Spoilers!

Komende week in GTST: Enerverende exits en het betreurenswaardig broederbloeden

1 Juli 2021 19:01 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe GTST naar de zomercliffhanger toe werkt? We nemen de hoogtepunten van de slotweek van seizoen 31 in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Billy die stiekem getuige was van een ontmoeting tussen Richard en Leon.

Billy's bikkelharde bye bye

Eenmaal terug bij het veilinghuis liegt Richard over zijn afspraak met Leon, maar Billy confronteert hem direct met wat ze weet. Richard weet zich er met een smoes uit te draaien, maar de vertrouwensband tussen het stel heeft opnieuw een knauw gekregen.

De breuk wordt groter als Richard een voorproefje ontvangt van Leons bewijsmateriaal tegen Ludo. Een confronterende screenshot van de camerabeelden in huize Sanders waarop te zien is hoe Ludo hem onder schot houdt. Ideaal om hem flink in de problemen te brengen.

Maar Billy wil er niets van weten. Ze zet de verkoop van het veilinghuis aan Ludo gewoon door. Geen trucjes, geen gedoe. Het moet klaar zijn. Richard houdt zijn poot stijf: hij trekt zijn eigen plan en wil wraak. Als haar dat niet zint, moet ze maar een ander zoeken. Billy gaat moedeloos bij Shanti ten rade: ze houdt gewoon zoveel van die man dat ze in het nauw zit. Shanti kan alleen maar adviseren voor de liefde te kiezen, zoals zij voor Rik gedaan heeft. Billy neemt dat advies ter harte en verklaart haar liefde wederom aan Richard, maar zet toch de verkoop stilletjes door.

Terwijl Richard bezig is met de voorbereidingen van een veiling, gebruikt Billy stiekem zijn telefoon om de afspraak met Leon te vervroegen zodat ze Ludo’s oud-handlanger zelf kan treffen. Ook gaat ze langs bij Ludo om de boel officieel te regelen: bij de koop moet hij al het persoon één jaar in dienst houden. Hij vindt het geen punt.

Leon krijgt echter wel argwaan als niet Richard maar Billy opduikt bij de afspraak. Ze probeert zich er met een smoes uit te redden, maar Leon besluit Richard te bellen. Dat laat Billy niet zomaar gebeuren, ze slaat hem knock-out.

Billy is zo geschrokken van haar daad dat ze direct een privéjet boekt. Ze neemt in allerijl afscheid van Shanti en beweert dat ze een tijdje naar Costa Rica gaat om te zien hoe de boel er op haar resort bij ligt. Shanti vindt het afscheid wel erg definitief klinken.

Richard heeft echter niks door, ook als Leon niet op komt dagen. De volgende ochtend slaapt hij lekker uit terwijl Billy met de notaris naar huize Sanders gaat om het koopcontract te ondertekenen. Vanaf nu is het veilinghuis weer van Ludo.

Voordat ze afscheid neemt van Richard heeft ze ook nog een verrassing voor hem: ze maakt hem opnieuw algemeen directeur van het veilinghuis. Richard is in zijn nopjes, tot hij later die dag ineens Ludo ziet binnenlopen. Door de provisie in het koopcontract zitten de rivalen zeker een jaar aan elkaar vast.

Shanti is nog net op tijd bij de Rozenboom om haar moeder te zien wegrijden richting het vliegveld. Billy laat in tranen Meerdijk achter zich. Terwijl haar vlucht opstijgt, pakt ze Leons aantekeningenboekje erbij. Ze heeft alle troeven in handen.

Shanti’s tarotschrik

Shanti en Laura nodigen tarotlezer Antoine uit voor een reading. Laura wil weten of ze toekomst heeft met Henk en krijgt positief nieuws. Shanti vraagt wat voor geluk ze in haar leven krijgt naast Rik. Antoinne vertelt haar, tot haar grote schrik, over een nieuwe liefde die ze nog niet kent. Laura probeert na de reading de boel te relativeren: een nieuwe liefde kan ook een huisdier betekenen, misschien wel een poedel. Ook Rik kan smakelijk om het idee lachen dat hij concurrentie gaat krijgen. Het leidt tot een romantisch hoogtepunt.

A fine Romance

Na weken op de achtergrond maken we eindelijk kennis met Roman van Loon, de huisarts die Anton verving tijdens zijn roadtrip door de Verenigde Staten. Linda is direct gecharmeerd van de knappe, jonge huisarts.

Ze staat erop dat hij blijft eten en zit schaamteloos met hem te flirten, tot ongenoegen van Anton die nog worstelt met zijn impotentie incident. Als Roman weer naar huis is, sleept Linda haar jaloerse man mee naar boven voor een rendez-vous die wél naar bevrediging verloopt.

