Online onvrede over vluchtelingen in GTST

27 juni 2017 16:49 | soap | Door Televizier

© Screenshot RTL 4

GTST besteedt de laatste tijd met regelmaat aandacht aan de vluchtelingenproblematiek. Deze verhaallijnen lijken echter steeds meer kijkers in het verkeerde keelgat te schieten.

Net als in veel andere, niet-fictieve, plaatsen worden ook in Meerdijk vluchtelingen opgevangen. De laatste maanden zet Rover (Buddy Vedder) zich in voor deze ontheemden. Met tomeloze energie doet de idealistische puber vrijwilligerswerk: hij zamelt ook kleding in en voert zelfs actie om een nieuw asielzoekerscentrum te realiseren in het centrum van het dorp. 

Amir en Sjors

Dankzij die verhaallijn maakte eind mei het personage Amir Nazar (Alkan Coklu) zijn opwachting in de serie. De christelijke Amir was arts in zijn thuisland Afghanistan en wist als enige te ontkomen aan het geweld. Inmiddels spreekt hij behoorlijk vloeiend Nederlands, toch wordt hij gecoached door Sjors (Melissa Drost) die hem de afgelopen weken de fijne kneepjes van de poldercultuur en taal bijbrengt: van kofschip tot lidwoorden. Uiteraard met de nodige veelzeggende blikken over en weer: een romance lijkt een kwestie van tijd. 

Afbeelding

Racisme

Niet iedereen in Meerdijk is echter even happig op de nieuwkomers. Zo steekt soapschurk Jos Uilenburg (Bas Keijzer) zijn afkeer niet onder stoelen of banken. Ook diens handlanger Marco (Mads Wittermans) heeft een broertje dood aan de getinte medemens. Maar zelfs mensen met een Nederlands paspoort zijn niet veilig. Politieagent Aysen Baydar krijgt beledigingen naar haar hoofd van de bajesklanten en in een recente aflevering ramde Marco zelfs Bing (Everon Jackson Hooi) in elkaar omdat "die blinde neger" Jos in de weg zat. 

Twitter

In de soap is er kortom weinig onduidelijkheid over de vraag wie het bij 't rechte eind heeft in de asielzoekerskwestie. Een grote groep twitterende kijkers denkt daar anders over en uit kritiek. Sommigen vinden de toon van de verhaallijn te moraliserend en prekerig, anderen zitten sowieso niet te wachten op politiek in hun dagelijkse halfuurtje vermaak. 

Rover

Maar de negativiteit lijkt ook af te stralen op Rover. Een groep kijkers is het personage beu omdat hij zich halsstarrig hard blijft maken voor vluchtelingen. Hij leidde een protestmars naar het gemeentehuis en bekvecht met iedereen die niet mee wil werken: van zijn vader Bill tot bad guy Jos en zelfs Ludo Sanders, die beleefd genoeg was de driftige tiener niet weg te lachen. 

Meer over