Oogappels

3 vragen aan Bracha van Doesburgh

21 Februari 2019 11:00 | sterren | Door Televizier

© ANP

Prille liefdes, erbij horen, drank en drugs, ruzie schoppen, puistjes: een puberleven is niet makkelijk. Maar dat van de ouders ook niet. Bracha van Doesburgh speelt in Oogappels, een serie over allerlei opvoedperikelen.

Tekst: Carlijn Schepers

Wie speel jij?

“Mijn personage heet Fabie. Ze heeft twee puberkinderen, Mees en Pip, die ze alleen opvoedt omdat haar ex-man in Denemarken woont. Wij zijn een van de vier gezinnen in de serie, die gaat over puberperikelen en hoe ouders daarmee worstelen. Fabie is foodvlogger en probeert de schijn op te houden van een perfect leven. Maar dat is best moeilijk en bezorgt haar de nodige stress. Daarom krijgt ze regelmatig een hyperventilatieaanval en is een instorting nabij.”

Lijk jij op Fabie?

“Ik ben zelf heel anders, maar ik herken natuurlijk wel dingen in haar. Ik wil ook alles zo goed mogelijk doen voor mijn kinderen. En ik weet hoe moeilijk het is om je gezin en je werk tegelijkertijd goed te doen. Daarbij heb ik zelf ook last van enig perfectionisme. Ik denk dat het gevoel van herkenning de kracht van deze serie is. Opvoeden is een ingewikkelde klus die je het liefst perfect wil doen. Dan is het geruststellend om te zien dat andere ouders dezelfde of zelfs ergere dingen meemaken.”

Hoe voed jij je kinderen op?

Daan [Schuurmans, red.] en ik zijn niet zo rigide wat opvoeden betreft. Vooral duidelijkheid is belangrijk en ik merk nu wel dat we grenzen moeten stellen. Onze dochter is zes en onze twee zoons zijn drie. Vooral de jongens hebben stevige karaktertjes. Nu is dat wel grappig, maar dat wordt straks misschien anders. Op dit moment zijn ze nog goed te sturen, maar het lijkt me moeilijk om straks, als ze puber zijn, zo weinig te vertellen te hebben. Ach, en vaak denk ik aan een grappige spreuk die hier in het kindercafé hangt: ‘Andere moeders doen ook maar wat’.”

OOGAPPELS | NPO 1 | BNNVARA | 20.30

Meer over