Tom komt thuis

Nu Demi definitief Tom terugkrijgt, zijn de Verduyntjes druk met het kopen van babyspulletjes. In de winkel kijkt Demi in tranen toe hoe haar ouders oog in oog staan met Toms adoptieouders John en Marleen. Zij komen al hun spulletjes juist weer terugbrengen. Demi voelt zich vreselijk door het incident: als ze eerder had besloten Tom toch zelf te willen houden, had ze hen deze pijn kunnen besparen. Julian en Saskia troosten hun dochter: dit hoort er allemaal bij, hoe pijnlijk ook.

Demi besluit ook om Marwan zelf op de hoogte te brengen van het feit dat hun zoon toch bij haar gaat opgroeien. Marwan reageert verrassend: hij wil ook voor Tom zorgen en zou het fijn vinden als zijn zoon een deel van de tijd bij hem komt wonen.

Dat lijkt Saskia echter verre van een goed idee. Ze gaat samen met Demi langs in het Paleis om Marwan te vertellen dat hij Tom best mag zien, maar dat hij voorlopig gewoon bij de Verduyns blijft wonen. Gelukkig is Ilyas in de buurt om zijn broer te troosten.

Het grote wachten is op het adoptiebureau dat het papierwerk in orde moet maken zodat Tom naar huis kan komen. Tegen alle afspraken in gaat Demi langs bij John en Marleen. In de eerste plaats om excuses te maken voor haar verlate beslissing, maar ook om te vragen of Tom eerder mag komen.

John en Marleen reageren afhoudend: dit is voor hen ook een emotionele fase. Maar later die dag staan ze toch met Tom voor de deur bij de Verduyntjes. Het is tijd dat Tom bij zijn echte moeder gaat wonen, ongeacht de papierwinkel.

Tom wordt liefdevol opgevangen bij de familie Verduyn, niemand houdt het droog als hij wordt voorgesteld aan zijn mama, zijn oom en tante, z’n opa en oma en zijn overgrootvader Henk.

Jojo’s schuurschnabbel

Jojo heeft haar eerste optreden met dj Douglas, maar dat is minder glamoureus dan gehoopt. Ze zijn geboekt voor een schuurfeest midden in de weilanden. Jojo voelt zich niet echt op haar gemak tussen de hossende boeren en krijgt zodra ze op het podium staat direct een bierdouche. Maar ze laat zich niet kennen en maakt de show gewoon af.

Geldzorgen zijn kinderspel

De babyuitzet van Tom gaat in de papieren lopen en Julian belt Ilyas om een voorschot op zijn salaris te vragen. Steef blijkt de redder in nood: hij heeft met zijn online game toernooi 1000 euro gewonnen en geeft de helft aan zijn vader om rond te komen.

Marwans fatale misstappen

Marwan voelt zichzelf een loser door alles wat hij heeft laten mislukken, maar Ilyas reageert begripvol. Hij is dan wel niet zo zakelijk en plichtsgetrouw als Ilyas, maar hij is heus geen mislukkeling. Ilyas biedt zelfs aan Marwan uit de buurtsuper te laten stappen als hij zijn dromen zo kan najagen. Marwan heeft echter een nieuw idee dat de winkel en het familiebedrijf op de kaart moet gaan zetten: een maaltijdboxenservice met Marokkaanse familierecepten van hun overleden moeder. Ilyas vindt het een topidee.

Ilyas vindt het zelfs zo’n goed initiatief dat hij een dagje vrij neemt van Boks om samen met Jojo te helpen bij het opzetten van de maaltijdboxen. Ook Julian is enthousiast, zeker als hij hoort dat Marwan een spaarrekening gaat openen voor Tom. Van iedere verkochte box gaat er 1 euro naar de rekening voor als hij later gaat studeren.

Marwans verleden blijft hem echter achtervolgen. Eerder die dag had hij een aanvaring met Nanda die hoopte dat ze nog een kans hadden, maar hij wijst haar opnieuw resoluut af. De twee gaan niet goed uit elkaar en daar betaalt Ilyas de prijs voor.

Net als Marwan weg is en Ilyas even alleen in de winkel staat komen haar broers binnen en steken hem ongevraagd recht in de borst. Ilyas valt levensgevaarlijk gewond neer. Jojo en Marwan doen hun best het bloeden te stoppen en ook al is de ambulance gebeld, het lijkt weinig meer te baten.

En verder: Wantrouwen maakt Billy dik, de achternaam van Leon is ‘Rinaldi’ en na een seizoen vol drama blijft Louise ook in de zomercliff *niets* bespaard.

Meer over