Zinderende eindstrijd

Acht iconische vrouwenfinales op Wimbledon

13 juli 2019 08:28 | sport | Door Televizier

Het centercourt van Wimbledon is tot de laatste stoel uitverkocht voor de eindstrijd bij de vrouwen. Wordt het net zo zinderend als deze acht iconische finales?

Tekst Joost Hanewinkel

Serena Williams - Venus Williams (2002)

De hele sportwereld kijkt toe bij de eerste eindstrijd tussen de twee Amerikaanse zussen. Ooit begonnen op straat in een buitenwijk van Los Angeles, nu de twee koninginnen van de sport. Serena wint.

Maud Watson - Lillian Watson (1884)

Niet uniek, twee zussen in de finale. De allereerste eindstrijd is al een familieaangelegenheid. De negentienjarige Maud Watson wint, getooid in lange jurk en hoed. Ze ontvangt een zilveren bloemenmand.

Jana Novotná - Nathalie Tauziat (1998)

In de finale van 1993 is Novotná dicht bij een sensationele zege op Graf, maar ze krijgt een zenuwinzinking. Iets dat de jaren daarna vaker gebeurt. De hele tenniswereld gunt haar daarom in 1998 de zege.

 Virginia Wade - Betty Stöve (1977)

De enige Nederlandse vrouw in de enkelspelfinale van een grandslamtoernooi. Stöve is absolute wereldtop, maar net niet opgewassen tegen thuisfavoriete Wade.

Margaret Court - Billie Jean King (1970)

De eeuwige rivales – beiden niet topfit – putten elkaar uit in een meeslepend duel. In een tijd nog zonder tiebreaks wint Court met 14-12 11-9. Nooit zijn er meer games gespeeld in een vrouwenfinale.

Martina Navratilova - Chris Evert (1978)

De Amerikaanse Evert is eind jaren zeventig haast onverslaanbaar, totdat een Tjechoslowaakse alleskunner ten tonele verschijnt. In een ware tennisthriller wint Navratilova haar eerste van negen titels.

Steffi Graf - Martina Navratilova (1988)

Een nieuwe ster aan het firmament. Navratilova is inmiddels de norm, maar moet haar meerdere bekennen in de negentienjarige Graf. Die wint dat jaar alle grandslamtoernooien.

Steffi Graf - Arantxa Sánchez Vicario (1995)

Volgens sommigen de beste finale ooit. Op 5-5 in de laatste set spelen de twee vrouwen een game van twintig minuten. Er volgt een minutenlange staande ovatie van het publiek. Graf grijpt haar zesde titel.

NOS SPORT: WIMBLEDON | NPO 2 | 14.55

 

Meer over