Beau five days inside

6 vragen aan Beau van Erven Dorens

Vijf dagen en vier nachten doorbrengen in een instelling waar je normaal niet binnenkomt. Beau van Erven Dorens doet het voor Beau five days inside. "Het was weer verschrikkelijk heftig."

Het is nogal wat om een week ergens te blijven slapen. Waarom die aanpak?

"Door ergens een week binnen te zitten leer je de mensen echt goed kennen. In het begin denken ze: daar heb je die kakker van televisie, maar aan het einde van de week vertrouwen ze me en komen de mooie dingen naar boven. Zo kan ik de wereld waarin ze leven echt laten zien."

Je laat jezelf ook opsluiten in een gevangenis, hoe was dat?

"Best spannend. Bij onze binnenkomst slingerden de gevangenen allerlei verwensingen naar ons hoofd. En toen we filmden in de werkplaats bekogelde een van hen ons met een stuk metaal. Maar de meesten zijn normale mensen die iets heel verkeerds hebben gedaan. Ik leerde daar dat niemand helemaal slecht is. Hoewel er zeker ook enge types rondliepen. Ik moest zelfs een keer een sprintje trekken omdat een van hen op me af kwam stuiven."

Het vorige seizoen werd je meerdere keren emotioneel. Nu weer?

"Absoluut. Villa Pardoes, een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen bij de Efteling, greep me het meest aan. Het programma gaat helemaal niet om mij, maar ik vond het verschrikkelijk heftig. Ik heb zelf vier kinderen en om dan die kindjes daar te zien die niet eens een kans krijgen op een leven... Toen ik later de voice-over insprak, moest ik soms het beeld op zwart zetten. Anders kreeg ik geen woord uit mijn mond."


Wat vind je het moeilijkst?

"Vooral het moment dat ik weer vertrek. Ik ga terug naar mijn luxeleventje, zij blijven daar zitten in de ellende. Bijvoorbeeld bij de bed-bad-broodinstelling in Groningen viel het afscheid me zwaar. Daar zitten uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land. Ze krijgen 4 euro per dag en moeten daarvan alles kopen: eten, wasmiddel, kleren. En toch hadden meerdere mensen een enorme maaltijd voor me gekookt toen ik vertrok. Zo ongelofelijk lief. Toen ik wegliep, drukte een jongen me ook nog een pak koeken in de hand. Toen brak ik."

Is dat persoonlijke ook de kracht van het programma?

"Dat denk ik wel. Het is heel anders dan Boulevard presenteren. Dan ben ik scherp, draag ik een strak pak. Hier ben ik gewoon mezelf. Zonder make-up, vaak tien kilo te zwaar, met allemaal onderkinnen. Alle maskers gaan af. Dat is denk ik de charme."

Je noemt dit het zwaarste programma dat je ooit maakte. Komt er nog een nieuw seizoen?

"Dat moet ik serieus overwegen. Qua heftigheid, maar ook qua agenda. Want het kost ongelofelijk veel tijd en ik ben met nog zo veel andere programma’s bezig. Over veteranen met een posttraumatische stressstoornis bijvoorbeeld, en iets nieuws met daklozen. Soms twijfel ik of ik weer eens een spelshow moet doen. Maar ik ben te gelukkig met dit soort boeiende programma’s."

Beau five days inside | dinsdag | RTL 4 | 20.30

Meer over:

Reageren