Spoilers!

Komende week in GTST: Verbouwereerde verbouwingsbiechten en de comaklap

6 December 2019 20:33 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met een ruzie tussen Amir en Bobby die dramatisch eindigde voor Lana na een duw van Bobby.

Coma crisis

Bobby en Amir zorgen dat Lana in het AZM belandt waar een intens verdrietige Sjors al snel stennis komt schoppen. Zeker als ze hoort dat haar dochter door die duw hersenletsel heeft opgelopen en onder het mes moet. Zelfs na de procedure glijdt Lana in een coma en moet aan de beademing. Amir wil de schuld op zich nemen, maar Bobby biecht alles op aan Sjors… ook over de inbraak in CS. Als Daan langskomt om een verklaring op te nemen over het voorval, laat Sjors zowel Amir als Bobby meenemen naar het bureau: het is geen ongeluk.

Eenmaal op het bureau belt Daan met Bobby’s voogd. Oom Kasper zit helemaal niet op de rol te wachten en is woedend op Amir nu hij weet wie ‘ie echt is. Bobby besluit de verantwoordelijkheid op zich te nemen en bekent dat hij bij CS heeft ingebroken én Lana heeft geduwd. Hij verwacht de cel in te gaan, maar Daan draagt ‘m over aan Kasper. Bobby wil alleen meegaan als hij de kans krijgt afscheid te nemen van de bewusteloze Lana. Voordat hij gaat, belooft hij haar dat ze, op positieve wijze, nog niet van hem af is. 

Met het vertrek van Bobby meent Amir dat alles weer goed is tussen hem en Sjors. Maar met koude, doodse ogen laat zijn vrouw hem weten dat ze de echtscheiding al heeft aangevraagd. Onthutst en radeloos druipt Amir af, maar dankzij Daan en Rik besluit hij toch een poging te wagen het goed te maken. Sjors staat er niet echt open voor, maar tijdens hun zoveelste woordenwisseling in het ziekenhuis ontwaakt Lana uit haar coma. Ze heeft last van geheugenverlies en weet niets meer van het voorval met Bobby. Om de lieve vrede te bewaren, besluiten Sjors en Amir te zwijgen over hun scheiding.

Valentijns liefdesoffensief

Valentijn en Jojo zijn geschokt als ze van Lana’s ongeluk horen. Ze gaan langs in het ziekenhuis, maar waar Jojo van Sjors gewoon binnen mag komen, moet Valentijn met ballonnen en al gewoon ophoepelen van haar. Die afwijzing doet hem pijn, zeker nu hij functioneel dakloos is en niemand meer heeft voor zijn gevoel. Het was al niet zo prettig dat Ludo ontdekte dat Valentijn helemaal niet in het Paleis logeert, maar Ludo had wel een goed advies: als je iets dwars zit en je kunt het niet met woorden goed maken, schrijf dan een brief.

Met hulp van Jojo lucht Valentijn zijn hart in briefvorm. Maar vlak voordat Jojo ‘m kan afgeven in het ziekenhuis, krijgen ze bericht dat Lana wakker is. Uiteindelijk deelt Valentijn de boodschap aan het bed van Lana  en zijn woorden lijken effect te hebben. Ze leggen hun langlopende conflict bij, maar nét voordat er iets moois lijkt op te bloeien tussen de twee, komt Bobby binnengestormd. Hij geeft toe nu écht gevoelens voor Lana te hebben, wat haar vooral erg verward achterlaat. Later die avond confronteren Bobby en Valentijn elkaar in Boks: ze waarschuwen elkaar dat ze uit de buurt van Lana moeten blijven. Maar Valentijn weet het zeker: Lana is van hem.

Nina vliegt solo

Nina weet in het begin van de week niet wat ze met de situatie rond Bing en Daan aan moet. Ze heeft gevoelens voor beide mannen, maar Bing is zo klaar met haar vreemde, bozige gedrag dat hij wil scheiden. Ze vraagt advies aan haar beide ouders die er relatief eenduidig in zijn: zorg dat je het goed maakt met Bing. Maar net als Nina hem thuis opwacht voor een romantische avond, krijgt ze bericht van haar man: hij is weg en komt voorlopig niet terug.

Je zou verwachten dat zoiets Nina wakker zou schudden, maar ze trekt juist meer naar Daan toe. Nina zorgt er voor dat Jojo niet thuis komt, dumpt haar drie kinderen bij Shanti en lokt Daan naar haar huis. Daan laat Louise ook bij Shanti achter om de dag bij Nina te kunnen zijn. De twee vrijen er vrolijk op los terwijl Shanti langzaam gillend gek wordt van de zorg voor vier veeleisende kleine kinderen. Als Rik langskomt, heeft hij al snel door wat er speelt en dwingt Shanti te bekennen dat ze Nina en Daan helpt om vreemd te gaan.

Shanti kan Rik geen ongelijk geven: eigenlijk kan dit zo niet langer. Daarom besluiten ze de twee te sommeren naar het Paleis te komen om hen een ultimatum te stellen. Shanti en Rik weigeren nog langer te liegen voor hun vrienden. Als Nina het niet zelf vertelt, doen zij het. Daan is het daar best mee eens, maar Nina sputtert tegen. Ze weet nog tijd te rekken tot Bing terug is. Maar Daan moet ook Puck op de hoogte stellen van de affaire.

