Spoilers!

Komende week in GTST: Walgelijke wijven en macho moordenaars

1 februari 2019 20:35 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Janine die letterlijk en figuurlijk de dood in de ogen keek toen seriemoordenaar Hein Lisseberg haar verzekerde dat hij een meesterwerk van haar levenseinde ging maken.

Kleiklusjes

Hein mag dan wel een koelbloedige killer zijn, hij is er wel eentje met stijl en klasse. Voordat Janine haar laatste adem uitblaast, maken ze er samen iets moois, intiems en doodeng van. Allereerst moet Janine haar doodsjurk aan, een inktzwarte creatie gebaseerd op de trouwjurk van Heins moeder. De volgende stap is een luxe diner, maar Janine laat zich niet als een mak lam naar de slacht leiden. Nog voor de eerste gang slikt ze het gif in dat ze in haar talisman had meegesmokkeld. Hein is razend als ze flauwvalt, hoe durft dat “walgelijke wijf” zijn wraak te verstoren?

Het middeltje blijkt echter slechts een staat van schijndood te veroorzaken. Als ze bijkomt, is Hein gewoon begonnen is met zijn meesterplan. Er ligt een berg klei klaar om Janine langzaam maar zeker als levend standbeeld te vereeuwigen. Haar arm is al ingepakt in de verstikkende modder en de rest volgt beetje bij beetje. Om tijd te rekken, speelt Janine het spel mee, hopend op redding.

Tiffy’s tovenarij

Die redding lijkt er niet te komen, want niemand weet waar Hein met Janine naar toe is gevlucht. De enige die het onderzoek kan helpen is Lucas, maar hij wil zich niets herinneren over zijn tijd als gegijzelde. Uiteindelijk laat hij zich na lang aandringen onder hypnose brengen door Tiffy in de hoop zo verdrongen herinneringen op te halen. Lucas weet zich tijdens de sessie te herinneren dat er een carillon in de verte te horen was, wat betekent dat hij in de buurt van kerkklokken zat. Aysen weet op basis van die informatie de plek te vinden: een verlaten hotel op steenworp afstand van een kerk. Ze weet Daan en de politie over te halen in actie te komen.

Marks wanhoopsdaad

Uiteraard krijgt ook Ludo de informatie te horen. Hij gaat eropaf met zijn eigen mensen, maar zit wel met zwager Mark in zijn maag. Hij wil nog altijd wraak nemen op Hein omdat hij de dood van Marieke op zijn geweten heeft. Mark heeft al een pistool gekocht en is klaar voor actie, maar Ludo kan hem er niet bij gebruiken. Toch weet Mark te achterhalen waar Ludo naar toe gaat en hij volgt in zijn eigen auto. Mark is net op tijd om Janine van Hein te redden en vuurt zijn wapen leeg op de psychopaat ondanks waarschuwingen van zowel Ludo als de politie het niet te doen.

Als de schoten zijn gelost is Hein dood, Janine gered en wordt Mark gearresteerd wegens moord. Hij weigert echter juridische hulp: zonder Marieke is zijn leven sowieso voorbij. Niemand kan hem op andere gedachten brengen, tot hij op het bureau bezoek krijgt van de geest van zijn overleden vrouw. Marieke overtuigt hem dat hij niet moet wegkwijnen in een cel, maar juist moet leven… voor hen allebei. Na dit inzicht besluit Mark samen met Ludo’s advocaten te vechten voor zijn vrijheid.

Bings biecht

Amir heeft Bing nog steeds niet vergeven nadat Bing hem uit angst en jaloezie de gevangenis in wilde hebben. Hun verbroken vriendschap zit Bing dwars, zeker nu Sjors en Amir gaan trouwen en het meerdere Meerdijkers opvalt dat Bing niet is gevraagd als getuige. Dit frustreert Bing dermate dat hij na een gesprek met Nina een gewaagde stap neemt: hij nodigt alle beschikbare vrienden en familie uit om voor het oog van Amir aan iedereen te vertellen dat Amir de biologische vader van Max is. Ook wil hij bekennen wat ‘ie Amir probeerde te flikken, maar Amir onderbreekt zijn vriend: het is goed zo. De eerste stap naar het herstellen van hun vriendschap is gezet.

