Etappe 13 t/m 16

Tour de France-gids 2019: Alle etappes mét routekaart

27 Juni 2019 16:07 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
Met een nieuwe berg, een oude berg en nog een kans voor de sprinters, voor we naar de Alpen gaan.

Etappe 13: Onverwachte race tegen de klok
De 27 kilometer lange tijdrit van en naar Pau had de ultieme krachtmeting tussen Tom Dumoulin en Chris Froome moeten worden. Maar helaas: de Britse viervoudig Tourwinnaar kwam tijdens een trainingsrit keihard ten val en brak been, heup, elleboog en ribben. Het Nederlandse tijdritkanon bleek nog zo veel last van een in de Giro opgelopen kwetsuur te hebben dat hij ook moest afhaken. Een andere specialist in de strijd tegen de klok mag dus vlammen in Pau. Het is ook meteen de laatste kans voor de tijdritkanonnen, want de Tourdirectie heeft slechts één individuele tijdrit in het schema opgenomen.

Lees ook:

Etappe 17 t/m 21

Etappe 14: Snelle bergrit door de Pyreneeën
Kort maar hevig, zo is de 14e, slechts 117 kilometer lange, rit van deze Tour het best te omschrijven. Net als twee dagen geleden leidt die door de Pyreneeën, en na de start in Tarbes staan de Col de Soulor uit de eerste categorie en de Tourmalet op het menu, een bult uit de buitencategorie. De finishlijn is meteen getrokken op de top van deze klassieke klim. Met de Tourmalet gaat het peloton tegen de meest beklommen berg uit de Tourgeschiedenis op. Maar liefst 84 maal mochten de renners deze klim wagen.

Etappe 15: Een onbekende berg
Je zou vermoeden dat de renners na al die Rondes van Frankrijk zo’n beetje elke berg van in het land wel gehad hebben, maar de organisatie heeft toch nog een klim gevonden die nieuw is voor de renners. En een flinke ook: de klim naar Prat d’Albis valt in de eerste categorie en is een echte killer. De renners krijgen te maken bochtige, onregelmatige wegen en stijgingspercentages van meer dan 10 procent. Geen bult om tegenop te ‘dieselen’, maar een uitdaging voor de echte berggeiten, vooral omdat de 185 kilometer lange rit nog drie fikse hindernissen bevat.

Etappe 16: Een vlak rondje Nîmes
Met de Pyreneeën achter de kiezen krijgt het peloton een simpel ritje. Een rondje Nîmes van 177 kilometer lang, om precies te zijn. Vlak als een biljartlaken ook nog, dus het zit er dik in dat de sprinters aan de bak mogen in de Zuid-Franse stad. Ook morgen is er een kansje voor de niet-klimmers, daarna volgen de Alpen. 

Lees ook:

Etappe 17 t/m 21

Meer over