Interview: Hans Kraay jr. over het WK Voetbal

Hans Kraay jr. heeft elke dag een bliksemsnel item in Hart Van Nederland met het laatste WK-nieuws. Hij vertelt waarom hij niet met Oranje in Brazilië is.

Wat ga je precies doen tijdens het WK? 

”Nu Louis mij verlaten heeft voor het WK in Brazilië en de NOS de eindronde uitzendt, wil ik vanuit Nederland elke dag, zonder omwegen, in een sprekende column genaamd Groeten aan Louis mijn mening geven over alles wat hot news is rondom het Nederlands elftal. Dit wordt elke dag uitgezonden in de late editie van Hart van Nederland.

Met de krantenkoppen behandel ik het hete nieuws. We laten mensen aan het woord, en vervolgens kom ik met de uitsmijter. Tijdens mijn column kijkt een levensgrote nep-Van Gaal over mijn schouder mee en ziet het bij tijd en wijle hoofdschuddend aan. Het item is eigenlijk een soort wervelstorm. In twee minuten tijd heb je de indruk dat je in een orkaan zit.” 

Je hebt Oranje twee jaar lang gevolgd in de aanloop naar het WK in Brazilië, maar op het moment suprême zit je gewoon in Nederland. Hoe kan dat? 

”Omdat de NOS de rechten heeft. Kijk, wij hebben al zes keer de voorbereiding van een eindronde gedaan. SBS heeft de rechten voor alle kwalificatiewedstrijden en oefenduels. Van Persie komt direct na de wedstrijd bij mij, de rest van de journalisten moet achter een dranghek blijven staan. En binnen vijf minuten heb ik de bondscoach. Maar als het WK begint, dan hebben Jack van Gelder en Tom Egbers die bevoorrechte positie en staan wij achter een hek. Dan ben ik liever in Nederland met een eigen item en schuif ik met veel plezier aan bij VI Oranje.” 

Waar komt dat plezier vandaan?

”Het is superleuk om te doen. Iedereen wil erbij zijn, in dat Kurhaus zitten. Het is entertainment. Kijk, vroeger had je van die ouderwetse sigarenzaakjes. Op maandagochtend zaten daar altijd wat oudere mannen hun mening te geven en met elkaar te bekvechten over het voetbal van het weekend. Dat doen wij in Voetbal International en in VI Oranje ook. Eigenlijk zitten wij gewoon met z’n allen voor een sigarenzaak, maar dan met camera’s erbij.

Er is natuurlijk wel iets gegroeid tussen de mensen die daar aan tafel zitten, want je kunt niet gewoon zeggen: we pikken vier mensen van de straat en we gaan VI Oranje maken. Er zit, zoals Johan Derksen zegt, chemie tussen de mensen aan tafel. Chemie kan strijd zijn, chemie kan irritatie zijn. En ja, als chemie strijd is dan heb ik chemie met Van Gaal, haha’’

Wat doe je het liefst?

”Ik hou van open en eerlijke televisie. Live tv is het eerlijkste. Er kan niet worden geknipt. En Louis van Gaal twee jaar lang live interviewen is spannend. Naast Derksen, Van der Gijp en Genee zitten, is ook spannend. Ik heb m’n hele leven altijd spanning opgezocht. Dat heeft me ook heel veel alimentatie gekost, haha. 

John de Mol heeft mij ooit uitgelegd wat het verschil is tussen zenuwen en spanning. Daar was hij heel duidelijk in. Als je voor een belangrijke televisie-uitzending gespannen bent dan kijk je ernaar uit, en als je zenuwachtig bent dan zie je ertegenop. In beide gevallen, zowel bij Voetbal International als bij Van Gaal, kijk ik ernaar uit, dan is het spanning, geen zenuwen.’’ 

Hoe gaat Nederland het doen in Brazilië? 

”Ik kan niet zeggen: Nederland wint of Nederland verliest. Nederland gaat door als Sneijder, Van Persie en Robben alle drie de wedstrijden in de poulefase meedoen. Doen er één of twee niet mee, dan haalt Nederland de tweede ronde niet. Zo simpel is het. Dus ja, als ze drie keer 90 minuten spelen dan is Nederland door, en anders hebben we niks te zoeken op het WK, want al die anderen maken het verschil niet.”

Reageren