Heeeeeere’s Rudi

Weken geleden besloten Laura en Rik een privédetective in te huren om de verloren gewaande vader van Zoë op te sporen. Deze week krijgen ze het eindrapport onder ogen en dat lijkt weinig hoopgevend: van Bob Xander is al decennia geen spoor meer te vinden. Dan ontdekt Rik in de gegevens een mogelijk aanknopingspunt: Rudi Reuvers, een interieurstylist die uit het niets opdook enkele maanden nadat Bob Xander voor het laatst werd gesignaleerd. Rik vermoedt dat Bob weleens als Rudi door het leven kan gaan of op z’n minst weet waar Xander senior is geëindigd. Hij regelt een ontmoeting met de flamboyante, oudere heer bij binnenkomst direct begint te flirten. Als Rik wil uitleggen dat hij Rudi heeft laten komen om te zien of hij misschien de vader van zijn vriendin is, noemt Rudi tot z’n verbijstering zelf de naam Zoë.Rudi legt een verbijsterde Rik uit hoe het zit: hij was altijd al gay, maar dwong zichzelf jarenlang als hetero te leven. Zodoende trouwde hij met Apollonia en verwekte hij Zoë. Dat ging allemaal goed, tot Apollonia hem in bed betrapte met een andere man. Hij werd gedwongen te vertrekken, anders zou ze zijn geheime dubbelleven bekend maken. Bob begon een nieuw leven als Rudi, maar heeft altijd van zijn dochter gehouden. Rik wil de twee dolgraag met elkaar kennis laten maken, maar Rudi houdt de boot af: stiekem schaamt hij zich en durft hij de confrontatie niet aan. Rik heeft daar wel een oplossing voor. Rudi doet zich voor als Riks oude oom Pete die stomtoevallig in de Koning zit als Rik en Zoë een drankje komen doen. Wat volgt is een sterk staaltje acteerwerk.

Daans wonden

Marks kogels troffen niet alleen Hein Lisseberg, ook rechercheur Daan Stern werd geraakt toen de weinig ervaren schutter het vuur opende. Na een nacht in het ziekenhuis gaat Daan als ware macho weer “gewoon” aan het werk. Ook weigert hij pijnstillers, al kan ‘ie amper lopen, laat staan de trappen beklimmen om bij zijn kamer boven de Koning te komen. Hij is te trots om dit toe te geven, maar Aysen heeft door wat er speelt en biedt een logeerplek in haar huis aan. Daan accepteert het aanbod en de twee lijken zowaar naar elkaar toe te groeien. Al wil Aysen wel dat hij toegeeft dat ‘ie vertrouwelijke politie informatie heeft gelekt aan Ludo Sanders in ruil voor geld. Daan geeft het met zoveel woorden toe: hij heeft iedere cent nodig om zijn hoogzwangere draagmoeder Marie-Lou in Delftzijl af te betalen.Aysen vergelijkt Daan vanwege z’n zakelijke, starre houding met zijn opa Eduard Stern en dat doet zeer. Hij wil het anders doen dan de man die hem verstoten heeft en besluit de opvoeding voor de kleine toch op zich te willen nemen. Zoë meent dat Daan te makkelijk over het vaderschap denkt en neemt uit het ziekenhuis een oefenbaby mee zodat hij vast kan wennen aan de zorg voor een krijsend, hulpeloos wezen. Daan bakt er weinig van, maar is vastberaden de best mogelijke vader voor de kleine te zijn. Net als hij aan het idee gewend is binnen veertien dagen papa te zijn, krijgt hij nieuws van Marie-Lou: ze heeft het kind al aan een ander stel beloofd.


En verder: Q racet van job naar job, Tiffy en haar verwijtpot trekken in bij Linda en dankzij Shanti voelt Anton zich weer jong en vitaal… maar niet per se op de wijze waarop hij hoopte.

Meer over