Komende week in GTST: Verwenselijke vaders en de bloederige buurtbarbecue

16 juni 2022 11:13 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Ludo die het huwelijk van Nina en Bing besloot te redden door een buitenlandse baan te fixen voor haar minnaar Lars

Nina slaat terug

Nina is ontroostbaar als ze hoort dat Lars via een headhunter een baan in San Diego heeft aangeboden. Ze kan niet anders dan hem laten gaan: hoe sterk de liefde ook is, ze kan haar gezin niet verraden. Maar in de dagen die volgen zit ze met een gebroken hart.

Daan vangt op wat Ludo heeft geregeld voor Lars en kan zijn mond niet houden als hij ziet hoeveel liefdesverdriet Nina heeft. Nina is razend en wil direct verhaal gaan halen, maar Daan smeekt haar te zwijgen. Als ze hem confronteert, weet Ludo dat de informatie van hem komt en is ‘ie zijn baan kwijt.

Nina houdt haar mond, maar is wel zo kil richting haar vader dat het zelfs Janine opvalt. Ludo houdt zich uiteraard van de domme, maar hij heeft niet door dat zijn bemoeienis juist het tegenovergestelde effect heeft. Nina is zo pissig dat haar vader zich voor de zoveelste keer met haar leven bemoeit dat ze Lars opzoekt en hem wél de waarheid vertelt.

Lars is boos en wil direct Ludo bellen, maar Nina overtuigt hem niets te doen. Het gaat er vooral om dat ze vrij hun eigen keuze maken zonder Ludo’s manipulaties. Daarom regelt Lars een paar dagen bedenktijd voor de baan in San Diego en dat baart Ludo dan weer zorgen. Hij probeert discreet en onhandig met Nina te praten, maar dat loopt op niks uit.

Daarom besluit Ludo dat eerlijkheid de beste oplossing is. Hij vertelt Janine over Nina’s affaire en zijn rol in het geheel. Janine gaat direct naar haar dochter, maar ook dat lost weinig op. Nina houdt van Lars én van Bing. De gedachte een keus te moeten maken is hartverscheurend.

Nina houdt Lars op afstand in de dagen die volgen. Als hij naar het atelier komt om te praten, moet ze met spoed weg om Max op te halen van school. Tegen wil en dank moet Lars op Nola passen die zich afvraagt wat die man in mama’s atelier doet.

Een teleurgestelde Lars treft later die avond Ludo in de Rozenboom. Ludo laat op weinig subtiele wijze doorschemeren dat hij weet wat er tussen Lars en Nina speelt. Hij adviseert Lars om goed na te denken over wat hij doet… In het belang van zijn dochter en kleinkinderen.

Ondertussen lijkt Nina zelf de keuze gemaakt te hebben. Thuis ontdekt ze toevallig de trouwgeloftes die Bing voor hun liefdesfeest heeft geschreven. Ze is er zo door geraakt dat ze hem bij thuiskomst direct om de hals vliegt en zoent. Het lijkt weer koek en ei.

Shanti en de flatrel

Shanti is over twee weken uitgerekend en is bijzonder prikkelbaar. Als ze van huisbaas Agaath een brief krijgt dat ze deze week een dag uit huis moest omdat er asbest verwijderd gaat worden ontploft ze. Ook omdat er een nieuwe keuken en badkamer worden beloofd.

Shanti zit niet op dat gedoe te wachten. Ze is blij met wat ze heeft en wil niet haar kraamtijd in met een verbouwing. Ze vindt een medestander in Saskia die vreest dat de renovatie een reden is om de huur te verhogen. De buurvrouwen bundelen hun krachten om meer bewoners over te halen zich uit te spreken. En ook de geblesseerde Rik krijgt de wind van voren.

Tijdens de drukbezochte meeting in De Koning is iedereen het er over eens: ze willen niet aan de renovatie en weigeren donderdag hun huis uit te gaan. Lynn probeert de menigte op andere gedachten te brengen en roept zelfs de hulp van Janine in.

Dat helpt weinig. Shanti, Saskia en de rest hebben een hele rits eisen voor Agaath. Als Janine en Lynn langsgaan om ze te overleggen is Agaath niet happy. Maar, er wordt een compromis gesloten: de bewoners krijgen een dagvergoeding en op kosten van Agaath mogen Lynn en Oriana een buurtbarbecue organiseren. Rik is blij, maar Shanti en de rest blijft strijdbaar.

Merels zenuwen

Merel heeft het naar d’r zin in de garagebox van Bouwhuis, maar is op van de zenuwen over haar aankomende toelatingsexamen voor de politieacademie. Henk, Laura en Lynn doen hun best haar te helpen en Lynn biedt ook aan mee te denken met de inrichting van de garage. De dominante en overheersende Oriana is echter spelbreker. Ze controleert Lynn voortdurend en wil dat ze direct na haar werk thuiskomt. Lynn kan met pijn in het hart niet anders doen dan wat haar gevraagd wordt.