Puck legt het bij

En Puck blijft een verhaal apart. Ze doet nog steeds pogingen Daan te negeren om hem terug te krijgen, maar haar aandacht gaat vooral uit naar de moeilijkheden bij La Puck. Door haar online ruzie met Nina heeft ze fikse imagoschade geleden waardoor geldschieters het af laten weten. Puck besluit om het goed te maken met Nina in de hoop dat ze weer door kan met haar werk. Ze belt aan bij Nina net als Daan over de vloer is. Hij luistert geamuseerd hoe Puck ‘m zwart maakt en bedelt om hun vriendschap te herstellen. Nina hoort haar aan en stemt toe om maar zo snel mogelijk van haar af te zijn. Met die hernieuwde vriendschap gaat Puck weer vol vuur verder met La Puck.

Janines kankervoorbereidingen

Janine en haar nieuwe huisgenoot Eva krijgen in het begin van de week een conflict als Eva haar meeneemt naar d’r lotgenotencontactgroep. Eva is druk bezig met de organisatie van een modeshow voor en van vrouwen met borstkanker en kan Janines hulp goed gebruiken. Ook Nina wil een steentje bijdragen, al ergert ze zich aan de erg hechte band tussen de twee vrouwen. De bom barst als Janine zich niet thuis voelt bij de andere vrouwen, ze heeft het idee dat ze hun ziekte verheerlijken, tot irritatie van Eva die zich persoonlijk aangevallen voelt. De twee leggen het al snel bij.

Later in de week staat Eva haar vriendin bij als Janine besluit extra werk te zoeken. Als freelancer is ze afhankelijk van haar spaarcentjes, zeker als ze tijdens de chemokuur te ziek is om te werken. Maar zodra opdrachtgevers horen van haar ziekte, houden ze tot haar grote frustratie de boot af. Lucas en Eva motiveren Janine om al die ervaringen en emoties van zich af te schrijven. Het resultaat is een blogpost op Smoellaria die enorm veel reacties teweeg brengt. Janine houdt er zelfs een belachelijk riante klus aan over: ze mag voor 24 uur per week bloggen over álles wat ze maar wil tegen een goed tarief en mooie arbeidsvoorwaarden. Terwijl Janine het viert met haar vrienden, blijkt dat Ludo verantwoordelijk is voor haar nieuwe job. Hij drinkt tevreden een glas en maakt alvast het voorschot over.

Linda’s nieuwe doel

Linda’s bemiddelingspoging met Sjors was een eerste stap in haar proces zich opnieuw uit te vinden. Ze stort zich op de positieve psychologie, maar merkt na een mislukte oefenpoging tussen Laura en Billy dat lang niet iedereen daar open voor staat. Als Janine haar goedbedoelde adviezen ook negeert, zit ze al snel in een dip: niemand luistert naar haar! Gelukkig is Tiffy er om Linda te helpen tot de kern van haar probleem te komen. Ze voelt zich een slechte moeder omdat al haar kinderen kennelijk zo ver mogelijk bij haar uit de buurt willen zijn. Met haar kenmerkende, zachte en open aanpak weet Tiffy die negatieve gedachte om te buigen tot iets positiefs. Linda lijkt geholpen, maar zoekt nog steeds een nieuw doel in haar leven.

De Koning crisis

Billy en Laura hadden dat conflict vanwege de verbouwing van De Koning. Alles staat op het punt te beginnen, maar Billy de Palma houdt de touwtjes stevig in handen. Dit tot irritatie van Laura die niet eens een planning onder ogen krijgt. Dat leidt tot irritaties tussen de twee vrouwen. Laura vindt dat ze haar werk niet kan doen en Billy is van mening dat Laura niks te willen heeft. Gelukkig is Laura niet voor één gat te vangen. Zodra Billy weg is, belt ze zelf met de aannemer en vraagt namens Billy een kopie van de verbouwingsplannen aan.

Dit is tegen het zere been van Billy die daags later Laura staat uit te kafferen in De Koning. Hierdoor gaan bij Shanti alarmbellen af. Ze slikt de smoesjes van haar moeder niet meer en belt zelf met de aannemer voor een afspraak. Billy denkt nog slim te zijn door een schaduwboekhouding voor te leggen, maar Shanti kijkt daar recht doorheen: de verbouwing is voor vele tienduizenden euro’s boven haar budget. Shanti blaast alles af, tot ontzetting van Billy die haar zelfs tot thuis volgt om de boel te redden. Als Shanti wil weten waarom Billy per se met deze aannemer door wil komt het hoge woord eruit: ja, Billy gebruikt De Koning om geld wit te wassen.

En verder: Jozef wordt uit elkaar getrokken, in het Paleis blijken de tandenstokers klimaatneutraal en een moord voor je gebit en ook Amir oogt inmiddels compleet klaar met zijn verhaallijn.

Meer over