Echte liefde in soapland

Vijf redenen waarom Anton en Linda essentieel zijn voor GTST

28 november 2021 13:08 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
GTST gooit het over een andere boeg en neemt begin december afscheid van Joep Sertons en Babette van Veen. Maar laten hun personages nou juist cruciaal zijn voor de soap

Het gros van de GTST fans reageerde ontzet toen Joep Sertons en Babette van Veen onthulden dat ze tegen hun zin uit de soap geschreven zijn. De makers willen verder met een kleinere cast en vaker beroep doen op gastacteurs in de hoop meer kijkers te trekken.

Oudgedienden

De vraag is echter of je meer publiek trekt door oudgedienden te vervangen. Een soap vaart immers op herkenbaarheid. Kijkers leven en voelen mee met personages die ze al jaren volgen en Anton en Linda vallen zeker in die categorie. Joep Sertons vertolkt al sinds 2010 onafgebroken de rol van dokter Anton Bouwhuis en Babette van Veen speelde als Linda Dekker op 1 oktober 1990 letterlijk de eerste scene van de serie.

Eric de Munck

Het lozen van twee grote namen zit ook RTL Boulevard-deskundige Eric de Munck niet lekker. Zo schrijft hij op Twitter: “Wat een gênante actie om Babette van Veen als een versleten stuk bordkartonnen decor aan de kant te zetten. Ontslagen! Als origineel personage! Een contract voor het leven, dát hadden ze haar moeten geven.”

Bouwen op Bouwhuis

Met de aanstaande verdwijning van Anton & Linda gaat GTST een heel stuk herkenbaarheid verliezen. Natuurlijk zijn Rik, Laura en Ludo & Janine nog van de partij en ook Nina en Bing keren binnenkort terug, maar de familie Bouwhuis was meer dan een decennium een basiswaarde van de serie. Daar komt een eind aan als Linda en Anton begin december naar Bonaire vertrekken en huize Bouwhuis opgedoekt kan worden.

Maar wat maakt hen zo onmisbaar?

1. Anton & Linda zijn de anti Ludo & Janine

Anton en Ludo zijn vrienden en ook Linda en Janine gaan al jaren goed met elkaar om, maar eigenlijk zijn ze elkaars absolute tegenpolen. Waar de familie Sanders zichzelf statig en elitair op een voetstuk zet, staan Anton en Linda midden in het leven. Ludo kiest voor klassieke muziek, maar Anton wordt pas echt blij van Bruce Springsteen. Je kunt met Anton en Linda volkse, rauwe verhalen vertellen die nooit zouden passen bij Ludo of Janine.

Ludo die bij de seksuoloog over zijn impotentie praat is bijvoorbeeld al ondenkbaar, Ludo zou ook nooit stiekem viagra slikken of zich een jongere, tikje ordinaire vriendin aanmeten. Net zoals Janine zelfs in de meest levensbedreigende omstandigheden haar kalmte niet verliest. Gekidnapt door een seriemoordenaar, gegijzeld door Richard van Nooten of geconfronteerd met een mogelijk fatale diagnose? Janine blijft de rust zelve. Daar heeft Linda geen last van: ze brult, tiert en raast waar nodig. Linda kan aan de coke raken, ziekelijk jaloers worden en lekker ordinair een fles wijn soldaat maken. De serie heeft die balans nodig.

 

2. Anton & Linda zijn benaderbaar

RTL-baas Peter van der Vorst hamerde erop dat GTST huiselijker en herkenbaarder moest worden. Minder vaak champagne in De Rozenboom, maar ‘gewoon’ een boterham met kaas aan de keukentafel. De landelijke woonkeuken van Anton en Linda leende zich daar uitstekend voor. Iedereen kan blijven eten, iedereen mag blijven slapen. Desnoods verbouwen ze hun garage tot woonunit. Dat alleen maakt huize Bouwhuis uniek in het soapdorp. Natuurlijk is het ook gezellig bij de Verduyntjes, maar die kunnen er amper iemand bij hebben. Het Paleis is inmiddels een soort spookhuis zonder samenhang en de villa van Ludo is exclusief voor familie. Maar bij Bouwhuis brandt altijd licht.  

