Volop oude bekenden

ZIEN: Kerst in GTST door de jaren heen

24 januari 2022 17:14 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

In deze onzekere tijden zijn vaste tradities van groot belang. Geen grotere tv-traditie dan GTST, daarom een terugblik op kerst in Meerdijk, het enige Nederlandse plekje waar alles als vanouds is.

Nou ja, da’s niet helemaal waar. GTST sloeg alle feestdagen vorig jaar stilletjes over. De aangescherpte coronamaatregelen op de set maakte het onmogelijk om met veel acteurs samen te komen.

Tweemaal kerst

Maar eigenlijk hadden ze dit gemis al in 2019 goed gemaakt. In dat jaar vierde iedereen namelijk vrolijk twee keer de kerstdagen. RTL besloot eind augustus het nieuwe seizoen onverwacht een week eerder te laten starten, zodat de schrijvers in de knoop kwamen met de decembermaand. De oplossing was twee weken kerst en gezellig dat ’t was.

Laura’s mooie dagen

We doken de GTST-archieven in voor een bloemlezing van noemenswaardige hoogte- en dieptepunten. En wat blijkt: Laura is de vaste waarde tijdens de feestdagen. Mensen gaan en komen, maar Laura blijft van de partij. Haar favoriete kerst is ongetwijfeld die van 2016. Ze vierde het met de familie Bouwhuis, kleinzoon Noud én ze werd verrast door de komst van zoon Sil Selmhorst.

Laura was zo geraakt dat ze voor iedereen lieve woorden had. Voor de pasgetrouwde Linda en Anton, voor Sam en haar terminale echtgenoot Olivier, zelfs voor Job en Anna… Een stel dat al lang geleden is uitgevlogen maar nog altijd tot de verbeelding spreekt.

En in 2016 was er ook nog eens sneeuw én een hondje. Kan het mooier?

In 2018 was Laura te gast bij de familie Bouwhuis waar ze zich de gastvrijheid en een glaasje lekker liet welgevallen.

Kerst is een weerzien met familieleden, ook de mensen die je niet echt iets te melden hebt. Wie kan Antons achterneef Q Bouwhuis (Max Willems) vergeten? In 2018 zorgde de contactgestoorde student biomedische wetenschappen voor bijzondere gesprekken.

En Q had ook al verstand van de kalkoen.

In ieder geval meer dan oudoom Anton die in 2015 nog stond te klungelen met de kerstkip.

 

Gelukkig heeft hij meer verstand van kerststrikjes.

Geen kerst zonder gekibbel. In 2018 was het oorlog tussen oude vrienden Laura en Jef. Volgens Laura zou de brombeer niet genoeg openstaan voor nieuwe dingen. Jef vond het echter vreselijk modieus geneuzel om De Koning ineens helemaal vegan te maken. Wat is er mis met zijn ouderwetse gehaktbal? Rik riskeerde bijna een extra nekblessure terwijl hij scheidsrechter speelde.

Kerst is ook een tijd van emotionele herinneringen. Zo ook in 2019 toen Marieke de Moor wist dat dit haar laatste goede jaar zou zijn. Vlak voor de feestdagen kreeg ze de diagnose fronto-temporale dementie. Daarom was de laatste Kerst met zus Janine en de familie Sanders des te specialer.

Kerst is ook een mooi moment voor nostalgie. In 2015 hield Robert Alberts het amper droog toen hij aanschoof en bleek dat zijn broer Jef alle recepten van hun moeder gekookt had. Weinig mannen van midden zestig hebben gehuild om draadjesvlees met puree en rode kool, maar Robert had z’n servet toch echt even nodig.

Een uniek plaatje: Nina in Meerdijk tijdens de kerstdagen. Ze is allesbehalve een keukenprinses, toch draaide ze in 2018 eigenhandig in het Paleis een smakelijke kerstbrunch in elkaar.

Maar bijzonder is dat wel, want de moeder van 3 heeft er nogal eens een handje van om in de donkere decembermaand ver buiten het soapdorp te bivakkeren. In 2017 was ze in Hong Kong waardoor Bing de mooiste tijd van het jaar vierde met vrienden én assistente Loes.

En in 2021 zit ze noodgedwongen in Indonesië omdat ze haar ribben geblesseerd heeft bij een scooterongeluk en voorlopig niet mag vliegen. Tot die tijd papt Bing onder de boom aan met de spannende Mare Bereschot. Over ho-ho-ho gesproken.

En in 2021 valt er voor de familie Verduyn ook weinig te vieren. Moeder Saskia is stilletjes verliefd op haar baas, de stalkerachtige huisarts Roman van Loon.

Dochter Demi is geobsedeerd door de geheime nieuwe vlam van Marwan, de vader van haar kindje… En niemand weet dat haar zus Merel toch echt Marwans nieuwe liefde. Gelukkig maakt opa Henk de lekkerste vleesspiezen. 

Meer over