Denkend aan Holland

André van Duin: 'Wat heb ik gelachen met Janny'

5 augustus 2019 09:00 | sterren | Door Carlijn Schepers

© Omroep MAX
Na drie seizoenen met Janny van der Heijden in de Heel Holland bakt-tent, stapt André van Duin nu ook met haar in een bootje. In Denkend aan Holland varen ze gezellig samen door Nederland. “Het is een soort Ontdek je plekje 2.0.", vertelt André in een interview met Televizier.

Tekst: Carlijn Schepers

Wat kan de kijker verwachten van Denkend aan Holland?

“Janny van der Heijden en ik varen samen in een bootje over leuke riviertjes. Onderweg meren we aan en ontmoeten we allerlei interessante mensen: boeren, tuinders, vissers, mensen die aan de waterkant wonen. Ik bestuur de boot en Janny bakt een lekkere appeltaart of koekjes in het kleine keukentje ervan. En dan is er nog Nhaan, haar ruwharige teckel, die is ook gezellig mee.”

Wat is het doel van het programma?

“We willen in de vier afleveringen laten zien hoe mooi Nederland is, zéker vanaf het water. Je hoeft helemaal niet naar het buitenland voor een mooie vakantie. Vooral met zo’n hete zomer is het heerlijk om ons eigen land te ontdekken. Denkend aan Holland is een soort Ontdek je plekje 2.0. Het is een gezellig, zomers wegkijkprogramma.”

Waar zijn jullie allemaal geweest?

“We bezochten natuurgebieden die zo in een folder kunnen en schitterende plaatsen waar ik zelf ook nog nooit ben geweest. Zoals de aspergekwekerijen in Zeeuws-Vlaanderen of Giethoorn, waar veel buitenlandse toeristen rondlopen. Maar ook onbekendere plekken, zoals Acquoy, een klein plaatsje langs de rivier de Linge. We konden niet naar allemaal plekken waar nog bijna nooit iemand is geweest, want dat is onmogelijk in Nederland. Maar we hebben wel geprobeerd het rustige Nederland te laten zien vanuit een ander perspectief.”

Hoe was het om dit met Janny te doen?

“Ontzettend leuk. Wat heb ik gelachen met haar. Het is een enorm aardige vrouw, die veel gezelligheid om zich heen strooit. En tussendoor vertelt ze ook nog leuke culinaire weetjes. De opnames waren echt een feest, het leken soms wel vakantiedagen. We hebben gelachen, gegeten, gedronken én we hadden mazzel met het weer.”

Denkend aan Holland is de beginzin uit het bekende gedicht van Hendrik Marsman. Heb jij zelf iets met poëzie?

“Ik ken het gedicht, al moest ik wel weer even opzoeken hoe het ook alweer verder ging. Poëzie is prachtig om te lezen en naar te luisteren. Al doe ik er zelf niet veel mee. Maar ik kan er in de voice-over van dit programma natuurlijk wel af en toe een mooie frase ingooien.”

In welke programma’s kunnen we je de komende tijd nog meer op tv zien?

“Natuurlijk komt Heel Holland bakt er weer aan. Net als vorig jaar zenden we dat weer pas rond de feestdagen uit. Dat wordt weer grappig: tijdens de opnames in de zomer doen alsof het Kerst is. Verder komt het tweede seizoen van Het geheime dagboek van Hendrik Groen in het najaar op tv. Ik hoop natuurlijk dat dat net zo’n succes wordt als de eerste serie in 2017.”

Denkend aan Holland, elke maandag om 22.15 uur bij Omroep MAX op NPO 1

Meer over