78 jaar

Chansonnière en actrice Liesbeth List overleden

27 maart 2020 10:20 | sterren | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP Kippa
Chansonnière en actrice Liesbeth List is woensdag 25 maart jl. overleden. De grande dame van het Nederlandse chanson overleed op 78-jarige leeftijd in haar woonplaats Soest.

List is bij het publiek bekend van nummers als Pastorale, Aan de andere kant van de heuvels, Kinderen een kwartje en Heb het leven lief. List werd in haar carrière diverse malen onderscheiden met een Edison (in 1971 en 1995) en ook ontving ze een Gouden Harp. Ook werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Musicals

List was ook te zien in diverse musicals, waarvan Piaf in 1999 de bekendste is. In die laatste productie speelde ze de titelrol van de legendarische Franse zangeres Edith Piaf. Tien jaar later kroop ze opnieuw in de rol van Piaf; voor beide vertolkingen werd ze bekroond met een Johnny Kraaijkamp Musical Award.

Dementie

In 2017 stopte List met optreden omdat ze leed aan een vorm van dementie. "Veel mensen kennen mijn moeder als de enigszins mysterieuze dochter van een vuurtorenwachter op Vlieland, de chansonnière die zong met Brel, Aznavour en Shaffy", zegt haar dochter Elisah in reactie op het overlijden tegen de NOS. "Voor ons was ze in de eerste plaats een bijzondere en lieve moeder, grootmoeder en schoonmoeder. We hebben mijn moeder een afscheid kunnen geven omringd door haar dierbaren."

Vanwege de coronacrisis en de maatregelen die daarmee gepaard gaan, zal List in kleine kring gecremeerd worden.

Meer over