Meer over Meerdijk

Vijf meest sensationele GTST-stunts in seizoen 29

Voor de gemiddelde aflevering van GTST heeft de cast geen stuntbrevet nodig, toch wagen ze geregeld hun leven voor een scene. Dat leverde in seizoen 29 de volgende bloedstollende momenten op.

Natuurlijk zijn er voldoende uit de hand gelopen ruzies, vechtpartijtjes en ongelukken, maar dit zijn de vijf beste.

5) Ladykiller Ludo

In de begindagen van GTST was Ludo Sanders de gevreesde bad guy van de serie. Hij schuwde geweld en intimidatie niet en ging moeiteloos over lijken om zijn doel te bereiken. Maar met de jaren worden we allemaal milder, zo ook Ludo die lange tijd wat ingedommeld leek. Dit seizoen liet de oude vos zien dat hij zijn streken nog lang niet te zijn verloren was in zijn strijd tegen Billy de Palma (Lone van Roosendaal). Op geniale wijze speelde hij de drugsbaron en de overijverige rechercheur Aysen tegen elkaar uit tot hij met Billy’s pistool in een loods vol gestolen kunst klaar stond een moord te plegen.

Maar Ludo laat zich niet piepelen en sloeg met stuntmanwaardige souplesse Billy knock-out met de kolf van haar eigen pistool. Billy wist te ontkomen en was zo onder de indruk van Ludo dat ze maanden later smoorverliefd terugkeerde voor ronde 2. Uiteindelijk wist De Palma haar rivale ook knock-out te krijgen, al pakte ze het wel wat subtieler aan door slaapmiddel in zijn koffie te druppelen. Het leverde een stuntselfie op die als een mokerslag aan kwam bij Janine.

4) Daans ijzige pegel

In de 6000e aflevering trok een groot deel van de cast naar Lapland waar ze tien dagen lang de meest indrukwekkende momenten vastlegden. Ze verkende de witte wereld met poolhonden en een ongeluk met een sneeuwscooter was zelfs de aanleiding voor de langlopende verhaallijn tussen Amir en reisleidster Romy. Maar waar het scooterongeluk geregisseerd was en relatief pijnloos verliep, vergde een andere opnamein Lapland pas echt durf. Na enkele scenes in de sauna was het Dorian Bindels die de kou trotseerde en zich onderdompelde in de ijzige wateren van het buitenbad. De verbijstering op de gezichten van zijn collega soapies was absoluut niet geacteerd.

3) Marieke's moedige daad

Ongelukken met auto’s komen geregeld voor in GTST. Tijdens de cliffhanger van seizoen 28 dreigde Nina nog geplet te worden in een kofferbak en Daan raakte aan het eind van seizoen 29 weken in coma toen hij zich voor zijn eigen voertuig wierp. Maar de aanrijding met de meeste impact is die van Marieke (Lidewij Mahler) in de aanloop naar de wintercliffhanger.

Crimineel Jos "de Beer" Uijlenburg was klaar om Ludo en Janine te scheppen in zijn zwarte SUV, maar Marieke zag de dreiging aankomen en twijfelde geen moment. Ze duwde haar zus en zwager aan de kant en ving de klap zelf op, terwijl haar man Mark machteloos toekeek. Marieke raakte zwaargewond en moest een uiterst riskante operatie ondergaan, maar in een helder moment besloot de dementerende vrouw dat het tijd was om te gaan.

2) Shanti sans springplank

Een iets luchtigere stunt volgde later in het seizoen toen het conflict tussen Linda en Shanti een hoogtepunt bereikte. Linda was niet blij toen Anton haar inruilde voor de veel jongere Shanti en toen hij ook nog besloot samen met haar bij Linda in te trekken waren de rapen gaar. Linda deed alles om het stel te pesten: van eten weggooien tot harde muziek draaien en Shanti publiekelijk belachelijk maken vanwege haar laaggeletterdheid. Toen niets hielp, verving Linda de inhoud van Shanti’s shampoofles met olie. Na een wasbeurt was Shanti’s haar verpest en d’r geduld op.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

In 3, 2, 1… 😐 #bitchfight! #Shanti #Linda #gtst

Een bericht gedeeld door Goede Tijden Slechte Tijden (@gtst) op

 

Terwijl Linda zich zat te verkneukelen op de bank, vloog Shanti de "vuile jaloerse heks" aan. Actrice Bertrie Wierenga noemt de snoekduik één van haar favorieten momenten van het seizoen en zweert dat ze de sprong zonder trampoline maakte. Linda kwam er niet ongestraft vanaf: Shanti's moeder Billy zorgde er ongevraagd voor dat Linda aan de cocaine verslaafd raakte en al snuivend bijna een fatale dosis binnenkreeg. Oog om oog, tand om tand.

1) Rik staat op klappen

Maar bij de meest memorabele stunt van seizoen 29 kwamen helemaal geen halsbrekende toeren kijken. Spanning is een cruciaal element in stuntwerk en er was weinig zenuwslopender dan Rik met een bomvest in een overvolle Rozenboom. Jos Uijlenburg had Rik en Zoe gedwongen mee te werken met zijn plan. Rik gespte het explosief om en Zoe kreeg een webcam en oortje in zodat Jos het stel van een afstand in de gaten kon houden. Als ze iets probeerden, vlogen ze gegarandeerd de lucht in. Jos wilde dat Rik en Zoe hun vrienden naar het restaurant lokten. Ze konden niets zeggen of laten merken, want De Beer keek mee en schreeuwde voortdurend verwensingen. Het leidde tot een fascinerend dubbelspel vol onuitgesproken angst, woede en frustratie dat Ferri Somogyi en Anouk Maas fenomenaal vertolkten. Somogyi had zich goed voorbereid: "Ik heb mezelf weken afgevraagd hoe ik dit het beste kon spelen, omdat het zo intens is."

Meer over:

Reageren