Alleen de rook is echt...

Zien: Zo filmde GTST de spectaculaire flatexplosie

25 juni 2022 08:58 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
GTST introduceerde dit seizoen een nieuw fenomeen: de 'voorcliff', een spannende verhaallijn vlak voor de grote zomercliffhanger. In een exclusieve backstagevideo laten de makers zien hoe ze tijdens de voorcliff de flat van Rik, Shanti en de Verduyntjes lieten ontploffen.

Het had maar zo de cliffhanger kunnen zijn: de kwaadaardige huisjesmelker Agaath laat de flat waar meerdere Meerdijkers wonen ontploffen om zo geen cent uit te hoeven geven aan renovatie. Tijdens de opnames van deze spannende verhaallijn werd gelukkig veel gelachen, zo blijkt uit de backstagebeelden.

Velsen

In de video blijkt waar de flat van de Verduyntjes staat: in alle vroegte zijn cast en crew afgereisd naar Velsen. Buitenopnames zijn altijd een feestje voor de soapies, vooral als een groot deel van de cast samenkomt en er ook een heel bataljon figuranten zijn. Het is dan ook al snel een dolle boel, tot er gewerkt moet worden. 

Digitale trucage

Het spreekt voor zich dat de makers geen echt explosief af kunnen laten gaan. De ontploffing wordt grotendeels gesimuleerd met behulp van rook- en windmachines en de daadwerkelijke knal wordt later via digitale trucage toegevoegd. Het overtuigende spel van de acteurs helpt uiteraard ook.

Hartstilstand

Als gevolg van de explosie raakt buurman Jan onwel. Hij heeft een hartstilstand, waardoor Saskia en Julian hem met alle geweld handmatig moeten reanimeren. De video verklapt dat de acteur ongezien is vervangen door een pop die verdraaid goed op hem lijkt. 

De echte zomercliff van GTST is te zien op donderdag 7 juli op RTL 4.

Meer over