Trigger warning

RTL past verkrachtingsaflevering GTST aan

25 januari 2022 08:47 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Nog voordat de verkrachting van Saskia Verduyn op televisie te zien is, past RTL 4 de bewuste aflevering van GTST aan. Er komt een waarschuwing vooraf. 

Een aanzienlijk aantal soapfans die GTST via Videoland vooruitkijken waren onaangenaam verrast toen de aflevering van maandag 31 januari onaangekondigd eindigde met de brute verkrachting van Saskia door dokter Roman van Loon.

Waarschuwing

Direct na de bewuste scene kwam een informatiekaartje in beeld van het Centrum Seksueel Geweld. Toch ontstond online de roep om voorafgaand aan de aflevering een waarschuwing te geven. Zo'n zogenoemde trigger warning zorgt er voor dat mensen die soortgelijke trauma's hebben doorgemaakt de kans krijgen voor een ander programma te kiezen. RTL laat in een verklaring weten dat er maandag 31 januari bij de start van de omstreden aflevering gewaarschuwd gaat worden dat er een heftige scène aan zit te komen.

Aangrijpend

Een persmedewerker van RTL laat verder weten dat er geen moment is getwijfeld of de verhaallijn rond Roman en Saskia wel door kon gaan: "Al 32 jaar lang besteedt GTST regelmatig aandacht aan maatschappelijke thema’s en problemen in de verhaallijnen. In dit geval seksueel geweld en verkrachting. Hoewel we ons realiseren dat deze beelden als aangrijpend kunnen worden ervaren, vinden we het toch belangrijk om dit soort verhalen te blijven vertellen. Gezien de maatschappelijke relevantie ervan. De recente gebeurtenissen (de onthullingen rond The voice red) onderschrijven juist hoe belangrijk het is om dit thema bespreekbaar te maken."

Intimiteitscoach

Ook tijdens de opnames is met grote gevoeligheid omgesprongen met het precaire onderwerp: "Voor het ontwikkelen van de verhaallijn hebben de schrijvers contact gehad met ervaringsdeskundigen en zich laten informeren door het Centrum Seksueel Geweld. De acteurs zijn op de set ook bijgestaan door intimiteitscoaches. Dit alles om de acteurs te ondersteunen en om het verloop van de verhaallijn zo echt mogelijk te maken, binnen de kaders en grenzen van fictief drama."

Meer over