Brendan Dassey tóch nog niet vrij

19 november 2016 09:29 | sterren | Door Televizier

© Netflix

De soap rond Brendan Dassey, bekend door de Netflix documentaire Making a murderer, gaat door. Ondanks een gerechtelijk besluit komt de zwakbegaafde neef van Steven Avery toch niet vrij.

Afgelopen maandag stelde een rechter in de Amerikaanse staat Wisconsin vast dat Brendan na tien jaar cel vrij man is. Hij kreeg als 16-jarige levenslang vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op fotojournaliste Theresa Halbach. Maar de rechtbank oordeelde afgelopen augustus al dat Brendan destijds werd veroordeeld op basis van een gedwongen, en dus niet rechtsgeldige, bekentenis.

In beroep

Feitelijk had hij toen al vrij moeten komen, maar de openbare aanklager van Wisconsin ging in hoger beroep. Volgens hem zou de rechter de wet onjuist hebben geïnterpreteerd. Dat beroep werd deze week afgewezen, maar de staat vecht dat vonnis opnieuw aan.

Tijd

Het federaal gerechtshof heeft nu geoordeeld dat het openbare ministerie van Wisconsin tijd moet krijgen om haar zaak te maken. Tijdens die voorbereidingsperiode mag de gevangenis Brendan niet vrijlaten. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Meer over