'Benieuwd wat Frenkie de Jong over heeft'

5 stellingen voor Hugo Borst over Oranje

13 juni 2021 10:28 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Oranje begint aan het EK, maar hoe staat het team ervoor? Voetballiefhebber Hugo Borst, vaste Studio Europa-gast na duels van Nederland, reageert op vijf stellingen. ‘Een frisse Frenkie de Jong maakt het verschil.’

Tekst: Bram de Graaf

‘Voor een geslaagd toernooi moet Oranje minstens de halve finale halen’
“Uitschakeling in de eerste ronde zou een blamage zijn, misschien wel met gevolgen. Bondscoach Frank de Boer heeft nog geen verpletterende indruk gemaakt. De 4-2-nederlaag tegen de Turken van afgelopen maart dreunt nog na, die kan ons het WK in Qatar van volgend jaar kosten. Op zich niet erg. Bij Qatar denk je toch aan verkapte slavenarbeid, voetballen in een zandbak, met airco in november en december. Gatver.”

‘De aanvalslinie van Oranje is het zorgenkindje’
“Feyenoorder Steven Berghuis is een prima speler, maar op het wereldniveau middelmaat. En Donyell Malen van PSV nu ook. Om over Luuk de Jong of Wout Weghorst maar te zwijgen. PSV’er Cody Gakpo kan het gaan maken, maar nu al? Memphis Depay is de enige kanjer, al is hij net geen Mbappé van Frankrijk of De Bruyne van België. En wie staat er straks achter hem? Ik hoop Wijnaldum met wie hij een goed tandem vormde.”

‘Frenkie de Jong is de absolute ster van het team’
“Zeker, jammer alleen dat hij weinig scoort. Voor de rest is hij een lust voor het oog. Balbehandeling, snelheid van denken en handelen, ongelofelijk. Schitterende rushes. En hard werken doet hij ook. Een kilometervreter. Hij pakt veel ballen af en heeft een goede sliding. Benieuwd wat hij over heeft na een slopend seizoen Barcelona. Als hij fris is maakt hij het verschil met een snelle opbouw. Daar moet Oranje het van hebben: snelle uitbraken.”

‘Oranje zal de afwezige Virgil van Dijk enorm missen’
“Niemand coacht zo sterk als hij. Je zag het tegen de Turken: Oranje was zonder hem stuurloos. Op zich hebben we achterin prima vervangers. Stefan de Vrij speelt bij Internazionale, Matthijs de Ligt bij Juventus. Maar o wee, als er eentje niet meedoet. Veltman en Aké zullen in een topwedstrijd door het ijs zakken. Daley Blind is een intelligente voetballer, maar verdedigend kwetsbaar.”

‘Met Ronald Koeman als bondscoach was Oranje verder gekomen’
“Ik geloof heilig in autoritaire coaches. Michels en Van Gaal hadden dictatoriale trekken. Ronald Koeman heeft het ook gekregen. In het begin van zijn loopbaan ontbrak dat nog. Tussen hem en deze generatie Oranjespelers zat het goed. Zonde dat hij bezweek voor de roep uit Barcelona, maar wel begrijpelijk. Zijn droomclub. Vijf keer zo veel verdienen. Maar de Oranjespelers hadden het nakijken.

Met Frank de Boer zijn we minder af. De eerste drie wedstrijden komen ze wel door, maar dan? Knockoutwedstrijden tegen Frankrijk, België en Duitsland. Eén daarvan wint het EK, ik vermoed Frankrijk. Oranje sneuvelt in de kwartfinale. Uitschakeling doet me niets. Mijn grote verdriet was in 1974 en 1978. Ik denk wel dat Nederland ontploft na anderhalf jaar corona. Feest!”

Nederland – Oekraïne | zondag | NPO 1 | NOS | 20.50 uur

Meer over