Interview

Chantal Janzen blijft altijd nieuwsgierig

26 maart 2019 13:00 | sterren | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Chantal Janzen verbreedt graag haar horizon. De tv-ster heeft met Chantal komt werken haar eerste eigen programma geproduceerd. "Het is mooi dat iedereen in de basis iets wil doen voor anderen."

Tekst: Lieneke van der Fluit - Het hele interview staat in Televizier

In Chantal komt werken loopt Chantal Janzen een dag mee met mensen met de meest uiteenlopende beroepen. En ze wordt niet gespaard. Van vier keer ’s nachts haar bed uit voor de brandweer tot poepluiers verschonen in een kinderdagverblijf.

Je begaf je de afgelopen tijd in veel verschillende werelden. Welk beroep maakte de meeste indruk op je?

"Ik heb een dag met een verpleegkundige meegelopen in het Máxima Medisch Centrum voor kinderoncologie. Dat kwam binnen, die zieke kinderen. Ik heb er nog twee dagen een dikke keel van gehad. Wat ik daar zag... Ook de 24-uursdienst bij de brandweer vergeet ik niet snel. Die adrenaline als het alarm afgaat en de lichten aan springen, terwijl ik net lag te slapen. Je wilt niet weten wat dat met je hartslag doet."

Waarom wilde je dit programma maken?

"Ik heb nog nooit iets anders gedaan dan wat ik nu doe: dansen, zingen en presenteren. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar wat andere mensen bezighoudt. Als kind al vroeg ik in de trein of bus aan medepassagiers: ‘Waar ga je naar toe? Wat doe je dan de hele dag?’ Uit die interesse is dit programma ontstaan. Mijn vader heeft het ook: als hij iemand de weg vraagt, komt ie een halfuur later terug. Hij weet dan nog steeds niet hoe hij moet rijden, maar kent wel het levensverhaal van de persoon die hij sprak."

Was er ook een beroep dat je afschuwelijk vond?

"Ik werkte in de havens van Rotterdam in een hijskraan op 50 meter hoogte. En ik heb hoogtevrees. Het was zo erg dat ik niet meer uit mijn woorden kon komen, een soort kortsluiting in mijn hoofd."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Wij waren dus even samen in Parijs en dat was superfijn❤️ #bijslapenpuntnl #nokidsallowed #langgeleden #haddennetzogoednaarermelokunnenrijden #alleenmaargeslapen

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Wat is het mooiste dat je uit Chantal komt werken meeneemt?

"Iedereen heeft dezelfde drijfveer: iets doen voor anderen. Of het nu om een Efteling-medewerker gaat of om iemand in de bouw, ze willen allemaal andere mensen blij maken. En ik vond het echt leuk om met onbekende mensen op pad te zijn. In de tv-wereld draait het om wie John de Mol nu weer heeft binnengehaald. Hou toch op. Het verbaast me hoe mediamensen onze bezigheden zo belangrijk maken. Bevrijdend om daar niet constant in te zitten. Ik heb echt respect gekregen voor veel beroepen."

Je werkt loeihard naast je gezinsleven met kleine kinderen. Waar komt die drive vandaan?

"Natuurlijk werk ik hard, we hebben soms draaidagen van 13 à 14 uur. Maar sinds Bobby er is, kan ik beter nee zeggen. Ik kan mijn werk zo indelen dat ik veel thuis kan zijn. Ik ben elk weekend thuis, behalve als ik een liveshow heb. En ik breng elke avond mijn kinderen naar bed. Het is wel druk, maar ik kan het goed afbakenen. Een baby is een ontzettend goede stop op alles."

Onlangs werd je veertig, was dat nog iets bijzonders?

"Mijn beste vriendin, die ik al sinds mijn vijfde ken, en ik zeiden vroeger altijd: ‘Waren we maar veertig’. We dachten dat je dan alles kunt zeggen, geen verantwoording meer hoeft af te leggen, en niets gek is. Dus toen we dit jaar veertig werden, ging de vlag uit. Al is het natuurlijk helemaal niet waar wat we dachten. Misschien ga ik 41 lastig vinden, maar tot nu vind ik het alleen maar mooi. Er valt elk jaar een stukje onzekerheid weg."


En nu op naar de midlifecrisis.

"Ik moet denk ik heel hard op mijn hoofd vallen om een crisis te krijgen of om gek te worden. Ik ben wat dat betreft zo’n duffe dodo. Noem het stabiel. Of saai. Nee, je krijgt mij niet snel van mijn stuk. Ik moet al snel om iets lachen, vind het belangrijk om de lichtheid erin te houden."

Chantal komt werken | donderdag | RTL 4 | 20.30

Meer over