Op de dag dat Merel haar toelatingsexamen heeft wil ze het liefst bij Lynn zijn, maar zij is druk met de buurtbarbecue en Oriana cirkelt als een havik om haar heen. De test ging gelukkig bijzonder goed, maar ze kan haar vreugde niet delen met het meisje waar ze van houdt.

Saskia’s keuze

Marwan en Julian bakkeleien nog altijd over de vraag of ze moeten buigen voor Philippa’s eisen. Julian wil naar de politie terwijl Marwan vastberaden is te luisteren naar Philippa en die ritjes af te handelen. Tot Julian hem laat inzien dat het niet gezegd is dat ’t daar mee klaar is. Misschien was die overval laatst wel in scene gezet om hun medewerking af te dwingen.

Marwan sluit zich aan bij Julian: ze gaan naar de politie, geven Philippa en de diamantsmokkelaar aan en als ze er zelf een lichte straf voor krijgen is dat niet het einde van de wereld. Julian wil het eerst thuis aan Saskia vertellen. Die reageert verrassend als ze het hele verhaal heeft gehoord: Er gaat helemaal niemand naar de politie. Hij moet die ritjes gewoon doen.

Julian neemt contact op met Philippa en regelt dat hij niet 10 maar 5 ritjes voor haar hoeft te doen. Marwan weet niet wat hij hoort als Julian vertelt toch weer gedraaid te zijn. Maar Julian houdt stug vast: hij gaat de ritten in z’n eentje doen. Het is zijn verantwoordelijkheid.

Saskia en Julian krijgen nog een andere pijnlijke verrassing als Henk en Steef hun mond voorbij praten over de afpersingszaak met Dickie Duif. Ze vinden dat Steef het vindersloon van duizend euro moet teruggeven, maar dan heeft Laura iets op te biechten: zij was het stiekem die zowel het kaartje als het geld gestuurd heeft. Steef mag het houden.

De grote boem barbecue

De barbecue dreigt al direct in het water te vallen als de gasfles defect is, maar gelukkig heeft Henk er nog eentje liggen. Hij komt ‘m direct brengen met Laura die het gezellig vindt er tussenuit te zijn. Daan en Janine arriveren ook, net op tijd om te zien hoe Shanti met Agaath regelt dat haar flat van de renovatielijst kan.

Maar de sfeer wordt een stuk grimmiger als Agaath het woord tot iedereen richt. Ze probeert het vriendelijk te verkopen, maar de huurverhoging gaat daadwerkelijk door. Om de morrende huurders gerust te stellen verzekert ze hen dat de stijging niet meer dan drie procent zal zijn. Alleen Steef klapt er in al z'n onwetendheid voor.

Janine blijft Agaath in de gaten houden en ze ziet hoe de huisbaas steeds wat meer afstand van de flat houdt. Ook praat ze met een wat verdacht ogende man die niet bij de asbest verwijderaars lijkt te horen.

Halverwege de barbecue besluit Shanti nog even snel naar huis te gaan om te plassen en om Riks pijnstillers te halen. Volgens het personeel is ’t veilig, maar na een paar minuten breekt er ineens brand uit in de ventilatieruimte. Verstikkende rook verspreidt zich snel door het hele gebouw. Kort daarop wordt de flat getroffen door een reeks ontploffingen die het hele gebouw doen schudden. Shanti wordt er door overrompeld, verliest haar evenwicht en valt recht met haar buik in een scherp stuk metaal. Bloedend sleept ze zich naar het balkon voor frisse lucht, maar ze verliest het bewustzijn.

Rik kan zijn vrouw niet zelf redden vanwege z’n krukken, maar Daan riskeert zijn leven om Shanti te zoeken door de bedwelmende rookwalmen. Ondertussen heeft Saskia haar handen vol aan een buurman die door de schrik een hartstilstand krijgt.

Het zien van de brand roept bij Laura traumatische herinneringen op aan de keer dat ze zelf bijna levend verbrandde in Boks. Ze zakt ineen en is totaal niet meer aanspreekbaar. Henk doet zijn best om haar te troosten, maar ze lijkt ver weg.

Net als Saskia met hulp van Julian de buurman heeft gereanimeerd arriveren de eerste ambulances. Dan komt Daan naar buiten gerend met een bewusteloze, bloedende Shanti in zijn armen. Ze moet direct naar het ziekenhuis.

 

En verder: Demi’s meest spannende verhaallijn is een loszittend zadel, Nola’s bruidsmeisjesjurk komt niet af en gedeelde smart is halve smart voor Laura en Rik.

Meer over