Verwachtingen

Voorbeschouwing Tour van Tom Dumoulin in drie uitspraken

5 juni 2019 08:36 | sport | Door Televizier

© ANP Kippa
Tv-programma De machinekamer van Tom Dumoulin volgt vrijdagavond onze beste wielrenner op weg naar de Tour de France. Wat mogen we van hem verwachten in Frankrijk? Een voorbeschouwing aan de hand van drie uitspraken.

 

Tekst Joost Hanewinkel
  1. ‘Hij moet met zijn vrouw wat leuks gaat doen. Een wijntje drinken, een frietje eten.’ Ploegleider Michiel Elijzen bij de NOS

Klinkt als een doodzonde in de wielerwereld waar elk grammetje te veel is. Maar Dumoulin moest zijn zinnen verzetten na de val eerder dit jaar in de Giro d’Italia. Die ronde was zijn hoofddoel. Even slikken als een eindzege dan in rook opgaat. Voordeel: na een minivakantie kon het vizier meteen op de Ronde van Frankrijk. Die stond aanvankelijk als luxe nagerecht op het menu, maar is ineens gepromoveerd tot hoofdmaaltijd.

  1. ‘Voor mij is Dumoulin dé grote favoriet om de Tour te winnen.’ Wielerjournalist Raymond Kerckhoffs op NPO Radio 1

Had Dumoulin tot de laatste snik gestreden om de eindzege in Italië, dan was dit een vreemde uitspraak geweest. Maar onze landgenoot staat nu relatief fris aan het Grand Départ in Bussel. Bovendien schept de tweede plaats van afgelopen seizoen verwachtingen. Chris Froome en eindwinnaar Geraint Thomas waren toen zijn grootste rivalen. Kerckhoffs: “Alle verantwoordelijk ligt weer bij hun team, maar ik denk dat deze renners over hun top zijn.”

  1. ‘De Giro d’Italia is de mooiste grote ronde.’ Tom Dumoulin tegenover Nu.nl

Misschien geen fraaie uitspraak aan de vooravond van de Tour de France, maar de Nederlander heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij geen fan is van de Franse rittenkoers. Te massaal en chaotisch, een voedingsbodem voor stress. Nee, dan liever de luwte van de Giro. Dumoulin staart zich dus niet blind op een Tourzege. “Mijn carrière is ook geslaagd als ik ’m nooit win.” Maar de gele trui in Parijs is wél de heilige graal in de wielersport en Dumoulin zal de komende weken heus alles uit de kast halen om die te bemachtigen.

De machinekamer van Tom Dumoulin zie je vrijdag 5 juli om 21.15 uur op bij Powned op NPO 2

Meer over