3. Anton & Linda kennen iedereen

Toen Anton in 2010 naar Meerdijk verhuisde met zijn gezin kende hij nog helemaal niemand, inmiddels is hij door zijn werk als (huis)arts bekend bij velen. Hij werd de beste vriend van Ludo, hield de Sapsalon draaiende totdat het CS werd en investeerde in de gemeenschap. Gaandeweg ontdekte hij twee bastaardkinderen, liet hij achterneef Q maanden kosteloos logeren en was hij een surrogaatvader voor de Afghaanse nieuwkomer Amir Nazar.

Anton vervult een centrale rol in het soapdorp, zeker aangevuld met Linda die zo’n beetje iedereen al kende toen ze in 2015 terugkeerde en ook nog eens haar eigen kids meebracht. Lange tijd waren Anton en Linda het kloppende hart van de soap. Maar de kinderen gingen het huis uit, Amir en Q trokken weg en ineens werd het stukken stiller. Dat had de start van een nieuwe wending kunnen zijn, maar het liep op niets uit.

4. Anton & Linda maken het plaatje compleet

Een soap bootst het echte leven na, daarom is het zaak dat een zo breed mogelijk publiek zich kan herkennen in de cast. Iedere leeftijdsgroep is vertegenwoordigd: we hebben baby’s, kinderen, tieners, tieners met baby’s en (jong) volwassenen en dat gaat door tot en met vitale pensionado’s Henk en Laura. Onlangs maakten kijkers zelfs kennis met Pieters dementerende moeder Franceska. Ook qua diversiteit hebben de makers bewuste stappen gezet, al zijn er sinds het vertrek van Lucas (Ferry Doedens) geen LHBT-personages meer.

Anton en Linda vervulden een belangrijke rol in deze weerspiegeling. Hun vertrek veroorzaakt opnieuw een pijnlijke aderlating: straks zijn er geen empty nesters meer, vijftigers en (jonge) zestigers die zonder kinderen hun weg proberen te vinden in het leven. Heel wat kijkers kunnen zich herkennen in de alledaagse ellende van Anton die worstelt met zijn midlifecrisis en Linda die het ook niet makkelijk heeft. Babette van Veen kreeg alleen al vorig jaar talloze positieve reacties van kijkers toen ze als Linda door de overgang ging. Stemmingswisselingen, zweetaanvallen en gebroken nachten, het kwam allemaal voorbij. Al dit potentieel gaat nu definitief verloren

5. Anton & Linda zijn lekker gek

Joep Sertons en Babette van Veen spelen soapdrama als de beste, maar hebben daarnaast een talent voor comedy. Het maakt de liefde die het stel voor elkaar moet hebben des te geloofwaardiger. Het vlamt, knettert en raast tussen hen. Die merkbare chemie zorgde de afgelopen jaren voor de broodnodige hilariteit. Op hun best zijn Anton en Linda een avontuurlijk paar dat aan elkaar gewaagd is en graag de grenzen opzoekt. Dat leidde tot memorabele momenten vol liefde.

Liefde is voor elkaar klaar staan, ook als je vrouw volledig stoned een lachkick heeft en naar huis gedragen moet worden.

Liefde is ook niet mokken over een thuiskapsel.

Liefde is stilhouden dat je bij de Meerdijkloop glashard werd ingehaald door Laura.

Liefde is ook de rolstoel van je man duwen nadat hij bijna werd vermoord door je beste vriendin die maandenlang bij jullie logeerde terwijl iedereen zag hoe gevaarlijk ze wel niet was.

Liefde is nooit te beroerd zijn nieuwe dingen te proberen, zelfs als ze virtueel zijn.

En vooruit, samen een liefdesduetje doen is ook geen probleem.

Liefde is samen vogelen? Laat dat maar aan Anton en Linda over.

Liefde is ook je vrouw een groentekastje laten timmeren omdat ze in de overgang zit.

Liefde is je vurige passie omarmen en het leven vieren.

Hey, hey… er eten mensen aan die tafel!

Liefde is ook je verliefdheid tonen in gezelschap.  

Uiteindelijk heeft dokter Anton altijd het juiste liefdesrecept. We gaan z'n huisbezoekjes missen.

Meer over