Floortje Dessing, Dennis Storm & Teun van de Keuken

BN’ers laten hun duurzame kant zien tijdens Duurzame Week

13 juli 2020 15:09 | sterren | Door Jorien Slager

© Joris Louwes

Duurzame Week is het duurzaamheidsfestival van Nederland. Normaal gesproken vindt dit in Utrecht plaats, maar in 2020 speelde het festival (20 t/m 28 juni) zich als gevolg van de corona-maatregelen geheel online af. Tijdens Duurzame Week Online Festival 2020 kon iedereen meedoen aan gratis online workshops en lezingen over duurzaamheidsthema’s als consumptie, omgeving, reizen, voeding en wonen. Dit jaar schoven verschillende tv-sterren aan: Dennis Storm, Floortje Dessing en Teun van de Keuken vertelden over hun aanpak en voorzagen het online publiek van praktische tips om duurzamer te leven.

Dennis Storm

Oud-BNN-presentator Dennis Storm trapte het festival af met een interview. Dennis raadt iedereen aan de documentaire Terra te kijken. Terra is volgens hem ‘de eerste documentaire over natuurbehoud die niet alleen over de cijfers gaat, maar die cijfers transformeert tot een prachtig verhaal dat meer gaat over gevoel en de liefde die we eigenlijk allemaal voor de natuur hebben’. Het bleek voor Dennis een keerpunt op meerdere manieren. Zo werd hij na het kijken van de docu vegetariër en besloot hij te stoppen met televisie maken om zijn minimalistische levensvisie werkelijkheid te maken. In 2018 publiceerde hij zijn eerste boek Weg ermee, over de schoonheid van minimalisme waarin hij de lezer op inspirerende wijze meeneemt in zijn persoonlijke reis naar een rijker leven met minder spullen. Onlangs bracht hij Als gezond verstand koning was uit, waarin hij dieper ingaat op de huidige staat van de aarde, duurzaamheid, minimalisme en wat iedereen kan doen om bij te dragen aan een betere wereld. Het interview met Dennis Storm is via het YouTube kanaal van Duurzame Week in twee delen terug te kijken.

Floortje Dessing

Ook presentatrice en programmamaker Floortje Dessing vertelde in DW Green Talkshow hoe zij duurzaam probeert te leven en reizen. Floortje ziet dat mensen meer over duurzaam reizen nadenken: vijf jaar geleden had niemand het over vliegangst, dat Floortje liever ‘vliegverantwoordelijkheid’ noemt en nu praat iedereen er over. Haar tip aan het publiek als het op duurzaam reizen aankomt? Heb oog voor de lokale context en zorg ervoor dat jouw aanwezigheid op een plek echt iets goed doet voor de locals en het gebied waar je heen gaat. Dus boek liever geen verblijf in een all-in-inclusive resort, maar ga naar een klein lokaal hotelletje, een Airbnb of een accommodatie van Neverbeen. Ook kleine restaurants zijn vaak beter voor het milieu dan grote restaurantketens. Er is online al veel te vinden over duurzaam reizen, dus Floortje raadt iedereen aan goed research te doen.

Teun van de Keuken

Teun van de Keuken is al jaren een van de gezichten van Keuringsdienst van waarde, het televisieprogramma dat inzicht geef in de wondere wereld achter ons voedsel. Als slotstuk van het Duurzame Week Online Festival vertelde Teun over zijn visie op voedsel. Zijn boek De supermarkt survival gids kwam uitgebreid aan bod. In dit boek neemt Teun de lezer mee door de supermarkt. Welke marketingtrucjes worden er gebruikt om je te verleiden iets te kopen? En hoe kom je er achter wat je nou écht eet? Zijn tip: een ingrediëntenlijst op een verpakking zou eigenlijk niet uit meer dan vijf ingrediënten moeten bestaan. En elk woord van een ingrediëntenlijst dat je niet snapt is een ingrediënt dat je eigenlijk niet wilt eten. En wees ook kritisch op termen als ‘ambachtelijk’ of ‘natuurlijk’. Dat zijn vaak nietszeggende marketingtermen die niets te maken hebben met de inhoud van een product.

Meer weten over de Duurzame Week? Ga naar de website of kijk een groot deel van het programma terug via YouTube.

Meer over