Sjors keert. Ze eist dat Bobby zijn spullen pakt en uit haar huis vertrekt, maar tot haar grote verbijstering menen Amir, Lana en ook Bobby dat zij het probleem is en moet verkassen. En dat terwijl Sjors toch echt het huis met haar eigen geld gekocht heeft.

Sintershanti surprise

Rik en Shanti blijven deze week om elkaar heen draaien en besluiten het aangename met het nuttige te verenigen. Ze slaan de handen ineen om namens Boks en De Koning het jaarlijkse Sinterklaasfeest te organiseren. Er is alleen nog geen Sint… De oplossing van dat probleem komt vanzelf binnengelopen als Robert Alberts ineens voor Riks neus staat. De hereniging is uiterst hartelijk en de oude baas maakt direct kennis met Shanti en de andere nieuwe Meerdijkers. Het staat buiten kijf: Robert speelt dit jaar voor pieterbaas.

Maar voordat Robert transformeert in de goedheiligman, valt het ‘m op dat er iets broeit tussen Rik en Shanti. De herinnering aan Riks overleden vrouw Anita staat echter tussen hen in. Shanti hoort Rik vertellen dat hij zijn geliefde nooit kan vergeten en ze vreest dat ze nooit op kan tegen een dode. Hierop wordt Rik weer nijdig, zeker als ze hem beticht van onterechte zaken. Sint brengt rust in de tent door tijdens het Sinterklaasfeest te regelen dat Rik en Shanti toch op date gaan. Om die belofte te bezegelen, wil hij dat ze elkaar een kusje geven. Dat wordt echter een passievolle tongzoen waar alle aanwezigen om juichen en joelen.

Alles lijkt daarmee in kannen en kruiken, maar na het feestje slaan ze allebei toch weer dicht. Rik durft geen toenadering te zoeken en Shanti meent dat ze door hem te zoenen alles al gezegd heeft. De volgende dag probeert Billy haar dochter te pushen, maar dat loopt averechts af. Ook Robert doet nog een laatste bemoedigingspoging voordat hij weer naar Frankrijk rijdt. Maar Rik en Shanti staan verder van elkaar af dan ooit, tot frustratie van de bemoeizuchtige Billy.

Huisje ruil

Aan het eind van de week krijgt Janine een onverwacht maar royaal aanbod van Ludo: hij biedt haar het gebruik van de villa aan tijdens haar chemokuren. Zo kan ze in alle rust en privacy uitzieken. Janine wijst het aanbod eerst af: dit is alleen maar een manier van Ludo om haar te kunnen controleren. Maar als ze wat tijd krijgt er over na te denken, komt ze op de deal terug. Ze gaat naar Ludo en legt hem haar eisen voor. Ze wil alleen op het aanbod ingaan als hij zijn sleutel inlevert én eerlijk toegeeft of hij dit doet omdat hij toch nog gevoelens voor haar heeft. Het blijft lang stil.

En verder: Tiffy probeert Puck te helpen Daan terug te krijgen, Shanti’s vorige ex heet Michael en zit in een sekte en Valentijn vindt dit jaar een pan in z’n schoen.

Meer over